Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Vilniaus fortepijono muzikos festivalis


Anonsas


7 MD

Share |
Mūza Rubackytė ir dirigentas Stefanas Lano. LNF nuotrauka.
Nacionalinės filharmonijos koncertų kaleidoskope šį rudenį ryškiai išsiskiria lapkričio 9-26 d. vyksiantis II Vilniaus fortepijono muzikos festivalis. Šiemet jis skiriamas F. Liszto gimimo 200-osioms ir M.K. Čiurlionio mirties 100-osioms metinėms.

Festivalio meno vadovės Mūzos Rubackytės inicijuotoje programoje - devyni fortepijono muzikos koncertai: nuo rečitalių iki prašmatnių fortepijono ir orkestro muzikos vakarų; juose išgirsime iškilius mūsų šalies ir užsienio pianistus, scenon kils ir talentingas jaunimas.

Festivalio preliudija vyko lapkričio 9 d. - mecosopranas Irina Dolženko (Rusija) ir pianistė Inna Davidova (Latvija) atliko F. Liszto dainų ir S. Rachmaninovo romansų programą.

Lapkričio 12 d. 19 val. vyksiančiame festivalio pradžios koncerte pasirodys šio renginio iniciatorė ir meno vadovė pianistė Mūza Rubackytė, su dirigentu Stefanu Lano (JAV, Šveicarija) bei Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru parengusi intriguojančią romantinę programą, kurioje susiduria Liszto ir Wagnerio kūryba. Tai simfoniniai preliudai, įsimintina Izoldos mirties scena iš Wagnerio operų „Niurnbergo meisterzingeriai" bei „Tristanas ir Izolda", taip pat du Liszto fortepijoniniai koncertai.

Lapkričio 13 d. 16 val. II Vilniaus fortepijono muzikos festivalio scenoje koncertuos Mstislavo Rostropovičiaus fondo Lietuvoje stipendininkai Ignas Maknickas, Guoda Indriūnaitė, Neringa Valuntonytė ir Kristina Annamukhamedova bei Azerbaidžano jaunieji talentai Rustamas Zeynalovas ir Narmin Najafli.

Lapkričio 16 d. į Lietuvą atkeliaus tarptautinis turas „Liszto naktis". Klausytojų laukia muzikinio pasaulio naujienos iš trijų tarptautinių šiemet vykusių F. Liszto konkursų Utrechte, Budapešte ir Veimare. Filharmonijos Didžiojoje salėje (19 val.) pasirodys Utrechte vykusio konkurso nugalėtojas Masataka Goto (Japonija), Budapešte vykusio bene svarbiausio pasaulyje F. Liszto pianistų konkurso nugalėtojas Alexanderis Ullmanas (Jungtinė Karalystė) bei prieš dvejus metus Veimare įvykusio 6-ojo F. Liszto konkurso I premijos laureatas Gãboras Farkasas (Vengrija).

Lapkričio 19 d. festivalyje bus dėliojama muzikinė „Romantizmo mozaika". Taip pavadintą rečitalį festivalio scenoje skambins pasaulinio garso argentiniečių pianistas Nelsonas Goerneris. Būdamas septyniolikos metų, jis laimėjo I vietą Liszto pianistų konkurse Buenos Airėse. Nelsono karjerą ėmėsi globoti legendinė Martha Argerich, jos dėka jaunuolis galėjo studijuoti Ženevos konservatorijoje, Marios Tipo klasėje. 1990 m. jis pelnė I vietą tarptautiniame pianistų konkurse Ženevoje. Nuo tos dienos laureatui atsivėrė garsiausios koncertų salės. N. Goerneris yra vienas iš kelių virtuozų, galinčių per vieną vakarą atlikti abu Brahmso koncertus fortepijonui. Ypač klausytojus domina 42 metų pianisto interpretuojama Liszto ir Chopino muzika. Kaip tik jų kūrinius N. Goerneris atliks Vilniuje, beje, rečitalį jis pradeda M.K. Čiurlionio preliudais.

Mozaikas keis metamorfozės. Taip pavadintas Rūtos ir Zbignevo Ibelhauptų fortepijoninio dueto vakaras lapkričio 20 d. 19 val. Duetas festivaliui rengia Lietuvoje retai skambančias fortepijoninio ansamblio žanro kompozicijas - tai maestro Jono Aleksos parengta M.K. Čiurlionio simfoninės poemos „Miške" transkripcija fortepijoniniam ansambliui, Liszto simfoninių poemų, kurias pats kompozitorius buvo pritaikęs ir dviem fortepijonams, versijos ir nuotaikingos, virtuoziškumu tviskančios Mozarto bei Verdi operų transkripcijos.

Lapkričio 23 d. 19 val. festivalio scenon kils atlikėjas iš Prancūzijos Yves'as Henry. Iš legendinių pedagogų Pierre'o Sancano ir Aldo Ciccolini pianistas sėmėsi autentiškos XIX a. muzikos atlikimo manieros ir subtilybių. Šio menininko rečitalyje „Sukryžiuotos dedikacijos" išgirsime XIX a. fortepijono kompozicijas, kurių dedikacijos liudija muzikų bičiulystę - koncerte skambės Chopino Antroji baladė, dedikuota kompozitoriaus draugui Schumannui, o pastarasis Chopinui skyrė savo „Kreislerianą". Kita „sukryžmintų dedikacijų" pora - tai Schumanno garsioji Fantazija C-dur, kurią vokiečių romantikas dedikavo Lisztui, o pastarasis Schumannui - savo didžiąją Sonatą h-moll.

Lapkričio 25 d. 19 val. Filharmonijos salėje laukiami Luko Geniušo gerbėjai. Garsios muzikų giminės atžala dažnai juokauja, kad neturėjo galimybės rinktis profesijos: jau vaikystėje jį apsupo muzikai ir nebepaleido... 21 metų muzikantas jau yra laimėjęs prizus dešimtyje tarptautinių pianistų konkursų, net du iš jų - 2010 metais: Ginos Bachauer Solt Leik Sityje (I vieta ir aukso medalis) ir F. Chopino Varšuvoje (II vieta ir sidabro medalis). Rečitalyje „Trys gyvenimo tarpsniai" L. Geniušas atliks visas Chopino sonatas: jaunystėje sukurtą Sonatą, op. 4, Nr. 1 c-moll, 1839 m. - Sonatą, op. 35, Nr. 2 b-moll (jos trečia dalis, garsusis gedulingas maršas, atsirado kiek anksčiau) ir Sonatą, op. 58, Nr. 3 h-moll, parašytą 1844 metais.

Lapkričio 26 d. 19 val. festivalio pabaigos koncerte „Legendinė dvikova" pasirodys Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas maestro Roberto Šerveniko, ir pianistai Francesco Nicolosi bei Mūza Rubackytė. Koncerto programoje - Sigismondo Thalbergo transkripcijos, per fortepijono spalvų prizmę perleidžiančios Bellini operų fragmentus - garsiąją ariją „Casta Diva" ar fantaziją „Somnambula"; taip pat - virtuozinė Liszto fortepijoninė kompozicija „Prakeikimas" bei vizionieriška simfoninė poema „Prometėjas". Tarsi simfoninės muzikos interliudai programoje skamba Berliozo maršas ir Beethoveno uvertiūra, atvedantys į koncerto kulminaciją - retai atliekamą Beethoveno-Liszto kūrinį „Atėnų griuvėsiai" fortepijonui ir orkestrui.

LNF inf.


    

„7 meno dienos“ Nr.40 (962), 2011-11-11

Versija spausdinimui

Komentarai

iIHfUZPTBekiHoNs, 2012-03-15 23:34

Pilnai tikiu, jog po puses metu ir man nusibos Dubstepas :) Taip kaip dribopo tas pats dnb ar house.. Bet kaip ir pats minejai, is pradziu atradus tiesiog malonu klausytis, praplecia tavo grojarasti :)Del vezimo apsirukius tai nesutinku, nes ne vien dnb ar dubstep tinka tam, visa elektronika tam tinka :)Del isliekamosios vertes sunku pasakyti, cia greiciau laikas parodys. Taciau as manau kad tokia undergroundine muzika, veliau isplaukianti i viesuma, ateities muzikai itaka visada padaro, o tai ir yra ju isliekamoji verte.. :)

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti