Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

„ARTscape“. Danija


7 MD

Share |
„Nebijok manęs“
Šiais metais bus pristatyta dar viena „ARTscape“ projekto šalis – Danija. Kino centre „Skalvija“ bus parodyti penki meniniai filmai, kuriuos pasiūlė Danijos kultūros institutas Lietuvoje bei Danijos filmų institutas.

Lapkričio 8 d. 17 val. bus rodomas Anderso Morgenthalerio filmas „Aidas“ („Ekko“, 2007). Režisierius labiau žinomas Danijoje kaip animacinių filmų kūrėjas (jo animacinė drama „Princesė“ buvo rodyta Kanų festivalyje 2006 m.). „Aidas“ – pirmasis režisieriaus vaidybinis filmas. Jis buvo įtrauktas į San Sebastiano ir Londono festivalių konkursines programas. Filme pasakojama apie buvusį policininką Simoną, kuris, išsiskyręs su žmona, praranda savo šešiametį sūnų. Norėdamas praleisti dar vienas atostogas su vaiku, vyras jį pagrobia ir išsiveža į kaimą, ten jie slepiasi apleistoje sodyboje. Būnant dviese su sūnum, Simoną vis dažniau aplanko jo paties vaikystės košmarai. Vyras atsiduria ant beprotybės slenksčio.

 

Tą pačią dieną 19 val. bus parodytas garsios danų aktorės ir režisierės Paprikos Steen, vaidinusios  A.Th. Jenseno filme „Adomo obuoliai“, Th. Vinterbergo „Šventėje“, L. von Triero „Idiotuose“ komedija „Kol mirtis mus išskirs“ („Til døden os skiller“, 2007). Scenarijų parašė „Adomo obuolių“ režisierius Andersas Thomas Jensenas. Filmas papasakos apie nemalonius šeimyninius konfliktus, kylančius kartu gyvenantiems paprastam vyrukui Janui ir ne tokiai paprastai Bentei. Janui nesiseka ne tik vedybinis gyvenimas – jis vienas nemėgstamiausių tarp bendradarbių. Darbdaviui jį išsiuntus reabilituotis, vyriškis susiranda tokių draugų, kokių nei jis, nei Bentė nė neįsivaizdavo.

 

Lapkričio 9 d. 17 val. bus parodyta Kristiano Levringo drama „Nebijok manęs“ („Den du frygter“, 2008). Šis režisierius išgarsėjo pagal „Dogmos 95“ principus sukurta „Karaliaus Lyro“ ekranizacija „Karalius gyvas“. Pagrindinis „Nebijok manęs“ personažas Mikaelis (Ulrich Thomsen) serga depresija ir sutinka dalyvauti medicininiuose tyrimuose išbandant naują antidepresantų rūšį. Greit jis įgyja pasitikėjimą savimi ir peržengia savo nustatytas ribas. Mikaelis ima flirtuoti su broliene, o prieš dukrą vaizduojasi esąs stipruolis milžinas Halkas. Net ir paskelbus, kad naujieji vaistai turi per daug pašalinio poveikio, vyras jų neatsisako, tad už pasekmes atsakyti turės pats. Mikaelio žmoną suvaidino Paprika Steen.

 

Lapkričio 10 d. 17 val. bus rodoma Lone Scherfig juodojo humoro komedija „Kaip namuose“ („Hjemve“, 2007). Ši režisierė – lietuvių auditorijai žinomo filmo „Italų kalba pradedantiesiems“ bei pernai didelio dėmesio sulaukusios juostos „Auklėjimas“ autorė. „Kaip namuose“ nukels į mažo Danijos miestelio bendruomenę – užsidariusią ir konservatyvią. Tačiau vieną dieną jos gyvenimo rutiną sujauks vyriškis, praėjęs miesto gatvele visiškai nuogas. Kaip ir kituose savo filmuose, režisierė daug dėmesio skyrė vienišiams, kurie vienas kitam padeda atrasti save.

 

Lapkričio 11 d. 17 val. Danijos filmų programą užbaigs Nielso Ardeno Oplevo („Mergina su drakono tatuiruote“) drama „Skirtingi pasauliai“ („To verdener“, 2008). Paremtas tikrais faktais filmas pasakoja apie Jehovos liudytojų šeimą. Jos nariai lemiamą akimirką turi apsispręsti, ką jie labiau myli: Dievą ar kitą šeimos narį. Istorija prasideda, kai septyniolikmetė Sara susipažįsta su netikinčiu vaikinu ir jį įsimyli. Tačiau greit paaiškėja, kad Sara ne vienintelė šeimoje ima abejoti savo tikėjimu.

Įėjimas į visus seansus nemokamas.

 

Parengė Santa Lingevičiūtė


„7 meno dienos“ Nr.39 (915), 2010-11-05

Foto galerija
Versija spausdinimui

Komentarai

MlMMaRxTkphHBxRcCF, 2012-08-14 09:58

Šodien Diena nopublicējusi arī rkastiņu par šo pašu. Tikai izlaižot pašvaldību ... līdz ar to domājot, ka filmas būs pieejamas no visām publiskajām bibliotēkām.DIemžēl no LNB telpām, lai arī ir tai skaitā arī publiska bibliotēka, šis portāls nav pieejams. :(

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti