Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Sėkmingi Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertai Duisburge


Kronika


7 MD

Share |
Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, Lukas Geniušas ir Gintaras Rinkevičius repetuoja „Mercatorhalle“ salėje. Nuotrauka iš LVSO archyvo
Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (LVSO) ir jo meno vadovas bei vyr. dirigentas Gintaras Rinkevičius Duisburge, Vokietijoje, rugsėjo 4 ir 5 d. surengė sėkmingus ir palankiai įvertintus koncertus.

„Duisburger Philharmoniker“ kolektyvo kvietimu, LVSO čia atvyko tęsdamas gražią dviejų orkestrų draugystę. 2009 m. birželį Vilniaus kongresų rūmuose įvyko pirmasis ir įsimintinas bendras abiejų orkestrų koncertas „Šimtas stygų“, o Vilnius tuomet buvo Europos kultūros sostine. 2010 m. rugsėjį Duisburgui, o tiksliau, visai Rūro sričiai tapus Europos kultūros sostine, LVSO koncertavo Duisburge, pastaruoju metu vadinamam kultūros sostinės „Kultūros uostu“.

 

Rugsėjo 4-osios vakarą LVSO, diriguojamas G. Rinkevičiaus, sėkmingai pasirodė koncertų salėje „Mercatorhalle“, kur telpa 2000 klausytojų. 2007 m. pastatyta koncertų salė pasižymi puikia ir itin subtilia akustika, moderniais architektūriniais sprendimais.

 

LVSO šeštadieninio koncerto metu prasmingai ir jaudinančiai suskambėjo M.K. Čiurlionio „Bėkit, bareliai“ styginių orkestrui, buvo atliktas F. Chopino Koncertas fortepijonui Nr. 1 ir A. Dvořáko simfonija Nr. 9 „Iš Naujojo pasaulio“. Kartu su orkestru, kaip ir minėtame 2009 m. koncerte, pasirodęs iš Maskvos į Duisburgą atskridęs pianistas Lukas Geniušas žavėjo vokiečių publiką puikia grojimo technika ir itin subtiliais lyriniais fortepijono piano, o antroje koncerto dalyje orkestro atlikta simfonija skambėjo galingai ir tvirtai. Kūrinys atskleidė Lietuvos muzikantų profesionalumą bei puikų pasirengimą. Publika ilgai dėkojo dirigentui G. Rinkevičiui ir LVSO, o po paskutinio, papildomo kūrinio – G. Bizet „Farandolos“ – klausytojai plojo stovėdami.

 

Koncerto pradžioje – oficialiojoje dalyje – scenoje kalbėjo Vilniaus ir Duisburgo savivaldybių atstovai. Jie pabrėžė susigiminiavusių miestų draugystės svarbą ir pasveikino visus koncerte pasirodžiusius muzikantus.

 

Sekmadienį, rugsėjo 5-ąją, LVSO artistai kartu su „Duisburger Philharmoniker“ orkestro nariais įgyvendino unikalų bendrą kultūros sostinės projektą „Seid umschlungen...“ Tai net dešimt kamerinių koncertų Duisburge, skirtingose miesto vietose, daugiausiai atvirose erdvėse. Šiuose koncertuose lietuvių ir vokiečių muzikantai drauge atliko įdomias klasikinės ir pramoginės muzikos programas.

 

LVSO inf.


„7 meno dienos“ Nr.31 (907), 2010-09-10

Versija spausdinimui

Komentarai

tmqUcuHkLXr, 2011-05-03 14:57

Touchdown! That's a ralely cool way of putting it!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti