Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
REPERTUARAI

Patariame aplankyti, pamatyti, perskaityti


7MD rekomenduoja

Share |
Antanas Šnaras. „Akmeninės raidės apie būtinybę užmiršti“.

Dailė

Aleksandras Šepkus (g. 1954), jau kelis dešimtmečius dirbantis ir gyvenantis Niujorke, Lietuvoje vis dar vadinamas legenda, nes jo darbai leido į auksakalystę pažvelgti kaip į grynojo meno sritį. Taip jis tituluojamas ir dėl didelės įtakos kitiems svarbiausiems Lietuvos (galbūt ir pasaulio) šios srities menininkams (pvz., Sigitui Virpilaičiui). Kad ir kaip būtų keista, tai yra pirmoji (meninio statuso) personalinė Aleksandro Šepkaus paroda, ir pristatoma ji labai garbingoje vietoje – Bažnytinio paveldo muziejuje (Šv. Mykolo g. 9, Vilnius). Paroda veiks iki spalio 1 d. Muziejus dirba antradienį–šeštadienį 11–18 val.

 

Ką labiau traukia gyvastingas, šiek tiek egzistenciškas ir vos maištingas (manyčiau, banalybės atžvilgiu) meno pulsavimas, kviečiame į beveik pogrindinę dar naujutėlę erdvę – galeriją „Malonioji 6“ (Malonioji g. 6, Vilnius) ir Antano Šnaro parodą „Akmeninės raidės apie būtinybę užmiršti“. Paroda veikia iki rugpjūčio 10 d. Galerija dirba ketvirtadienį–penktadienį 17–19 val.

 

Didelį įspūdį palieka į gryną estetinį malonumą nusitaikiusi paroda „Tapybos“. Kauno paveikslų galerijoje (K. Donelaičio g. 16) erdviai ir efektingai eksponuojami Agnės Deveikytės-Liškauskienės, Sauliaus Paliuko ir Jovitos Aukštikalnytės-Varkulevičienės tapybos darbai. Įspūdingi masteliai daro savo, o vis marinama tapyba, kaip meno rūšis, čia atgyja su nauja jėga. Talpi, kieta, gili atrodo Jovitos Aukštikalnytės-Varkulevičienės tapyba, o Agnės Deveikytės-Liškauskienės darbai stačiai nukauna koloritu, ritmu, dydžiu. Šalia dviejų galingų tapytojų Sauliaus Paliuko darbai atrodo kiek paviršutiniški, tačiau bendras komplektas įgauna harmoningos pusiausvyros. Paroda veikia iki rugpjūčio 26 d. Galerija dirba antradienį–sekmadienį 11–17 val.

Knygos

Pasirodė sodri ir gaivališka knyga, galinti sudominti ir vaikus, ir suaugusiuosius, – „Ką mena širdis“: teksto autorius norvegų rašytojas Bjørnas Sortlandas, iliustracijų autorė irgi norvegė – Hilde Kramer, į lietuvių kalbą vertė Alma Ločerytė-Dale, išleido Modernaus meno centras, Vilnius, 2012 m., p. 46, tiražas 3000 vnt. Tai makabriškosios Meksikos tapytojos Fridos Kahlo kūrybos ir gyvenimo įkvėptas pasakojimas apie dviejų moterų susitikimą. Viena jų jau guli beveik mirties patale, kita – jaunutė ir trapi, nusigandusi gyvenimo. Iliustracijose ir istorijoje išjudinami užgniaužti jausmai. Knyga gali funkcionuoti ir grynai kaip estetinis objektas. Jaunam, tiesos ieškančiam žmogui tai gali būti svarbus leidinys. Paraleliai pristatoma ir Frida – aplinka, žodžiai ir kūriniai yra autentiški. Knygą galite įsigyti internetiniuose portaluose knygos.lt, patogupirkti.lt, dairytis knygynuose („Eurekoje“, „Humanite“ ir kt.), bet geriausias sprendimas būtų užsukti tiesiai į Moderaus meno centro biurą (Literatų g. 8, Vilniuje).


„7 meno dienos“ Nr.30 (998), 2012-07-27

Foto galerija
Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti