Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Nuodėmių kišenės


Krėsle prie televizoriaus


Jonas Ūbis

Share |
„Gangsteris Nr. 1“
Po to, kai „Nereikalingi žmonės“ apsiskelbė, kad yra nominuoti „Oskarui“, nesistebiu lietuvių naivumu. Stebiuosi tik užsispyrimu. Per tiek metų nepastebėti, kad nominantais vadinami tik filmai, patekę į galutinę, finalinę atranką, reikia sugebėti.

Kai Baltijos televizija savo programoje skelbia, kad filmas „Elegija“ 2008 m. pelnė „Auksinio lokio“ nominaciją Berlyno kino festivalyje, tai reiškia tik tiek, kad filmas buvo parodytas konkursinėje festivalio programoje ir kaip kiekvienas konkursinis filmas pretendavo į „Auksinio lokio“ apdovanojimą. Visur įsigali savimi pasitikinčių nemokšų stilius.

 

Štai citata iš TV3 programos anonsų: „20.00 „Nuodėmių dešimtukas“. Skandalų ir kriminalų apžvalga. Laidos vedėjas Marius Mačiulis. (N-7) Laidoje kas savaitę žiūrovai pamatys politikų, Lietuvos garsenybių ir kitų pramogų pasaulio atstovų skandalingąsias nuodėmes bei nusikaltimus, melagystes ir apgaules, vagystes ir išdavystes. Didžiausi kyšininkai ir baisiausi vagys, turtingiausi mafijozai ir nuodėmingos žvaigždės, korumpuoti politikai ir neištikimi sutuoktiniai bei jų lengvi, intriguojantys ar sunkūs, pasipiktinimą keliantys veiksmai bus išnarstyti naujoje TV3 laidoje „Nuodėmių dešimtukas“!“ (Kalba ir rašyba netaisytos.)

 

Nežinau, kaip Jūs, mieli skaitytojai, bet man nekyla noras žiūrėti šitą laidą. Nors smalsu, kaip vedėjas gali planuoti kiekvieną savaitę rasti tiek daug medžiagos savo laidai. Viso to, kas išvardyta anonse, užtektų bent keliems Dostojevskio kūriniams, ką jau kalbėti apie kriminalinių romanų kūrėjus. Net ir būdamas blogiausios nuomonės apie lietuvių politikus ir garsenybes, neįsivaizduoju, kad jie kiekvieną savaitę gali pridaryti tiek nuodėmių. Bijau, kad kažkas papuvo ne Lietuvos, bet TV3 karalystėje.

 

Televizijoms badmetis nebaisus. Gal net atvirkščiai: ta pati TV3 staiga ėmė rodyti ne tuos pačius iki skylių nutrintus, bet naujus filmus. Iš jų atkreipčiau dėmesį į 2005 m. sukurtą Juliano Felloweso filmą „Visa griaunantis melas“ (18 d. 22.40). Filmo herojai, garsus advokatas Džeimsas Meningas ir jo žmona Ana, darbo dienas leidžia Londone, o savaitgalius - nuostabiuose rūmuose kaime. Čia jie mėgsta priiminėti draugus. Laimingas šeimos gyvenimas staiga pasikeičia, kai randamas negyvas namų tvarkytojos vyras.

 

Filmas sukurtas pagal 1951 m. išspausdintą Nigelo Balchino romaną, kuris pasirodymo metais sukėlė nemažą skandalą ir buvo laikomas provokuojančiu, mat prabilo apie korumpuotą aukštuomenę. Julianas Fellowesas pirmiausia žinomas kaip Roberto Altmano „Gosfordo parko“ scenaristas. Jis filmavosi keliuose filmuose, yra parašęs romaną „Snobai“. „Visa griaunantis melas“ - pirmiausia filmas apie turtingųjų apsimetėliškumą, gal todėl jis šiek tiek primena Woody Alleno „Lemiamą tašką“. Beje, pagrindinį vaidmenį kuria Alleno filmuose matytas Tomas Wilkinsonas, jo partneriai - Emily Watson ir Rupertas Everettas.

 

Iškart po šio filmo TV3 (18 d. 00.15) parodys Paulo McGuigano „Gangsterį Nr. 1“ (2000). Jis taip pat patraukia aktorių ansambliu - Malcolmas McDowellas, Davidas Thewlis, Paulas Bettany - ir taip pat perkelia į Londoną. Filmo herojai - du gangsteriai, kovojantys už teisę vadintis geriausiu savo „profesijos“ atstovu. Tačiau režisierius nesistengia pasakoti siužeto, regis, jam svarbiau akumuliuoti visas MTV estetikos galimybes viename filme.

 

LTV2 tęsia čekų režisieriaus Jiri Menzelio kūrybos pristatymą. Sekmadienį (19 d. 19.55) bus proga pasižiūrėti gana retai rodomą režisieriaus filmą - 1976 m. sukurtą „Vienkiemyje prie miško“. Tai melancholiškas ir komiškas pasakojimas apie šeimą, kuri nori pasistatyti vasaros namelį. Lavičekai patiki senojo Komarko žodžiais, esą rudenį jis kelsis pas sūnų ir parduos žemę. Jie padeda senukui. Žiemą Komarkas serga, Lavičekai veža jį į ligoninę. Pavasarį atvykę kartu su notaru randa tuščią trobą ir netenka bet kokių vilčių.

 

LTV2 tęsia ir Jacques'o Doillono filmų retrospektyvą. Šįvakar (17 d. 20.05) pamatysime 1989 m. sukurtą „Penkiolikmetę dukterį“. Penkiolikmetė Žiuljetė (Judith Godreche) yra neabejinga metais jaunesniam Tomui (Melvile Poupaud). Jo tėvas Vilis, kurį suvaidino pats režisierius, nusprendžia nusivežti sūnų atostogų į Ibizą. Tomas neįsivaizduoja kelionės be Žiuljetės. Bet Vilis pamažu vis labiau įsimyli Žiuljetę... Atskleisti paauglių ir vaikų pasaulį Doillonui visada pavyksta puikiai, šis filmas - ne išimtis.

 

Pagyvenusio profesoriaus meilė gražiai studentei - ne vieno anekdoto tema. Tačiau ironiškasis amerikiečių rašytojas Philipas Rothas garsėja savo provokacijomis. Jo romanas „Elegija“ (BTV, 21 d. 21.25), manau, taip pat turi didelę jos dozę. Kitas dalykas, kad ispanų režisierė Isabel Coixet intelektualo Davido Kepešo (Ben Kingsley) meilės žaviai kubietei Konsuelai (Penelope Cruz) istoriją pasakoja kaip melodramą. Jei jas mėgstate, filmas nenuvils. O jei jums patinka Penelope Cruz, TV3 primins Camerono Crowe „Vanilinį dangų“ (19 d. 23.40) ir vieną pirmųjų „amerikietiškų“ aktorės vaidmenų.

 

LTV „Elito kine“ (22 d. 23.15) parodys lietuvių itin mėgstamo korėjiečio Kim Ki-duko „Tuščius namus“ (2004). Man patiko režisieriaus idėja perteikti namų dvasią: filmo herojus apsigyvena svetimuose tuščiuose namuose ir tarsi susitapatina su jų savininkais. Kartu tai ir realybės ribas peržengiančios meilės istorija. Nesu didelis šio režisieriaus gerbėjas. Man jo filmai pernelyg manieringi ir pretenzingi, bet „Tušti namai“ nustebino minties skaidrumu.

 

Šią savaitę nepristigs ir senų gerų amerikiečių filmų. LNK (19 d. 23.25) primins 1987 m. itin populiarias George'o Millerio „Ystviko raganas“ - pasakojimą apie tris gražias ir nepriklausomas moteris (Susan Sarandon, Cher, Michelle Pfeiffer). Joms tenka gyventi labai puritoniškame miestelyje, kur kadaise buvo deginamos raganos. Trys gražuolės savaitgalius leidžia kartu, kol miestelyje neįsikuria ekstravagantiškas vyriškis (Jack Nicholson)...

 

Andrew McLagleno 1967 m. sukurtas vesternas „Kelias į Vakarus“ (LTV2, 21 d. 22.10) pasakos laukinių Vakarų užkariautojų karavano kelią į Oregoną. Kelionė bus kupina incidentų, kovų su indėnais ir meilės istorijų. Pagrindinius vaidmenis filme sukūrė kino legendos Kirkas Douglasas, Robertas Mitchumas ir Richardas Widmarkas.

 

Amerikiečių kino klasikas Frankas Capra (1897-1991) - taip pat legenda. Jis sukūrė garsiausias Holivudo aukso amžiaus komedijas. Prie vienos jų - „Ledi vienai dienai“ (1933) režisierius sugrįžo 1961 metais. Filmas „Stebuklų pilna kišenė“ (LTV2, 20 d. 22.10) yra šios perdirbinys. Aikštėje obuoliais prekiaujanti Ani sužino, kad jos aplankyti atvažiuos dukra su jaunikiu. Dukra užaugo ispanų vienuolyne ir tiki, kad motina yra turtuolė. Padedama draugų Ani vienai dienai turi persikūnyti į aukštuomenės damą. Pagrindinį vaidmenį filme sukūrė didžioji 4-ojo dešimtmečio žvaigždė Bette Davis.

 

Jūsų -

Jonas Ūbis

 

 

„7 meno dienos“ Nr.15 (844), 2009-04-17

Versija spausdinimui

Komentarai

TWPjWeGaqao, 2012-01-08 20:15

Thanks for that! It's just the answer I ndeeed.

Jona, 2009-04-19 21:23

Na, va...Praziopsojau "Vienkiemyje prie miško"...Skubu nors pabaigą pasiziūrėti...

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti