Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

„Permainų medis” - spektaklis visai šeimai


Premjera


7MD informacija

Share |
Sausio 17 d. 12 val. Lietuvos rusų dramos teatre premjera - spektaklis visai šeimai „Permainų medis" pagal Nikolajaus Gumiliovo pjesę.

Spektaklį režisavo Antanas Gluskinas, dailininkė - Andželika Šulcaitė, kompozitorius - Jonas Jurkūnas, režisieriaus asistentas - Algimantas Kvietkauskas. Vaidina: Eduardas Murašovas, Liuda Gnatenko, Vitalijus Konovalčiukas, Sergejus Zinovjevas, Larisa Popova, Valentinas Kirejevas, Artūras Aleksejevas, Vladimiras Serovas. Muzikantai - Sergejus Sosoniukas ir Nikolajus Moroziukas.

Nikolajus Gumiliovas (1886-1921) žinomas kaip ryškus rusų poezijos „Sidabrinio amžiaus" atstovas, bebaimis keliautojas, narsus karys, apdovanotas dviem Georgijaus kryžiais, didžiosios poetės Anos Achmatovos vyras. 1921 m. Petrogrado gubernijos ČK (Ypatingoji komisija) apkaltino jį dalyvavus „Tagancevo sąmoksle" ir nuteisė sušaudyti. Yra prielaidų, kad poetas nedalyvavo minėtame sąmoksle, o ir pats sąmokslas buvo sufabrikuotas. 1992 m. Gumiliovas buvo reabilituotas.

Chrestomatinių eilėraščių „Pasiklydęs tramvajus", „Kapitonai", „Čado ežeras" ir kitų autorius kiek mažiau žinomas kaip dramaturgas, nors sukūrė nemažai pjesių, tarp jų „Permainų medį".

„Šis spektaklis apie paprastus, bet svarbius mums dalykus, - dalijasi mintimis režisierius. - Kiekvienas žmogus turi šansą, galimybę pakeisti savo gyvenimą, elgesį. Mes kiekvieną dieną galime būti gerai nusiteikę arba pyktis su savo artimaisiais ir vėl su jais taikytis. Todėl pjesė ir vadinasi ,,Permainų medis" - tai yra galimybė permainoms. Veiksmas vyksta Indijoje, ji vaizduojama lyg pasakiška šalis, kur susipina daug kultūrų ir religijų, prie stebuklingo medžio, kurio vaisių suvalgius galima pavirsti kita būtybe. Jei vaisių suvalgo demonas, jis pavirsta gyvuliu, jei žmogus - angelu ir panašiai. Valgydami tuos permainų medžio vaisius jie keičia savo gyvenimą, jiems suteikiama galimybė tapti geresniems. O kaip tuo pasinaudoja kiekvienas herojus - pamatys žiūrovai."

A. Gluskinas baigė Teatro ir muzikos akademijos Televizijos režisūros specialybę (kurso vadovai V. Čibiras ir H. Šablevičius). Pagrindiniai darbai: „Mano senelis buvo vyšnia" pagal A. Nanneti apysaką („Keistuolių teatras", 2004 m.), Aldonos Liobytės „Aukso obuolys" (Jaunimo teatras, 2006 m.), „Vaikystės etiudai" pagal L. Aškenazio apysaką („Keistuolių teatras", 2007 m.), S. Osten, P. Lysander „Medėjos vaikai" (Kauno dramos teatras, 2007 m.).


LRDT inf.

„7 meno dienos“ Nr.2 (831), 2009-01-16

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti