Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
REPERTUARAI

Savaitės filmai


Liepos 27–rugpjūčio 2 d.


7 MD

Share |
„Nesunaikinami 2”

Abraomas Linkolnas. Vampyrų medžiotojas ***

Timas Burtonas ir Timuras Bekmambetovas susidraugavo kartu prodiusuodami animacinį filmą „9“. Garsius rusų kino hitus apie nakties ir dienos sargybą sukūręs ir populiarius filmus, kuriuos rodo visos rusų televizijos, prodiusavęs Bekmambetovas nuosekliai skinasi kelius Holivude. Burtono prodiusuotas naujasis jo filmas atskleis slaptąjį JAV prezidento gyvenimą. Mylintis vyras ir tėvas, politikas, kovotojas su juodaodžių vergija naktį tampa negailestingu vampyrų medžiotoju. Bet kraugerių armija nuolat didėja. Ar sugebės jiems pasipriešinti JAV prezidentas, ar jam pavyks apsaugoti šeimą ir visą tautą? Idėja sujungti vieną svarbiausių JAV prezidentų ir vampyrus vienoje knygoje atėjo rašytojui Sethui Grahame’ui-Smithui, kuris ir tapo filmo scenaristu. Pagrindinius vaidmenis sukūrė Benjaminas Walkeris, Dominicas Cooperis, Anthony Mackie, Mary Elizabeth Winstead, Rufusas Sewellas, Martonas Csokas (JAV, 2012). (Vilnius, Kaunas)

 

Išsiskyrimas *****

Berlyno kino festivalio „Auksiniu lokiu“ ir „Oskaru“ geriausiam užsienio filmui apdovanotas Asgharo Farhadi filmas pasakoja apie Samirą ir Naderą, kurie nusprendė skirtis. Veiksmas prasideda teisme, kur žmona paaiškina, kad nori skirtis su vyru, nes šis pasirinko slaugyti Alzheimerio liga sergantį tėvą, o ne vykti kartu su ja ir dukrele gyventi į užsienį. Tėvo liga suveda išsilavinusį, pasiturintį Naderą su kita šeima – psichiškai nestabiliu bedarbiu ir nėščia jo žmona, kuri apsiima prižiūrėti Nadero tėvą. Šiai moteriai ir jos artimiesiems svarbu griežtai laikytis religijos kanonų. Iš to ir kils svarbus filmo konfliktas. Filmas baigiasi taip pat teismo salėje. Tik dabar jau pora laukia dukters sprendimo, su kuriuo iš tėvų ji nutarė pasilikti. Meistriškai, palaipsniui, bet tarsi su chirurgo skalpeliu režisierius atveria vis gilesnius šiuolaikinio Irano gyvenimo, visuomenės, religijos, žmonių tarpusavio santykių ir kasdienio konformizmo sluoksnius. Tačiau kartu tai universalus filmas apie šiuolaikines vertybes. Pagrindinius vaidmenis sukūrė Leila Hatami, Peymanas Moadi, Shahabas Hosseini (Iranas, 2011). (Vilnius)

 

Karališka drąsa ***

Vienas finansiškai sėkmingiausių šios vasaros filmų – Marko Andrewso ir Brendos Chapman animacinė nuotykių juosta – perkels į Škotijos aukštumas. Kaprizinga karaliaus duktė Merida turi problemą. Ji – vienintelė mergaitė pasaulyje, nenorinti būti princese. Tačiau likimas susiklosto taip, kad būtent maištininkei Meridai teks vaduoti karalystę iš ją apėmusio chaoso ir sugrąžinti žmonėms laisvę (JAV, 2012). (Vilnius, Kaunas)

 

Nesunaikinami 2 ***

Simono Westo filme ir vėl susirinko būrys kovinių filmų žvaigždžių veteranų – ir tie, kurie vaidino brangiuose reginiuose, ir tie, kurie liko B kategorijos. Bruce’as Willisas, Arnoldas Schwarzennegeris, Sylvesteris Stallone, Jasonas Stathamas, Jetas Li, Dolphas Lundgrenas, Chuckas Norrisas, Jeanas-Claude’as Van Damme’as, trumpai tariant, visi tie, iš kurių vyriškumo mokėsi kelios buvusių berniukų kartos, filme vaidina kietuolius, keršijančius už draugo mirtį. Tačiau jie susiduria su netikėta grėsme – penkios tonos plutonio kelia pavojų visai žmonijai. Pirmasis filmas nuvylė, regis, net ištikimiausius gerbėjus, nors atrodė, kad kovinio kino veteranai gali sugrąžinti pamaiviškam šių dienų kinui ir jo žvaigždėms tikro žanro pojūtį. Įdomu, ar tai pavyks tęsiniui (JAV, 2012). (Vilnius, Kaunas)

 

Mėnesienos karalystė ****

Šiemet Kanų kino festivalį atidaręs Weso Andersono kūrinys, matyt, bus vienas keisčiausių šios vasaros filmų. Tai pasakojimas apie berniuką ir mergaitę, kurie pabėgo iš namų, kad būtų kartu. Apie pirmąją meilę skautų stovykloje ir kvailus suaugusius. Kaip ir kiti šio režisieriaus filmai („Karališkieji Tenenbaumai“, „Traukinys į Dardžylingą“), ir šis prabyla apie šeimą, meilę, kompleksus ir svajones, bet tik su šiam režisieriui būdingu absurdo prieskoniu. Ir, be abejo, pasižymi originaliu vaizdiniu sprendimu. Vaidina visas tuntas įžymybių – Bruce’as Willisas, Frances McDormand, Tilda Swinton, Harvey Keitelis (JAV, 2012). (Vilnius, Kaunas)

 

Sudie, mano karaliene ****

Berlyno kino festivalį šiemet atidaręs Benoit Jacquot istorinis filmas perkels į 1789-uosius – Didžiosios prancūzų revoliucijos pradžią. Nors Paryžiuje liaudis šurmuliuoja, karališkasis Versalis gyvena prabangiai ir linksmai. Tačiau kai pasiekia žinia apie Bastilijos paėmimą, rūmai ištuštėja, kilmingieji ir tarnai pabėga. Tik jaunoji Sidonija nenori tikėti žiauriais gandais. Ją juk globoja karalienė Marija Antuanetė. Mergina nesuvokia, kad tai trys paskutinės jos dienos šalia karalienės. Nors idėja parodyti didžiuosius istorinius įvykius ir jų veikėjus tarnų akimis nėra nauja, režisieriui pavyko originaliai perteikti epochos dvasią ir jos personažus. Pagrindinius vaidmenis sukūrė kylanti prancūzų kino žvaigždė Lea Seydoux, Diane Kruger, Virginie Ledoyen, Noemie Lvovsky, karalių Liudviką XVI suvaidino režisierius Xavier Beauvois („Apie dievus ir žmones“) (Prancūzija, Ispanija, 2012). (Vilnius, Kaunas)

 

Tamsos riterio sugrįžimas ***

...Prieš aštuonerius metus Betmenas ištirpo naktyje, iš didvyrio jis virto bėgliu. Prisiėmęs sau kaltę dėl prokuroro Harvio Dento mirties, jis atsisakė visko, kartu su komisaru Gordonu nusprendęs, kad taip bus geriau visiems. Kol nusikaltimų nedaugėjo, atrodė, kad melas tinka visiems. Tačiau pasirodžius gudriai vagišei situacija keičiasi. Dar pavojingesnis yra veidą po kauke slepiantis teroristas Beinas. Jo siaubinga veikla priverčia Briusą Veiną grįžti iš savanoriškos tremties. Dar vienas Christopherio Nolano filmas apie Betmeną, kuriame pagrindinius vaidmenis kuria Christianas Bale’as ir Gary Oldmanas (JAV, D. Britanija, 2012). (Vilnius, Kaunas)

 

Viską prisiminti ***

Nauja Philipo K. Dicko novelės „We Can Remember It for You Wholesale“ ekranizacija ir kartu vieno populiariausių bei brangiausio 1990 metų filmo – Paulo Verhoeveno „Viską prisiminti“ perdirbinys. Pastarajame Arnoldo Schwarzeneggerio herojus po truputį sužinojo, kas jis yra, ir tapo tai geras, tai blogas, gaudamas užduotis iš savęs, esančio praeityje. Wisemano, kurio režisūrinių sugebėjimų, deja, negalima lyginti su Verheoveno, filme pagrindinį herojų vaidina Colinas Farrellas. Aktorius jis, be abejo, geresnis, bet įdomu, kaip jam pavyks susidoroti su bukojo Arnoldo mitu. Vietoj tada išgarsėjusios Sharon Stone – Kate Beckinsale (JAV, 2012). (Vilnius, Kaunas)


„7 meno dienos“ Nr.30 (998), 2012-07-27

Versija spausdinimui

Komentarai

mNJWWQ1D, 2016-05-02 10:27

Knocked my socks off with knwoeedgl!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti