Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Oskaras Koršunovas su trupe traukia į Vakarus


Kronika


7MD informacija

Share |
„Hamletas“ OKT teatre.
Dmitrijaus Matvejevo nuotraukos fragmentas
Daugelį svarbiausių Rytų Europos festivalių spalį aplankiusio OKT/Vilniaus miesto teatro maršrutas pakrypo į Vakarus. OKT jau pradėjo tik prieš pat Kalėdas pasibaigsiantį turą po Prancūziją, bet iki tol spėjo sudalyvauti ir dar keliuose reikšminguose teatriniuose renginiuose.


 

„Vilniaus miesto teatras – lyderis tarp XIX tarptautiniame teatro festivalyje „Euro-Scene“ dalyvaujančių dramos kolektyvų“, – skelbė vokiečių dienraščio „Leipziger Volkzeitung“ antraštė. Lapkričio 3–8 d. Saksonijos sostinėje susibūrė 13 eksperimentinio teatro trupių iš dešimties Europos šalių. Tarp jų – ir pačiame užsienio gastrolių įkarštyje atsidūręs OKT/Vilniaus miesto teatras.

 

Teatrinis Leipcigas su džiaugsmu sutiko jau trečią kartą festivalyje besilankantį režisierių Oskarą Koršunovą. Daugiau nei prieš dešimtmetį Vokietijos publikai prisistatęs spektakliu „Senė 2“, o 2001 m. parodęs „Vasarvidžio nakties sapną“, šįmet režisierius žiūrovų ir kritikų teismui pateikė naujausią savo darbą – Williamo Shakespeare’o „Hamleto“ interpretaciją.

 

Šįmet, minint 20-ąsias Berlyno sienos griūties metines, „Euro-Scene“ festivalis buvo pavadintas „Saulės užtemimu“, simbolizuojančiu, pasak organizatorių, savotišką balansavimo ant baimės, pavojaus, paslaptingos tamsos ir naujos vilties ribos būseną. O šis „Hamleto“ pastatymas, kaip teigė festivalio direktorė Ann-Elisabeth Wolff, pasižymi išskirtine ištikimybe klasikiniam Shakespeare’o tekstui, bet kartu yra itin aktualus ir originalus. Be to, kaip retas eksperimentinis darbas, jis puikiai atspindi sumišusio, sutrikusio šiandienio žmogaus realybę, tad puikiai tiko festivalio koncepcijai.

Prieš leidžiantis beveik mėnesio trukmės gastrolių po Prancūzijos teatrus, O. Koršunovo „Hamletas“ spėjo trumpam sugrįžti į Rytus: lapkričio 14 d. jis iškilmingai pradėjo Naujojo Europos teatro („NET“) festivalį Maskvoje.

 

Spektaklis sulaukė ne tik nemažo publikos dėmesio, bet ir gausių rusų teatro kritikų atsiliepimų. Jaunojo žiūrovo teatre parodyta danų princo tragedija provokavo festivalio svečių ginčus ir diskusijas. Bene šmaikščiausiai polemiką kultūrinėje spaudoje apibendrino kritikas Romanas Dolžanskis, dienraštyje „Komerssant“ rašęs: „Vis dėlto šis darbas sukurtas su tokia vitališka jėga ir meistryste, kad reziumuoti galima tik taip: amžius įveiktas, „Hamletas“ pastatytas, supratimas, kad gyvenime nėra nieko protu suvokiamo, niekur nedings, tad reikia gyventi toliau ir statyti spektaklius.“

 

Vos kelioms dienoms sugrįžusi į Vilnių „Hamleto“ trupė išvyko į jau malonia OKT tradicija tampantį turnė po Prancūzijos teatrus ir festivalius. Pasak šių metų sausį Prancūzijoje garbingą Meno ir literatūros ordino kavalieriaus apdovanojimą pelniusio O. Koršunovo, jokia paslaptis, kad menkai Lietuvos valdžios remiamam teatrui tokia ilga išvyka – ne tik būdas praplėsti meninį akiratį ar dar artimiau susipažinti su teatrine prancūzų visuomene ir žiūrovais. Tai ir itin svarbus pajamų šaltinis bei galimybė pasirodyti užsienio prodiuseriams ir festivalių organizatoriams.

 

„L’Hippodrome“ teatre Duė mieste lapkričio 24 d. prasidėjusios gastrolės netrukus persikels į prie Lilio įsikūrusį Vilnev d’Aską, kur vilniečių spektaklis bus suvaidintas tarptautinio menų festivalio „Next“ publikai. Prancūzijoje per kiek daugiau nei tris savaites planuojama parodyti 12 spektaklių 8 miestuose. Paskutinė OKT stotelė šįmet – vienu svarbiausių Prancūzijos teatrinio vyksmo centru laikomas Strasbūro teatras „Le-Maillon“. Čia gruodžio 17–18 d. ir pasibaigs dar rugsėjį prasidėjęs OKT/Vilniaus miesto teatro užsienio gastrolių maratonas.

 

OKT/Vilniaus miesto teatro inf.

 

*  *  *

„7 meno dienos“ Nr.44 (873), 2009-12-04

Versija spausdinimui

Komentarai

ifOuzGVIBnmbGRch, 2011-10-23 06:51

This article ahcieevd exactly what I wanted it to achieve.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti