Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

„Freken Julija“


Anonsas


7MD informacija

Share |
Vaida Bičkutė ir Mantas Vaitiekūnas VMT spektaklyje „Freken Julija”. DšMatvejevo nuotr.
Šį pavasarį dvidešimtmetį pasitinkantis Valstybinis Vilniaus mažasis teatras vasario 28 ir kovo 2 d. kviečia į premjerą - Augusto Strindbergo „Freken Juliją“. Spektaklį režisavo Rimo Tumino mokinys Artūras Areima, scenografiją ir kostiumus kūrė Kotryna Daujotaitė, muziką - Faustas Latėnas.

Autobiografinių motyvų kupinoje „Freken Julijoje“ (1888) A. Strindbergas įgyvendino moderniosios dramos ir teatro koncepciją. Pjesę pastatęs garsusis teatro reformatorius, režisierius natūralistas André Antoine'as savo dienoraštyje rašė: „Freken Julija“ iš tiesų sukėlė didžiulę sensaciją. Viskas sujaudino publiką - siužetas, aplinka, pjesės, išsitenkančios viename vieninteliame veiksme, kompaktiškumas. Pusantros valandos vaidinimo medžiagos užtektų didelei vakarinei prancūziškai pjesei. Suprantama, buvo juokelių ir protestų, bet iš tikrųjų visi jautė, kad yra nepaprasto įvykio liudininkai.“ Pjesėje, kurią galima vadinti viena pirmųjų modernių tragedijų, dramaturgas ne tik geliančiai atvirai skrodžia XIX a. pabaigos visuomenės normas, nuožmią vyro ir moters kovą bei prieštaravimų draskomų veikėjų tapatybę, bet ir įkūnija savo asmenines baimes, sukurdamas daugiaveidės Freken Julijos portretą.


Nors pjesė išaugusi iš XIX a. pabaigos socialinio ir meninio konteksto, A. Areima nesistengia jos kaip nors dirbtinai aktualizuoti. Jaunam kūrėjui čia svarbiausia amžina vyro ir moters santykių tema.


Freken Juliją vaidinanti Valda Bičkutė, ir inicijavusi spektaklį, sako šį darbą vertinanti kaip kūrybinį iššūkį, nes jai Freken Julija - paslaptis. „Vaidinti personažą, visiškai nepanašų į save, kita vertus, yra net lengviau. Atstumas padeda geriau suvokti. O pačioje pjesėje man įdomi ne tik meilės, bet ir neapykantos tema, kaip toji neapykanta persiduoda iš kartos į kartą, kaip ji susargdina žmones. Julija gimė prieš savo motinos norą, todėl ji neranda vietos šitam pasauly. Atsikratyti ją slegiančia neapykanta, apsivalyti ji gali tik atsikračiusi savęs pačios, savo kūno. Tada ateina tikrasis apsivalymas, o kartu baigiasi ir giminės istorija“, - teigia aktorė.


VMT inf.



„7 meno dienos“ Nr.8 (884), 2010-02-26

Versija spausdinimui

Komentarai

pažiūrėk, 2011-06-17 17:36

Taigi ugdėsi pats sau vienas, nes Tuminas buvo išvykęs - saviveikla gaunasi

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti