Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
DAILĖ

Daugiau, nei galima buvo tikėtis iš plytos


Anthony Stellaccio keramikos paroda „1000 gabaliukų x 2“ „Kvadrato“ lauko galerijoje


Rūta Šipalytė

Share |
Anthony Stellaccio. Be pavadinimo. 2008 m.
Kiekvienas meno kūrinys turi intelektualinį ir fizinį matmenis. Šiam tenka dvi laiko ir erdvės terpės - terpė, kurioje jis buvo sumanytas, ir terpė, kurioje materializuotas. Liepos mėnesį „Kvadrato“ lauko galerijoje eksponuoti naujausi keramiko Anthony Stellaccio darbai, kurių atsiradimą nulėmė dvi šalys ir kultūros: Lietuvos, kurioje menininkas su pertraukomis gyvena nuo 2004 metų ir rado įkvėpimą, bei Danijos - Peterseno Teglo plytų fabrike sumanymai buvo realizuoti. Šių dviejų terpių įtakos juntamos parodoje „1000 gabaliukų x 2“.


Pirma, A. Stellaccio turėjo galimybę išbandyti naujas ir neįprastas technikas bei panaudoti jas savo darbuose reziduodamas Peterseno Teglo plytų fabrike, kur ypač daug dėmesio skiriama eksperimentiniams gaminiams. Dailininkas sukūrė unikalias architektūrines struktūras iš specialiai pagamintų miniatiūrinių plytų, auksu ir platina glazūravo jas arba jungė neglazūruotas su porcelianu į skulptūrines kompozicijas. Taip žaismingais bandymais, pramanais ir savitu humoru dailininkas praplėtė plytų, kurias yra matęs tikrai kiekvienas, supratimą. Kartais A. Stellaccio plyta yra ritmiškos struktūros dalis, o kartais ji veikia kaip savarankiškas minimalistinis objektas. Ypač antruoju atveju plyta tampa pasyvia kontroversija, supriešinančia meną ir nemeną, solidžias molio formas ir puodininkystės tradicijas, kurios ir praturtina, ir persekioja keramikos meną.

 

Antra, A. Stellaccio darbai subtiliais ženklais nurodo į lietuvių meną ir kultūrą. Žinantys Lietuvos keramiką atpažins meistriškos menininkės Liucijos Šulgaitės įtaką plytų ir porceliano deriniuose. Išraižytose, didelių matmenų plytose matomi masyvaus, organinio architektūrinio stiliaus, būdingo sovietinio laikotarpio keramikai, pėdsakai. Atsainios manipuliacijos – pjaustymai, persmeigimai, išlankstymai, įspaudimai - užsimena apie darbuose esančią ardomąją galią. Numerologiniai motyvai - tai užuominos į lietuvių liaudies meną, jie byloja apie autoriaus vykdytus lietuvių liaudies keramikos tyrinėjimus. Lietuvių liaudies tradicijas taip pat atspindi nedideli iš mažučių plytų sumontuoti žaislai, kurie, be abejonės, yra meistriškiausi šios parodos darbai.

 

Intuityvūs, laisvai, linksmai improvizuoti kūriniai nėra vien tik menininko laisvalaikio pažaidimai, bet tiesioginiai Lietuvos puodžių sukurtų švilpynių ir žaislų palikuonys. Perimta lietuviškų mažosios plastikos dvasia atgaivina vaikišką žaidimą ir kūrybiškumą pasaulyje, kur menas dažnai atrodo pernelyg rimtas.

 

*  *

„7 meno dienos“ Nr.33 (862), 2009-09-18

Versija spausdinimui

Komentarai

hYOlHKcTlxidKIOeOOY, 2011-10-23 14:54

That saves me. Thanks for being so senislbe!

ar, 2009-09-19 10:24

Ar tikrai? Lietuvių liaudies tradicijos, dvasia? Ar nepersūdei?

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti