Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Mirė Jurgis Gaižauskas


In memoriam


7MD informacija

Share |
Asmeninio archyvo nuotrauka
Netekome žinomo kompozitoriaus, smuikininko, dirigento, kultūros ir meno veikėjo Jurgio Gaižausko. Kompozitorius mirė gegužės 24 d., eidamas 87-uosius metus.


Jurgis Gaižauskas gimė 1922 m. Karužalaukio kaime, Ukmergės apskrityje. Karo metais studijavo Kauno konservatorijoje. 1943 m. vokiečiams uždarius konservatoriją, apsigyveno Vienoje, griežė altu Austrijos radiofono simfoniniame orkestre. 1945 m. grįžo į Lietuvą, baigė tuometinę Lietuvos valstybinę konservatoriją ir tapo diplomuotu smuikininku bei kompozitoriumi. Jurgis Gaižauskas dėstė muzikos teoriją ir kompoziciją Vilniaus J. Tallat-Kelpšos muzikos mokykloje, jo klasėje mokėsi daugelis žinomų kompozitorių: Antanas Rekašius, Povilas Dikčius, Mikalojus Novikas, Algimantas Raudonikis, Genovaitė Vanagaitė, Algirdas Martinaitis, Teisutis Makačinas, Galina Savinienė ir kt.

Jurgis Gaižauskas buvo visų respublikinių dainų švenčių, taip pat liaudies kapelų švenčių „Grok, Jurgeli" Kaune, panašių renginių Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose nuolatinis dirigentas. Greta daugybės įvairių apdovanojimų Jurgis Gaižauskas buvo apdovanotas ir IV laipsnio Gedimino ordinu (1994), o kompozitoriaus kūrybinį kraitį sudaro per 1000 instrumentinių ir vokalinių įvairių žanrų kūrinių. Populiariausias ir mažųjų mėgstamas - opera vaikams „Buratinas" (1969), pastatyta ir teberodoma Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

MILC inf.

 

*  *  *


„7 meno dienos“ Nr.21 (850), 2009-05-29

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti