Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Netekome aktoriaus Vladimiro Jefremovo


In memoriam


7MD informacija

Share |
D.Matvejevo nuotr.
Rugsėjo 24 d. mus paliko nuostabus žmogus - Aktorius, Mokytojas, Draugas. Vladimiras Ivanovičius jauniesiems aktoriams, Volodia, Vova - bendraamžiams, su kuriais išeidavo į sceną net 46 sezonus. Aktorius, su kurio vaidmenimis užaugo ne viena teatro mylėtojų karta.

 

Vladimiras Jefremovas gimė 1942 m. gruodžio 19 d., 1963 m. baigė Lietuvos valstybinę konservatoriją (dabar - Lietuvos muzikos ir teatro akademija) ir buvo priimtas į Lietuvos rusų dramos teatro trupę. Gan greitai jam jau buvo siūlomi svarbūs ar net pagrindiniai vaidmenys. Aštuntojo dešimtmečio pradžioje jo kūrybinė karjera pasiekė aukštumas - Vladimiro vaidmenis spektakliuose „Marija Stiuart“, „Valentinas ir Valentina“, „Lietaus pardavėjas“, „Tatuiruotoji rožė“, „Skrendant virš gegutės lizdo“ teatro gerbėjai prisimena iki šiol. Nepaprastai įtaigūs buvo vėliau aktoriaus sukurti spektaklių personažai: Meistras („Meistras ir Margarita“, 1988), Edmundas Kinas („Kinas IV“, 1998), Denis Didro („Paleistuvis“, 2005), Henris Česterfildas („Viskas tau, mano meile!“, 2007), Magas Radžapuras („Dviejų pasaulių viešbutis“, 2007). Paskutinis Vladimiro Jefremovo vaidmuo - Repetilovas spektaklyje „Vargas dėl proto“ - sulaukė puikių teatro kritikų atsiliepimų.

 

Vladimiras Jefremovas dirbo su žinomais režisieriais - L. Lurje, J. Jurašu, R. Viktiuku, E. Nekrošiumi, J. Vaitkumi ir daugeliu kitų. Sukūrė ne vieną vaidmenį Lietuvos kino studijos filmuose.

 

Aktoriaus kūryba sulaukė ne tik žiūrovų ir kritikų pritarimo, bet ir pelnė jam apdovanojimų: 2007 m. - Fortūna už Satino vaidmenį Maksimo Gorkio dramoje „Gyvenimas“,

 

2009 m. „Sidabrinės gervės“ apdovanojimas už geriausią antro plano vaidmenį Gyčio Lukšo filme „Duburys“ pagal Romualdo Granausko apysaką.

 

1986 m. Vladimirui Jefremovui buvo suteiktas Lietuvos nusipelniusio artisto vardas, 2003 m. jis apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi.

 

„Vladimiro Jefremovo talentas - nuoširdus ir kibirkščiuojantis, stichinis (nuo Dievo) ir intelektualus (dėl kultūros, vidinio inteligentiškumo)...“ (Egmontas Jansonas, teatro kritikas).

 

LRDT inf.

 

*  *  *

 

„7 meno dienos“ Nr.35 (864), 2009-10-02

Versija spausdinimui

Komentarai

yuTcvXxoS, 2011-10-23 18:06

Well done article that. I'll make sure to use it wielsy.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti