Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Pažintis su Halfdano Cleve kūryba


Kronika


7MD informacija

Share |
Balandžio 3-4 d. Vilniaus Kongresų rūmuose vyko norvegų muzikos simfoniniai koncertai, kurių metu buvo pristatyta iki šiol Lietuvoje dar neskambėjusi XX a. kompozitoriaus Halfdano Cleve's (1879-1951) kūryba. Dviejuose vakaruose buvo galima išgirsti penkis koncertus fortepijonui ir orkestrui, sukurtus įvairiais kompozitoriaus gyvenimo etapais ir puikiai atspindinčius jo kūrybinių ieškojimų kelią.

Norvegų kompozitorius Halfdanas Cleve buvo puikus pianistas, vunderkindas, pirmąjį koncertą surengęs būdamas vos penkerių. Galbūt todėl jo kūryboje vyrauja kūriniai fortepijonui, juos dažniausiai pats ir atlikdavo. Kompozitorius paliko daugiau kaip šimtą pjesių fortepijonui, fortepijoninį kvintetą, dainų vokalui ir simfoniniam orkestrui bei penkis koncertus fortepijonui ir orkestrui, pastarieji visi nuskambėjo Vilniuje balandžio 3 ir 4 dienomis. Balandžio 4 d. buvo atlikti Koncertai fortepijonui ir orkestrui Nr. 2, b-moll, op. 6, Nr. 4, a-moll, op. 12 ir Nr. 5, cis-moll, op. 20, juos paskambino skirtingi pianistai, norvegai Mathias Susaas Halvorsenas bei Joachimas Carras ir Norvegijoje studijuojantis lietuvis Edmundas Lapėnas, griežė Gintaro Rinkevičiaus diriguojamas Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras.

 

Buvo įdomu stebėti perėjimą nuo pirmo atlikto koncerto - veržlaus ir audringo, kur techninis atlikimo aspektas akcentuojamas labiau nei minties gylis (pianistas E. Lapėnas), iki paskutiniojo, subtilaus ir gerokai intymesnio, kuriame buvo galima pajusti ne tik stilistinius pokyčius, bet ir vidinę kompozitoriaus brandą, gilesnį nuoširdumą. Švelnūs pianisto M.S. Halvorseno prisilietimai perteikė lengvumo ir mąslumo įspūdį, o forte buvo įdomus savitu subtilumu. Visus koncertus vienijo kompozitoriaus, puikiai išmanančio fortepijono atlikimo techniką, braižas, sudėtingos fortepijono partijos; neretai kūrinio dvasia pasislėpdavo po puikiai apgalvotais techniniais blizgučiais, bet visi koncertai buvo savaip įdomūs ir skirtingi, alsavo romantiška dvasia, aistringai prasiveržusia pagrindinių temų melodingumu ir ekspresionistiškais spalvų potėpiais.

 

Goda Rupeikaitė

 

 

„7 meno dienos“ Nr.14 (843), 2009-04-10

Versija spausdinimui

Komentarai

JuAtNveCMgK, 2012-03-16 19:33

Man tai PoP kaip EMO pasidarė toks, o apnklios tai kaip iš Mickey Mouse žaidimo tokios spalvotos.. Wtf disneylandas? Kai visos dalys turėjo normalią grafiką ir tokias įspūdingas pilis, o dabar kažkokie meškiukai visur ir balionėliai, baisiausias daiktas kažkokia juoda žėlė.. ir ta boba užknisa juodai, nes seniau niūrios apnklios vienas loši, o dabar bėga, kažkokius mėlynus š paišo.. :/

UupiQivrXRDutTiqIO, 2012-01-09 11:25

I'll try to put this to good use imemdaietly.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti