Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Rusų dramoje – „Juokdarys Balakirevas“


Anonsas


7MD informacija

Share |
64-ojo sezono atidarymo proga Lietuvos rusų dramos teatras rugsėjo 18 d. pristato premjerą – tragikomediją „Juokdarys Balakirevas“.

Spektaklį pagal rusų autoriaus Grigorijaus Gorino pjesę statė žinomų kūrėjų komanda: režisierius Algirdas Latėnas, scenografas Gintaras Makarevičius, kostiumų dailininkė Sandra Straukaitė, kompozitorius Faustas Latėnas, choreografė Leokadija Dabužinskaitė. Aktorių vokalinius įgūdžius tobulino rusų folklorinio ansamblio „Arinuška“ vadovai Irena ir Nikolajus Zacharovai.

 

„Juokdarys Balakirevas“ – paskutinė pjesė, kurią parašė Grigorijus Gorinas, „Lenkomo“ teatro „Antonas Pavlovičius“, kaip dramaturgą juokais vadino su juo ilgą laiką bendradarbiavęs garsus rusų režisierius Markas Zacharovas. Visiems gerai žinomi ir tebemėgstami režisieriaus filmai, sukurti pagal G. Gorino scenarijus, – „Tas pats Miunchauzenas“, „Meilės formulė“, „Užmušti drakoną“. Rusų dramos teatre Gorino vardas taip pat nėra naujas: čia sėkmingai buvo pastatyti spektakliai pagal autoriaus pjeses „Užmiršti Herostratą“ (1975 m.), „Fenomenai“ (1980 m.) ir „Kinas IV“ (1998 m.).

 

„Juokdario Balakirevo“ siužetinės kolizijos turi dokumentinį pagrindą. Pjesėje vaizduojami Petro I epochos įvykiai – didžiųjų Rusijos permainų ir reformų laikai, o jų centre – realūs istoriniai personažai: caras Petras I, imperatorienė Jekaterina I, taip pat aukšti valdžios pareigūnai Menšikovas bei Jagužinskis. Nervinių priepuolių kamuojamo Petro dienos suskaičiuotos, Jekaterinai atitenka sostas, Menšikovas su Jagužinskiu konkuruoja dėl valdžios. Rūmų juokdarys Ivanas Balakirevas, valdovo mėgstamų švenčių ir linksmybių dalyvis, susiklosčius aplinkybėms įtraukiamas į sudėtingus imperatoriaus šeimos santykius ir rūmų intrigas.

 

Svarbiausia Petro Didžiojo kančia, kuri jam kelia galvos skausmą net ir Anapilyje, yra tai, kad imperiją jis sukūrė, bet neišmokė pavaldinių jos valdyti. Net juokdarių komanda nuvilia Petrą. Juk kam reikalingas juokdarys? Kad sakytų tiesą! Karčią, ironišką, bet – į akis, gal netiesmukai, tačiau taikliai ir negailestingai. O Petro juokdarių komanda tik šoka ir keikiasi, dainuoja nešvankias dainuškas, nuo kurių darosi negera, ir užsiima analiniu muzikavimu. Štai ir išeina, kad buvęs kareivis, o dabar juokdarys Balakirevas – bene vienintelis, kuris palaiko Petro viltį dėl Rusijos ateities.

Spektaklyje vaidina didžiuma teatro trupės; Ivaną Balakirevą kuria jaunosios kartos aktoriai – Valentinas Kirejevas ir Dalios Tamulevičiūtės auklėtinis Valentinas Krulikovskis. Rusijos imperatorių vaidina Jevgenijus Bočiarovas, Jekateriną – Anžela Bizunovič.

 

Spektakliai vyks rugsėjo 18, 19, 30 ir spalio 30 dienomis.

 

Rusų dramos teatro inf.

 

*  *  *


„7 meno dienos“ Nr.33 (862), 2009-09-18

Versija spausdinimui

Komentarai

BjJisKVAxADcxxsie, 2012-01-09 00:51

There's nothing like the relief of finding what you're looikng for.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti