Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

„Europos kinas ir dieną, ir naktį“


Anonsas


7 MD

Share |
„Juoda duona“
Festivalis „Europos kinas ir dieną, ir naktį“ šiemet jau aštuntą kartą vyko Panevėžyje. Pirmosiomis gegužės dienomis jis persikels į Vilnių, „Skalvijos“ kino centrą. Čia bus parodyti 2010–2011 metais sukurti šeši filmai iš Ispanijos, Slovakijos ir Serbijos.

Garsaus ispanų režisieriaus Agustí Villaronga filmas „Juoda duona“ („Pa negre“, Ispanija, 2010) perkels į sunkius pokario metus Katalonijoje. Vienuolikmetis berniukas Andrė, kurio tėvai atsidūrė tarp tų, kurie pralaimėjo pilietinį karą, randa miške vyro ir jo sūnaus kūnus. Kai vietos valdžia apkaltina berniuko tėvą, norėdamas jam padėti, Andrė pats pradeda tyrimą. Berniukas supranta, kad melo persmelktame suaugusiųjų pasaulyje reikia būti labai atsargiam. Norėdamas išgyventi, jis išduos savo šaknis ir pamažu atras viduje gyvenantį žvėrį. Ginčai apie Pilietinį karą iki šiol drebina ispanų visuomenę, todėl visai nekeista, kad „Juoda duona“ pelnė ne vieną ispanų kino akademijos apdovanojimą „Goja“. (1 d. 17 val.)

 

Tarptautinio Karlovy Varų festivalio prizu „Krištoliniu gaubliu“ apdovanotas Agustí Vilos filmas gvildena šių dienų Ispanijos problemas. „Tinklelis nuo uodų“ („La mosquitera“, Ispanija, 2010) pasakoja apie santykius tarp skirtingų kartų vienos šeimos narių. Jie visi jaučia kaltę. Todėl motina – rašytoja ir iliustratorė Alicija – nuolaidžiauja sūnui, jos vyras Migelis priekaištauja sau, kad nepadeda namuose, sūnus jaučiasi atsakingas už visus gyvus padarus (ypač pamestas kates ir šunis). Alicijos sesuo nesutaria su dukterimi. Senyvi Migelio tėvai kovoja su ligomis. Visi gyvena atsitvėrę tylėjimo siena, bet bando išsaugoti tai, kas jiems atrodo svarbu. (2 d. 17.10)

 

Juanos Macías „Planai rytojui“ („Planes para mañana“, Ispanija, 2010) taip pat apie šiuolaikines ispanes. Filme rodoma viena skirtingų likimų filmo herojų Ines, Antonijos, Marianos ir Monikos gyvenimo diena. Tą dieną Ines sužino, kad yra nėščia, Antonija nusprendžia palikti šeimą, o Mariana – išsiskirti su vyru. Sprendimai, be abejo, pakeis jų gyvenimą. Pagrindinius vaidmenis filme sukūrė Carme Elias, Goya Toledo, Ana Labordeta, Aura Garrido. (3 d. 17 val.)

 

Dragano Bjelogrlićiaus filmas „Svajonė apie Montevidėjų“ („Montevideo, bog te video“, Serbija, 2010) nukels į 4-ąjį dešimtmetį ir pasakos tikros sėkmės istoriją. Filmo herojai – serbai futbolo entuziastai, 1930-aisiais nusprendę dalyvauti pirmajame pasaulio čempionate Urugvajuje. Jų sugebėjimais nelabai tiki aplinkiniai, bet pripažinimo, garbės, moterų meilės, geresnio gyvenimo ir pergalių siekiantys futbolininkai užsispiria įrodyti, ko yra verti. Pernai Tarptautiniame Maskvos kino festivalyje filmas pelnė žiūrovų simpatijų prizą. (5 d. 17 val.)

 

Peterio Bebjako „Abrikosų sala“ („Marhul’ovy Ostrov“, 2011) nukels į Pietų Slovakiją. Čia nuošaliuose abrikosmedžių soduose prasideda meilės drama – trys vyrai pamilsta tą pačią moterį. Šio poetiško pasakojimo herojė taip pat myli ir nori būti mylima. Bet jausmai filmo personažus veda prie tragiškos pabaigos. (4 d. 17 val.)

 

Kitas slovakų filmas – Jozefo Paštékos „Lavonas turi mirti“ („Mŕtvola musí zomrieť“, Slovakija, 2010) – tai juodoji komedija. Filmo herojai – universiteto darbuotojai: profesorius Krištofas Mitrovskis ir jo svainis – dukart išsiskyręs dekanas Aleksandras Pažickis. Prisitaikėlis Aleksandras nesutrinka jokiose situacijose, Krištofas turi poetinių ambicijų ir kenčia nuo narkolepsijos. Bet ambicijos ir idealai, deja, nesutampa su geismais, ypač kai horizonte pasirodo jauna studentė. (6 d. 19.15)

 

Pagal rengėjų inf.


„7 meno dienos“ Nr.17 (985), 2012-04-27

Versija spausdinimui

Komentarai

hryCtLv0, 2017-03-22 08:44

Ppl like you get all the brasni. I just get to say thanks for he answer.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti