Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

„Kapinių klubas"


Premjeros


7MD informacija

Share |
Dmitrijaus Matvejevo nuotrauka
Ką žinome apie moterų draugystę? Mirtis ją sustiprina, nelaimės suartina, konfliktai stumia į priekį, o meilė suardo. Ar tai tikrai tiesa? Valstybinio jaunimo teatro premjeroje „Kapinių klubas" pagal Ivano Menchellio pjesę vaidinančios aktorės atsakys būtent į šį klausimą.

Ivanas Menchellis gimė 1961 m. ir yra labiau žinomas kaip Holivudo kino scenarijų autorius. „Kapinių klubas" („Cemetery club") - vienas populiariausių autoriaus kūrinių. 1993 m. pasirodžius to paties pavadinimo kino filmui, pjesė pradėta statyti įvairiuose pasaulio teatruose.

Lietuviškas „Kapinių klubas" - tai spektaklis apie moteris, jų jautrią ir tvirtą draugystę bei amžiną gyvenimo ir mirties prasmės ieškojimą. Prieš kelerius metus trys vidutinio amžiaus moterys viena po kitos palaidojo savo vyrus. Skaudžioje akistatoje su mirtimi jas jungia bendras netekties ir vienišumo jausmas. Jos dažnai kartu geria arbatą ir kiekvieną mėnesį eina į kapines aplankyti buvusių vyrų. Ši savotiška tradicija vienai iš moterų tapo gyvenimo prasmės, pagarbos ir laimės simboliu, kurio atsisakyti jai reikštų paniekinti ir išduoti švenčiausius jausmus. Kitai apsilankymas kapinėse tėra savotiškas formalumas. Priešingai nei draugė, ji ir toliau trokšta mėgautis gyvenimu, tad perdėtai rūpinasi savo išvaizda ir aktyviai ieško naujo vyro. O trečiąją kankina abejonės. Jos širdis tokia didelė, kad užtektų vietos ir mirusiam vyrui, ir galbūt naujai meilei. Tose pačiose kapinėse ji sutinka našlį, atėjusį aplankyti savo žmonos kapo. Pažintis pamažu perauga į gražų romaną. Bet kaip į tai reaguos draugės?

Tris našles vaidina Eglė Gabrėnaitė, Nijolė Narmontaitė ir Elvyra Piškinaitė. Tai pirmas kartas, kai šios artistės ir Jaunimo teatro aktoriai Kristina Andrejauskaitė bei Vytautas Taukinaitis susitinka Jaunimo teatro scenoje bendram darbui.

Spektaklio režisierius - Algirdas Latėnas, scenografas ir vaizdų autorius - Gintaras Makarevičius, kostiumų dailininkė - Sandra Straukaitė, kompozitorius - Faustas Latėnas, choreografas - Jurijus Smoriginas. Pjesę iš anglų kalbos vertė Aivaras Mockus. „Kapinių klubo" premjeriniai spektakliai vyks lapkričio 29 ir 30 d. 18 val.


Jaunimo teatro inf.

„7 meno dienos“ Nr.43 (825), 2008-11-28

Versija spausdinimui

Komentarai

DJyHXPKBlJCJY, 2012-06-06 12:58

Ministrui - ar Tamstai taip nebūna?Kovas 19, 2011 22:36</a>MokytojasPas gydytoją mkoatojys važiavo susinervinęs. Maža to, kad tenka praleisti pirmąją pamoką (direktorius vėl aiškins: pamoka – šventas dalykas!), dantį nežmoniškai skauda, dar ir butelį gero viskio stomatologui teko pirkti – kad be eilės priimtų.GydytojasIš privačios klinikos į valdišką darbą gydytojas važiavo susinervinęs: likusią dienos dalį teks dirbti už grašius, eis visokie laiku numirti nespėję pensininkai – jokio momentinio uždarbio nesitikėk. Iš ryto lyg ir pasisekė – gavo gero viskio butelį, bet kas iš to? Gydytojas niršo, kad per tą nusmurgusį mokytojėlį simpatiškoji sesutė nespėjo jo (jo, nespėjo jo!) kojomis apkabinti, džiaugsmo suteikti ir gėlą dėl griūvančios šeimos numaldyti. Beniršdamas spustelėjo „gazą“, policija sustabdė ir viskio butelio – kaip nebūta…PolicininkasPietauti policininkas važiavo susinervinęs: jau ne pirmą kartą jis priverstas kviesti tą santechniką, kuris, atrodo, tyčia kaskart tik po vieną varvantį kraną pataiso ir dar pranašumą demonstruoja: girdi, aš turiu profesiją, o tu – ne! Laimė, šįkart pinigų mokėti nereikės – duos santechnikui iš to linkčiojančio gydytojuko gautą gero viskio butelį ir išdidžiai pasakys – už tris kranus!SantechnikasPo darbo į tėvų susirinkimą santechnikas važiavo susinervinęs: tam matematikui kreivu snukiu (gal jam dantį skauda?) vėl užkliuvo sūnus. Vakar susitikęs aiškino tėvui apie sūnų taip, lyg kvalifikuotas santechnikas būtų toks bukas, kaip tas gero viskio butelį atiduoti priverstas policininkas. Grasino šiandien per tėvų susirinkimą papasakoti apie visas vaiko išdaigas. Nieko nepadarysi, teks jam tą gero viskio butelį prieš susirinkimą įbrukti…Mokytojas visada laimi.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti