Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Menininkai pradeda „matuotis“ sceną


Anonsas


7MD informacija

Share |

Šių metų sausį „Menų spaustuvė“ pasiūlė jauniesiems teatro, šokio ir muzikos kūrėjams „pasimatuoti“ sceną pristatant įdomiausias savo idėjas vienoje iš dviejų „Menų spaustuvės“ erdvių. Į tokią netradicinę „matavimosi akciją“ užsirašė net 40 pretendentų – tarp jų jaunieji aktoriai, šokėjai, režisieriai, kompozitoriai, poetai, bestudijuojantys scenos menus ir neseniai juos baigę, arba – niekada ir neketinę jų studijuoti, tačiau menininkai visu kūnu ir siela.

 

Iš visų paraiškų į jaunųjų scenos menininkų programą „Atvira erdvė“ šįmet „Menų spaustuvės“ komisija atrinko keturis kūrėjus, kuriems ir bus suteikta galimybė pakliūti į teatrinę „matavimosi kabiną“. Tai Tautvilo Gurevičiaus šokio spektaklis „4 su puse vizijos. Suvokimai“, Rugilės Barzdžiukaitės dramos spektaklis „Hipokampas“, Vido Bareikio monospektaklis „Meistras ir Margarita“ bei Mindaugo Valiuko spektaklis „Trintukas“.

 

Pirmasis savo darbą pristatys šokėjas Tautvilas Gurevičius – jo premjera „4 su puse vizijos. Suvokimai“ numatyta balandžio 8 d. Juodojoje „Menų spaustuvės“ salėje. Kūrėjas spektaklio idėją nešiojosi net trejus metus – prieš dvejus metus baigęs Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, jis dar metus skyrė „4 vizijų“ brandinimui. Spektaklis, kurio atspirties tašku tapo netradicinės islandų grupės „Sigur Ros“ muzika, per individualaus žmogaus patirtį kalba apie kiekvienam žmogui aktualias temas: tiesą, laisvę, išlikimą savimi, namus ir neregimybę.

 

Rugilė Barzdžiukaitė spektaklį „Hipokampas“ pristatė pernai debiutų festivalyje „Tylos!“, kuriame savo diplominius darbus parodė visi LMTA Rimo Tumino kurso režisieriai. Jaunoji režisierė spektaklio pagrindu pasirinko nemirtingą klasiką – Shakespeare’o „Hamletą“. Kūrėja analizuoja, kaip pasikeistų aplinkybės, jei tragedijos dramaturginis veiksmas išsitęstų iki gyvenimiško, Ofelija turėtų daugiau laiko išgyventi savo vienišumą, o Hamletas nežūtų nužudęs savo dėdę. Augindama savo diplominį darbą iki brandaus spektaklio, jaunoji režisierė keis ne tik spektaklio pavadinimą, bet ir aktorius bei sceninius sprendimus.

 

Dar vienas diplominis darbas, kuris šiemet bus pristatytas „Menų spaustuvėje“ – tai Gintaro Varno studento ir grupės „Suicide DJs“ nario Vido Bareikio spektaklis „Meistras ir Margarita“. Pasitelkęs žymųjį M. Bulgakovo kūrinį, Bareikis žiūrovams pateiks monologą – Meistro ir Margaritos istoriją Volando akimis.

 

Klaipėdietis dramaturgas Mindaugas Valiukas „Atviroje erdvėje“ pristatys savo paties kurtą ir režisuotą pjesę „Trintukas“. Joje šalia jaunų aktorių išvysime ir patyrusius – pagrindinius vaidmenis atliks Mantas Vaitiekūnas ir Valda Bičkutė. Sąmojinga, netikėto siužeto ir juodojo humoro prisodrinta pjesė analizuoja lietuvių tautos mirties kultą ir to kulto pavertimą pinigų šaltiniu.

 

Programa „Atvira erdvė“ vyksta nuo 2003-ųjų metų, o jos pagrindinis tikslas – remti jaunuosius scenos menininkus ir neformalias jų grupes, suteikiant jiems erdvę, lėšų ir techninę bazę įgyvendinti savo kūrybinius sumanymus. Kasmet paremiami keli nauji kūriniai, ir viso jų „Atviros erdvės“ bagaže – jau per dvidešimt. Programą nuolat remia LR Kultūros ministerija ir Kultūros rėmimo fondas, taip pat lėšų skiria Vilniaus miesto savivaldybė ir bendrovė „Vilniaus energija“.

 

„Menų spaustuvės“ inf.

„7 meno dienos“ Nr.13 (842), 2009-04-03

Versija spausdinimui

Komentarai

SKbIkoFkX, 2012-03-16 03:04

nei cia kas bumba nei ka tiesiog zmeons sako savo nuomone ir tiek :) nereik cia varyt ant tu kurie priestarauja! :) asmeniskai man taip pat labiau patinka tikros eglutes, vien tas kvapas mmm :) tikros tradiciskos Kaledos!!! bet su malonumu priimu ir naujoves!!! :) man uzpernai tai super buvo :) o db ir kai tik maziai pabus butinai leksim paziuret kas cia per stebuklelis siais metais bus :)

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti