Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Krematoriumas turi būti gražus


Krėsle prie televizoriaus


Jonas Ūbis

Share |
„Marlis ir aš“
Turiu vieną didelę silpnybę – mėgstu šalikėlius. Nors garbaus amžiaus vyriškiui nederėtų prisipažinti, bet sekmadienio vakare, žiūrėdamas „Panoramą“, tiesiog negalėjau atitraukti akių nuo Prezidentės šalikėlio. Į akciją „Darom“ ji atvyko ryšėdama tautiškų spalvų šalikėliu. Tokia miniatiūrinė Lietuvos vėliava ant krūtinės. Ją pasirišusi šalies vadovė valė Vilniaus pakalnes. Ak, mes su Jumis, mieli skaitytojai, gerai žinome, kad tai – Sizifo darbas.

 

Kadaise šeštadienio talkų tradiciją pradėjęs vienas Kremliaus svajotojas daugelio atmintyje išliko toks, koks buvo užfiksuotas talkos nuotraukoje, – nešantis rąstą. Įdomu, ar istoriją išsaugos patriotinį šalikėlį? Bet gal nereikės ir saugoti? Gal pamažu visi išmoksime simboliškai reikšti savo patriotizmą aprangos ir kitokiais aksesuarais? Kepuraitės, šalikėliai, pirštinės, sijonėliai, apatiniai, – viskas dryžuota, ryšku ir miela. Ar įsivaizduojate, kokia džiugi atrodytų Lietuva? Ir kokia patriotiška!

 

Panašų įspūdį daro ir šventinė televizijų programa. Komercinių – labiau tinkanti prie vaišių stalo, nacionalinės televizijos – labiau dievobaiminga ir tautiška. Svarbiausia, kad niekas nesikeičia. Dar neatsidaręs atsiųstos programos, galiu atspėti, ką parodys kiekviena televizija. Animacija, pasakojimai apie gyvuliukus, raumeningų didvyrių nuotykiai, kvailos romantinės komedijos ir dar kvailesnės vokiečių televizijos melodramos. Begaliniai pageidavimų koncertai, kuriuos už bausmę liepčiau žiūrėti patiems televizijų darbuotojams.

 

Amerikiečių prezidentai paprastai nesitiki tautos sužavėti šalikėliais, todėl dažniausiai jų įvaizdį papildo šuneliai. Apie vieną žavų labradorą, padėjusį jaunai šeimai (porelę suvaidino Jennifer Aniston ir Owenas Wilsonas) suprasti daug svarbių dalykų, pasakoja Davido Frenkelio filmas „Marlis ir aš“ (TV3, 24 d. 21.30). Mano šunys mane taip pat išmokė daug svarbių dalykų, tik vieno iki šiol nesugebu. Apie tai kalbėjo ir filmo režisierius: „Šunys yra nuostabūs, nes jie nemąsto nei apie ateitį, nei apie praeitį, jie žino vienintelį dalyką – gyvenimo šią akimirką malonumą. Deja, žmonės dažnai tai pamiršta.“ Gal šventės ir yra ta diena, kai galima išbandyti šunišką išmintį?

 

Vienas mano mėgstamiausių klasikinių Holivudo filmų yra 1939 m. George’o Cukoro „Moterys“. Jis sukurtas pagal „Vanity Fair“ redaktorės Clare Boothe Luce pjesę. Filmo herojės – aristokratės, žmonos, meilužės, draugės – nuolat kalba apie vyrus, bet nė vienas iš jų ekrane taip ir nepasirodo. Pjesė buvo ekranizuota ne kartą ir ne du. BTV per Velykas (25 d. 20.20) parodys naujausią ekranizaciją – 2009 m. Diane English sukurtas „Moteris“. Kaip ir pirmojoje, ir šioje vaidina vienos žvaigždės – Meg Ryan, Candice Bergen, Anette Bening, Eva Mendes...

 

Šįvakar (22 d. 23 val.) LNK primins garsiausią Ispanijos matadorą Manuelį Rodriguezą Sanchezą. Režisieriaus Menno Meyeso filmo „Manoletė“ veiksmas nukels į 5-ojo dešimtmečio Ispaniją ir parodys jo meilės istoriją paslaptingai moteriai Lupe Sino. Ją suvaidino Penelope Cruz, Manoletę – gana netikėtas šiame vaidmenyje Adrienas Brody. Beje, Rodriguezas Sanchezas prisidėjo prie to, kad išgarsėtų ir kiti ispanų matadorai. Pavyzdžiui, Luisas Miguelis Dominginas pokario metais pakerėjo Holivudo žvaigždes Avą Gardner, Laną Turner ir Ritą Hayworth. Matyt, joms atrodė, kad labai vyriška yra kankinti ir žudyti bulius.

 

Vyriškumo ir didvyriškumo sąvokas vis dėlto geriausiai įprasmina amerikiečių kinas. 2006 m. Zacko Snyderio filmas „300“ (LNK, 24 d. 22.10), sukurtas pagal garsiojo Franko Millerio komiksą, – tai pasakojimas apie Termopilų mūšį, kuriame 300 spartiečių iki paskutinio atodūsio priešinosi galingai persų armijai. Rusų filosofas Vitalijus Kurennojus taip aiškina amerikiečių sėkmę: „Amerikiečių kinas stiprus tuo, kad yra nacionalinio ir universalaus mišinys. Amerikiečių kultūra remiasi universaliomis vertybėmis. Amerikiečių kinui visai nesvarbu, kieno istoriją jis rodo. Pavyzdžiui, imama trijų šimtų spartiečių tema ir iš jos padaromas aktualus politinis filmas. Atrodytų, kur Amerika, o kur Sparta. Tačiau amerikiečių kultūra labai sėkmingai savinasi spartietiškąją. Amerikai istorija apie 300 spartiečių – tai istorija apie žmones, kurie pasipriešina milžiniškai imperijai, gindami savo laisvę.“

 

Vis dėlto geriausias ir aktualiausias šios savaitės filmas – 1968 m. sukurtas, bet kelis dešimtmečius nerodytas Jurajo Herzo „Lavonų degintojas“ (LTV2, šiąnakt, 22 d., 00.15). Tai šiek tiek primirštas čekų Naujosios bangos šedevras, sukurtas pagal Ladislavo Fukso apysaką. Jo herojus Karlas Kopfrikinglas – iš pirmo žvilgsnio eilinis pilietis, mėgstantis sekmadienį pasivaikščioti su šeima. Bet jis turi hobį – domisi Tibetu, o jo mėgstama knyga – „Tibeto mirusiųjų knyga“. Tai neturėtų stebinti, nes ponas Karlas dirba krematoriume. Pamažu jo galvoje gimsta produktyvumo idėja – milžiniškas rūmus primenantis krematoriumas, kuriam reikia vis naujų lavonų. Netrukus šalį ima valdyti nauji valdovai. Jie turi Karlui labai įdomų pasiūlymą...

 

Įkvėptas ne tik groteskiškos Fukso prozos, bet ir Hitchcocko, Bergmano ir Buñuelio, „Lavonų degintojas“ – filmas ir apie Holokaustą, ir apie vis labiau užvaldančią beprotybę, ir apie blogio genezę žmogaus viduje, ir apie fašistinę ideologiją. Fantastiška scenografija, netikėti kameros rakursai pabrėžia keistą filmo atmosferą, bet įspūdingiausias, žinoma, yra Karlą suvaidinęs Rudolfas Hrušinsky.

 

Jūsų –

Jonas Ūbis


 

 

„7 meno dienos“ Nr.16 (938), 2011-04-22

Versija spausdinimui

Komentarai

MiFnGXkokIIej, 2012-01-08 16:08

You've ipmressed us all with that posting!

nesupratau, 2011-04-29 15:04

kas yra teisėti lenkų reikalavimai? autonomija Vilniaus kraštui?

Tomateo K., 2011-04-23 11:48

irgi, kaip ir gerbiamas ponas Ūbis, mėgstu šalikelius, ta prasme - "šalia kelio".
O ypač - piknikus šalikelėse :)
Smagaus Prisikėlimo, su Švente!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti