Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Kūrybingi nepaklusnumo vėjai vėl siaus pajūry


Anonsai


7MD informacija

Share |
Rokas Zubovas ir ansamblis „Nepaklusnieji“
Liepos 4–10 d. Neringoje vėl rengiamas muzikos ir ekologijos festivalis „Nepaklusniųjų žemė“. Šiais metais festivalio organizatoriai Neringos klausytojams pasiūlys 10 renginių, kuriuose vyraus nenuspėjami žanriniai ir stilistiniai viražai, susipins teatras, kinas ir muzika, skambės autentiški, archajiški instrumentai, taip pat netikėti instrumentų deriniai, vėl bus atvertos durys į retai girdimos muzikos pasaulius.


Kaip ir kiekvienais metais, į festivalio programą kūrybingai įpinamos jaunųjų Lietuvos talentų pastangos. Jau pirmasis festivalio renginys kuria intrigą – liepos 4 dieną „Agilos“ kultūros centre bus pristatytas naujas tarp Vilniaus kolegijos sienų gimęs judesio, dainos, minties ir ritmo sceninis spektaklis „Kalnas“, režisuotas Valentino Masalskio. O jaunieji M. Rostropovičiaus fondo stipendininkai drauge su LMTA ir Vilniaus kolegijos aktoriais, jaunaisiais kompozitoriais ir etnomuzikais bei „Nepaklusniųjų“ ansamblio nariais, vadovaujami dirigentės Mirgos Gražinytės, liepos 6 d. Lietuvos tūkstantmečio proga taip pat „Agilos“ scenoje atliks dvi Broniaus Kutavičiaus oratorijas – „Iš jotvingių akmens“ ir „Panteistinė oratorija“, – prieš tris dešimtmečius supurčiusias Lietuvos kultūrinį gyvenimą.

Festivalis ir vėl nestokos naujų kūrinių, šiemet turinčių ir svarų tarptautinį atgarsį: festivalio ir „Nepaklusniųjų“ ansamblio užsakymu gimė naujas pasaulinio garso vokiečių kompozitoriaus Berndo Franke’s kūrinys nepaklusnumo tema. Šio kūrinio premjera, Goethe’s instituto Vilniuje dėka dalyvaujant specialiai iš Vokietijos atvyksiančiam kompozitoriui, įvyks liepos 7–8 d. evangelikų liuteronų bažnyčiose Juodkrantėje ir Nidoje. Antroji šių metų festivalio premjera – tai lietuvių kompozitoriaus A. Bružo naujas opusas „1911-ųjų M.K. Čiurlionio modusas“ klarnetui, violončelei ir fortepijonui, jis skambės Tomo Collingvudo (violončelė, Anglija), Juliaus Černiaus (klarnetas) ir Roko Zubovo (fortepijonas) atliekamoje programoje Juodkrantės evangelikų liuteronų bažnyčioje liepos 9 dieną.

 

Plėsdami muzikinę paletę Lietuvoje, „Nepaklusniųjų žemės“ muzikantai šiemet prisilies prie „autentiško atlikimo“ tėkmės. Tris festivalio vakarus koncertuos Aleksandras Puliajevas iš Vokietijos – su savim jis atsiveš ir autentišką XIX amžiaus pradžios hamerklavyrą. Programose liepos 7, 8, ir 9 d. skambės Vienos klasikų kūriniai. Kartu muzikuos kasmetinė festivalio dalyvė, smuikininkė iš Anglijos Mia Cooper, baritonas iš Norvegijos Steinas Skjervoldas bei violončelininkas Mindaugas Bačkus, ką tik grįžęs iš baroko epochos studijų Olandijoje.

 

Festivalio programą vainikuos dar vienas netikėtas stilistinis „Nepaklusniųjų“ ansamblio viražas: šį kartą tai prisilietimas prie kabareto ir gatvės muzikos specifikos. Koncerte liepos 10 d. „Agilos“ kultūros centre baritonas Steinas Skjervoldas ir „Nepaklusnieji“ kartu atliks B. Britteno, W. Bolcomo, K. Weillio kabareto dainas, taip pat mažai kam žinomas garsių Lietuvos kompozitorių O. Balakausko, F. Bajoro, V. Barkausko estradines dainas bei V. Bartulio ir D. Milhaud instrumentinę muziką.

 

„Impetus musicus“ inf.

 

*  *  *

„7 meno dienos“ Nr.26 (855), 2009-07-03

Versija spausdinimui

Komentarai

lgBzFabcEmXhaUmyBt, 2011-12-01 07:29

Geez, that's uneblievbale. Kudos and such.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti