Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Birutė Mar monospektaklyje „Unė“


Premjera


7 MD

Share |
„Unė“
„Unė“ – Birutės Mar vieno veiksmo pjesė, aktorės Uršulės Babickaitės-Graičiūnienės (Unės Baye; 1897–1961) dienoraščių motyvais.

Unė Babickaitė – viena ryškiausių ir spalvingiausių praėjusio šimtmečio lietuvių teatro asmenybių, aktorė ir režisierė, vaidinusi Holivudo filmuose, Niujorko, Vašingtono ir Paryžiaus scenose. 1930–1932 m. Paryžiuje Unės rašytas dienoraštis, žaižaruojantis subtilia ironija, tapo akstinu sukurti šią pjesę apie juokingą ir efemerišką, negailestingą ir magišką teatro pasaulį (kuriame, pasirodo, nedaug kas tepasikeitė), taip pat patyrinėti aktorystės prigimtį – žmogaus ir kaukės paradoksą: kaukė reikalinga visuomenėje, kad išsaugotum individualumą, o scenoje ji leidžia atsiverti, tapti savimi.

 

Birutė Mar sako: „Atradau Unę prieš keletą metų, kai manęs paprašė paskaityti jos dienoraščius per Lino Brogos sudarytos knygos „Unė Babickaitė-Graičiūnienė. Laiškai. Amžininkų atsiminimai“ pristatymą. Aptikau tiek paralelių su savo gyvenimu! Unė, kaip ir aš, studijavo Sankt Peterburge, vaidino kine ir teatre. Grįžusi po studijų – dar prieš išvykdama į Ameriką – Kaune režisavo Valstybės teatre (aš taip pat po studijų Sankt Peterburge Kaune stačiau savo diplominį spektaklį „Laimingos dienos“). Ji irgi vertė pjeses, domėjosi Rytų kultūra, daug keliavo, vaidino keliomis kalbomis (man taip pat yra tekę savo monospektaklius vaidinti rusiškai, angliškai, prancūziškai)... Žodžiu, visa tai pasirodė nepaprastai įdomu. Iš pirmo žvilgsnio keista atrodė Unės pasaulėjauta, idealizmas ir jos dienoraščiai, regis, tiesiog prašėsi į sceną – ji mokėjo dramaturgo akimis žvelgti į aplinką – su autoironija, aistra, humoru. Tai buvo nepaprastai gražios sielos asmenybė, ypač gerbė, idealizavo teatrą. Netrūko jai ir ekstravagantiškumo – ištekėjo už savo tikro pusbrolio Vytauto Graičiūno, sutikto Amerikoje ir, kaip pati nesyk minėjo, išliko laiminga su juo visą gyvenimą. Deja, grįžusios prieš karą į Lietuvą Unės nepripažino Lietuvos kritikai, ji beveik nebevaidino. Netrukus likimas pasisuko liūdna linkme – 1951 m. ji buvo ištremta į Sibirą, lageryje žuvo vyras, vėliau – vienatvės metai Kaune... Bet Unė išliko Une – rengė vakarus, skaitė eiles, neprarado humoro jausmo ir vidinio švytėjimo.

 

Pagalvojau, kad per Unės personažą galima būtų apmąstyti ir savas teatrines patirtis, sukurti spektaklį apie teatrą – jo žavingą ir trapią iliuziją. Ir apie mūsų gyvenimą – lyg spektaklis pralekiantį būties miražą.“

 

Premjera įvyks spalio 2 d. 16 val. Lietuvos nacionalinio dramos teatro Mažojoje salėje, „Versmės ’10“ festivalyje. Tekstų autorė, režisierė ir atlikėja – Bitutė Mar. Dailininkai – Jolanta Rimkutė ir Dmitrijus Matvejevas, kompozitorius – Antanas Kučinskas, choreografė – Edita Stundytė.

 

LNDT inf.


„7 meno dienos“ Nr.34 (910), 2010-10-01

Versija spausdinimui

Komentarai

c4XTuefGtXW, 2015-09-21 12:07

a0a0 Amazon Verified Purchase() This review is from: Book was shpiped as stated in brand new condition. The way time was very short even with expedited shipping

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti