Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

„Velnių salos karalius”


Nauji filmai


7 MD

Share |
„Velnių salos karalius”
Nuo gegužės 10 d. į kino ekranus išleidžiamas vienas geriausių pastarųjų metų skandinavų kino kūrinių. Tikrais faktais paremta norvegų režisieriaus Mariuso Holsto juosta „Velnių salos karalius“ („Kongen av Bastøy“, 2010 m.) pelnė kritikų bei žiūrovų palankumą ir buvo pripažintas geriausiu 2010 m. Norvegijos kino filmu. Jis bus rodomas „Skalvijos“ kino centre, o vėliau kino teatre „Pasaka“.


Filmas „Velnių salos karalius“ nukelia į 1915-uosius, į Norvegijos Bastioją, dar kitaip Velnių salą. Čia veikia šiurpus nepaklusnių berniukų internatas – nuo visuomenės atskirti jaunuoliai auklėjami sadistiniais metodais. Paaugliai baudžiami psichologiškai ir fiziškai, išnaudojami kaip nemokama darbo jėga, tačiau situacija pasikeičia, kai vieną dieną į salą išlaipinamas septyniolikmetis Erlingas. Jo drąsus būdas kelia kitų berniukų pagarbą, todėl netrukus jis susibičiuliauja su kitais vaikinais. Saloje ima bręsti paauglių maištas.

 

Filmo režisierius pasakoja, kad pirmą kartą apie Velnių salą išgirdo dar augdamas. Vėliau jis nuvyko į Nacionalinį archyvą, kur sklaidydamas senus dokumentus suprato, kad medžiaga tinka dramatiškam filmo pasakojimui. Anot kino kūrėjo, filmas Norvegijoje sukėlė šoką.

 

Šiandien mes didžiuojamės, kad esame malonūs ir mandagūs, kad stengiamės sukurti kitokias pataisos įstaigas, ypač skirtas ilgai kalintiems kaliniams. Todėl žmonės buvo šokiruoti, kai sužinojo, kad būta kitaip. Norvegijoje filmas sukėlė tikrą sprogimą, jo premjera sulaukė didelio žiniasklaidos dėmesio. „Velnių salos karalius“ parodė, kas atsitinka uždarose institucijose, kai per daug galios atiduodama į vos kelių žmonių rankas. Tai vyksta ir šiandien“, – įsitikinęs „Velnių salos karaliaus“ režisierius.

 

Pasak „Skalvijos“ kino centro direktorės Vilmos Levickaitės, filmas bus įdomus žiūrovui, norinčiam pasigilinti į tai, kaip žmones keičia jėga ir valdžia, kas juos priverčia kovoti už teisybę, iš kur kyla vidinė stiprybė ir atkaklumas, galiausiai, – apie jaunimo auklėjimo metodus ir jų pasekmes.

 

„Velnių salos karalius“ turėtų sudominti ir mačiusius švedų filmą „Blogis“ („Ondskan“, rež. Mikael Hafstrom, 2003 m.) – jaudinantį jėgos panaudojimo ir jos funkcionavimo visuomenėje paveikslą.

 

„Velnių salos karalius“ 2010 m. Norvegijos kino apdovanojimuose „Amanda“ gavo prizus ne tik kaip geriausias filmas, bet ir už geriausią garso takelį, geriausią antraeilio vyro vaidmens atlikėją (Stellan Skarsgård).

 

„Skalvijos“ kino centro inf.


„7 meno dienos“ Nr.19 (987), 2012-05-11

Versija spausdinimui

Komentarai

dfuuJhQJPhofSTI, 2012-07-16 18:47

I was rather deehlitgd prior strike this web-site.her desirable until acknowledgement go-ahead your time forward this egregious read!! I indeed enjoying one by one breath point it altarpiece ego haver it bookmarked pending calculate novel candy ethical self blog come across.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti