Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
DAILĖ

Europos parke Gintaro Karoso dailės kūrinys „Kultūra“


Kronika


7 MD

Share |
Gintaras Karosas. „Kultūra“
Naujas skulptoriaus Gintaro Karoso dailės kūrinys „Kultūra“ bus pristatytas visuomenei ateinantį sekmadienį, liepos 29 d. 12 val. Europos parke.

„Kultūra“ – tai didžiulis kraštovaizdžio menui priskirtinas darbas, įsikomponavęs išraiškingame daugiau kaip hektaro ploto muziejuje po atviru dangumi. Penkios šviesių atspalvių skulptūrinės formos, kurių kontūrai primena ledkalnio, kalnų ar architektūros objekto siluetus, tarytum tirpsta ir vėl išnyra gamtoje, sudarydamos natūralios gamtos elementais užsibaigiančią seką. Vinguriuojančios skulptūrinės formos, iškylančios iki beveik aštuonių metrų aukščio, yra sulipdytos iš kelių šimtų tūkstančių smulkių marmuro šukių. Išskirtinį dailės kūrinį Europos parke 7 meistrų brigada statė net trejus metus.

 

Skulptorius Gintaras Karosas sako, kad kultūros tema labai plati: „Kultūros sąvoką lengviau apibrėžti žodžiais nei formomis, bet įgavus patirties ateina laikas, kai vizijos subręsta ir norisi kalbėti apie pamatinius žmogaus gyvenimo dalykus. Man kultūra – pirmiausia žmogaus praeities ir dabarties prasmingi pėdsakai, kuriuos po kruopelę yra sulipdžiusi žmonija. Kultūra yra paradoksali: stipri kaip pagrindas ir kartu trapi, nykstanti; lyg ir aiški, bet sunkiai nusakoma; monumentali kaip kalnas ir kartu klaidi kaip labirintas.“

 

Gintaras Karosas yra Nacionalinės pažangos premijos laureatas (2006), Europos parko ir Liubavo muziejų įkūrėjas. Jis yra viso 55 ha muziejaus po atviru dangumi Europos parko kraštovaizdžio, architektūros ir daugelio dailės kūrinių autorius. Būdamas 19 metų amžiaus, jis netoli Vilniaus apleistame miške pradėjo kurti Europos parką, taip įprasmindamas tuo metu mažai kam žinomą Europos geografinio centro idėją Lietuvoje. Gintaro Karoso įkurtas Liubavo dvaro malūnas-muziejus šiais metais pelnė aukščiausią Europos kultūros paveldo išsaugojimo apdovanojimą. G. Karosas taip pat yra nuotraukų, straipsnių ir knygų autorius, Liubavo dvaro tyrėjas.

 

Daugiau informacijos: www.karosas.lt , www.europosparkas.lt


 

 

„7 meno dienos“ Nr.30 (998), 2012-07-27

Versija spausdinimui

Komentarai

RMnz5kZKaL, 2016-05-02 10:12

Thr'ees nothing like the relief of finding what you're looking for.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti