Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
REPERTUARAI

Savaitės filmai


Rugsėjo 23-29


7 MD

Share |
„Ir kaip ji viską suspėja?“
Afigena mokytoja **

Užuot persekioję Vilnijos lenkus, lietuvių kalbos policininkai galėtų pasidomėti iš visos žiniasklaidos sklindančiu lietuvišku Jake’o Kasdano filmo „Bad Teacher“ pavadinimu. Jei platintojams „Bloga mokytoja“ neatrodo reklamiškas, jų reikalas, bet juk „tautiškasis“, būkime atviri, pataikauja tiems, kurių nepasiilgs nė vienas mokytojas. Cameron Diaz suvaidinta Elizabet iš tikrųjų nesukurta būti mokytoja: jai neįdomūs vaikai, ji keikiasi, geria, rūko ir svajoja tik apie tai, kaip ištekėti ir nebedirbti mokykloje. Tam reikia rasti turtingą ir rimtą vyrą. Netrukus toks ir pasirodo mokykloje, bet Elizabet turi konkurentę – idealią kolegę. Gyvenimo merginai nepraskaidrina ir kūno kultūros mokytojas... Taip pat vaidina Justinas Timberlike’as, Lucy Punch (JAV, 2011). (Vilnius, Kaunas, Klaipėda)

 

Anapus ***

Garsios švedų aktorės Pernillos August režisūros debiutas sugrąžina pastaraisiais metais skandinavų kine ne kartą matytus personažus ir motyvus. Pagrindinė filmo herojė – trisdešimt ketverių Lena (iš „Millenium“ trilogijos pažįstama Noomi Rapace) – vieną rytą sužino, kad ją nori pamatyti mirštanti motina. Lenos vyras ir dukterys nežinojo, kad jos motina gyva. Šeima vyksta per visą Švediją į Lenos vaikystės miestą. Ją nuolat pasiveja prisiminimai apie skaudžius vaikystės įvykius ir tėvų alkoholizmą, dramatiškai paženklinusius Lenos likimą. Ji vis dar negali atleisti ir motinai, ir sau tragiško jaunėlio brolio likimo (Švedija, Suomija, 2010). (Vilnius)

 

Džeinė Eir ***

Su Charlotte’s Bronte romanu užaugo ne viena ambicingų ir romantiškų paauglių karta. Našlaitę Džeinę jos beširdė teta atiduoda į prieglaudą, kur kova už būvį greitai pakerta nuolat baudžiamas mergaites. Smulkutei Džeinei užtenka stiprybės išgyventi. Suaugusi ji vyksta dirbti į aristokratų rūmus guvernante. Rūmų šeimininkas Ročesteris pamilsta savarankišką, orią, savo požiūrio neslepiančią merginą. Bet jų meilei iškyla kliūtis – Ročesterio praeitis... Naujos romano ekranizacijos kūrėjas, jaunas amerikiečių režisierius Cary Fukunaga pabandė viename filme sujungti didelės meilės istoriją, trilerio atmosferą, lytinės ir socialinės lygybės idėjas bei niūrius, vienatve dvelkiančius Anglijos peizažus. Prie pastarųjų idealiai dera kylančios žvaigždės Mia Wasikowska, Jamie Bellas, Michaelas Fassbenderis ir, kaip visada, net antrojo plano vaidmenyje įsimenanti dama Judi Dench. Tačiau neverta lyginti filmo ir knygos: jis skirtas šiuolaikinėms paauglėms, kurios anksčiau už „Džeinę Eir“ perskaitė populiarias knygas apie jaunų ir gražių vampyrų meilę (D. Britanija, JAV, 2011). (Vilnius)

 

Egzaminas ***

Stuarto Hazeldine’o drama sukurta pagal Jordi Galceráno Ferrero pjesę „Gronholmo metodas“.  2005 m. ji jau buvo ekranizuota Argentinoje. Aštuoni filmo herojai laiko vieną sunkiausių savo gyvenime egzaminų, nuo kurio rezultatų priklausys jų ateitis. Būsimi darbdaviai tikrina ne tik kandidatų sugebėjimus funkcionuoti kolektyve, bet ir psichologinį atsparumą, gebėjimą išduoti, prisitaikyti. Vaidina Luke Mably, Adar Beck, Chris Carey, Gemma Chan (D. Britanija, 2009).

(Vilnius)

 

Ir kaip ji viską suspėja? **

Filmas skirtas visoms toms, kurios tiki, kad galima suderinti sėkmingą karjerą, laimingą šeimyninį gyvenimą ir kūrybišką vaikų auklėjimą. Postfeministinio kino ikonos Sarah Jessicos Parker suvaidinta Keitė būtent tokia. Ji – rūpestinga motina, mylinti žmona ir puiki darbuotoja. Tokia puiki, kad jos siūlymas steigti naują investicinį fondą ir pataisyti per krizę katastrofiškai pašlijusią bankininkų reputaciją sudomina net išrankų milijonierių (Pierce Brosnan). Taip Keitei prisideda naujų įsipareigojimų, su kuriais ji nebepajėgia susidoroti... Douglaso McGratho filmas sukurtas pagal Allison Pearson bestselerį (JAV, 2011). (Vilnius, Kaunas)

 

Laris Kraunas ***

Tomo Hankso herojais pasitiki beveik visi, nes geriausiai aktorius jaučiasi tokių kaip visi kailyje. Naujame savo režisuotame filme Hanksas vaidina Larį Krauną, po daugelio metų netekusį mėgstamo darbo. Suprantama, ekonominė krizė skaudžiausiai ir smogia tokiems kaip Laris. Tad filmas iš tikrųjų ir turi suteikti paguodos „žmonėms iš gatvės“. Laris nusprendžia iš esmės pakeisti gyvenimą, įstoja į aukštąją mokyklą. Čia jis sutinka žavią iškalbos mokytoją (Julia Roberts). Šiek tiek ciniška moteris taip pat atsidūrė gyvenimo kryžkelėje. Ar herojams pavyks pagauti dar vieną šansą? (JAV, 2011) (Vilnius)

 

Kaubojai ir ateiviai ****

1873-ieji, Naujoji Meksika. Praradęs atmintį vyras atsiduria mažame Absoliušeno miestelyje dykumos vidury. Vienintelis Džeiko ryšys su praeitimi – keista jo apyrankė. Atvykėlis netrunka įsitikinti, kad miesto gyventojai nusiteikę nedraugiškai ir draugauti su „svetimais“ nelinkę. Jie akivaizdžiai kažko bijo. Netrukus miesto gyventojams nerimą žadins ne tik siaubingas pulkininkas Dolarhaidas, bet ir dar didesnė grėsmė, nes dykumoje nusileidžia kosminis laivas, o ateiviai, regis, nesirengia draugauti su žemiečiais. Todėl miestiečiai nustebs sužinoję, kad padėti gali tik jų atstumtas „kitas“. Žaviame Johno Favreau filme pagrindinius vaidmenis sukūrė Harrisonas Fordas ir Danielis Craigas (JAV, 2011). (Marijampolė)

 

Mano liūdna meilės istorija ***

Dereko Cianfrance filmo herojai Dinas ir Sindi prisimena savo bendro gyvenimo akimirkas. Abu manė, kad atrado tikrą meilę, bet ji staiga ima sprūsti. Naktį pora nusprendžia suteikti sau dar vieną šansą ir išgelbėti santuoką. Filmo premjera įvyko pernykščiame Kanų kino festivalyje, pagrindinius vaidmenis sukūrė Ryanas Goslingas ir Michelle Williams (JAV, 2010). (Vilnius)

 

Vidurnaktis Paryžiuje *****

Šiemet Kanų kino festivalį atidaręs naujausias Woody Alleno filmas pasakoja apie amerikietį Gilą (puikus Owenas Wilsonas), kuris prieš vestuves atvyksta į Paryžių su sužadėtine Ines (Rachel McAdams). Žiūrovams iškart aišku, kad jie – ne pora. Bet kad tai suprastų, Gilas turės atsidurti nostalgiškame 3-iojo dešimtmečio Paryžiuje, susitikti su Ernestu Hemingway’umi ir Fitzgeraldų pora, susipažinti su Picassu, Bunueliu ir Dali, įsimylėti gražuolę Adrianą (paryžietiško žavesio kupina Marion Cotillard). Senajame Paryžiuje Gilo laukia dar svarbesnė gyvenimo pamoka. Romaną apie „Nostagijos krautuvėlės“ savininką rašantis ir su dabarties pilkuma nemokantis susitaikyti Gilas supras, kad ir jo dievukai nebuvo patenkinti juos supančia tikrove. Išmintingasis pesimistas Allenas sukūrė pasaką, kurioje pasišaipė ir iš savęs, ir iš visų mūsų praeities įsivaizdavimų, ir iš įspūdžius bei vaizdus kolekcionuojančių turistų. Bet svarbiausia tai, kad Allenas dar kartą įrodė: kinas suteikia neribotą laisvę kiekvienam nusivylusiam dabartimi. Užtenka vidurnaktį atsisėsti į pravažiuojančią mašiną... Epizoduose vaidina Kathy Bates, Carla Bruni, Lea Seydoux, Adrianas Brody (JAV, Ispanija, 2011). (Vilnius, Kaunas)


 

„7 meno dienos“ Nr.33 (955), 2011-09-23

Versija spausdinimui

Komentarai

oltyaueLGXMU, 2011-10-23 12:10

I feel satisfied after rdeanig that one.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti