Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Slaptieji sielos užkaboriai


Pokalbis su jaunu režisieriumi Kirilu Glušajevu


Daiva Šabasevičienė

Share |
"Batraištis, arba Mylėjau, myliu, mylėsiu..."
Kovo 12 d. Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre - spektaklio "Batraištis, arba Mylėjau, myliu, mylėsiu..." premjera. Žinomo viduriniosios kartos rusų rašytojo, dramaturgo ir scenaristo Aleksejaus Slapovskio pjesę žiūrovams pristatys jaunosios kartos režisierius Kirilas Glušajevas.

Spektaklio scenografas Liudvikas Buklys, kostiumų dailininkė Diana Lozoraitienė, kompozitorius Tomas Stirna. Vaidina Daumantas Ciunis, Neli Ivančik, Tomas Kliukas, Martynas Nedzinskas, Miglė Polikevičiūtė, Tomas Rinkūnas, Tomas Stirna.

 

Kodėl pasirinkote Aleksejų Slapovskį ir kas jo kūryboje Jums imponuoja?

 

Daugumoje Slapovskio pjesių veiksmas vyksta arba pagrindinio veikėjo vaizduotėje, arba atmintyje. Veiksmas nėra realistinis, labai daug intymumo ir akistatos su savimi, nuolat jaučiame žmogaus vidinius išgyvenimus. "Batraištyje" viskas vyksta praeityje. Personažo akistata su savimi iš pradžių atrodo labai linksma ir žaisminga, bet galų gale aiškėja, kodėl jis jaučiasi blogai, kodėl yra nelaimingas. Kitose šio autoriaus pjesėse taip pat vyksta įdomi personažų analizė. Slapovskis kuria kamerines, intymias erdves, atkreipia dėmesį į tuos dalykus, kuriuos kartais apeiname, vadindami juos smulkmeniškais, gėdingais, nereikšmingais, nors jie slypi mumyse. Jo kūryboje visada gali surasti, kur yra žmogaus žaizda.

Kaune neseniai pastatėte Ivano Vyrypajevo "Sapnus". Ar tai atsitiktinumas, ar dėsningumas, kad statote šiuolaikinius rusų autorius?

Dėsningumas, norint išbandyti skirtingą medžiagą. Statydamas Vyrypajevą prie tokios dramaturgijos prisiliečiau pirmą kartą. Muzikos ir teatro akademijoje mes panašių tekstų neanalizavome. Klasikiniuose kūriniuose akivaizdus siužetinis pradas. Vyrypajevo tekstai - eufemistiniai. Jis sąmoningai slepia prasmes, apverčia jas aukštyn kojomis. Iš čia atsiranda juokdarystė. Ją galima kildinti iš viduramžių ar iš stačiatikių "jurodyvų" (religinių juokdarių), kurie, atrodo, kalba visiškus niekus, bet vis dėlto priverčia įsiklausyti. Man Slapovskis - dvasia, Vyrypajevas - intelektas.

Kuo vadovavotės rinkdamas aktorius?

Man labai svarbu išsaugoti aktorių savarankiškumą. Svarbu nuoširdumas, buvimas kartu. Svarbu, kad būtų smagu. Jeigu yra svarbi tema, bendravimo ribos išsitrina.

Ką laikytumėte savo mokytojais?

Rimo Tumino estetika man nėra labai artima, jo kūryboje daug tapybos. Nors, pavyzdžiui, "Vyšnių sodas" - nuostabiausias spektaklis. Labai įdomus koliažas. Tai lyg animacinis filmas su nepaprastai gilia psichologija. Man labai patiko Kristiano Lupos "Kalkverkas", patinka Oskaras Koršunovas, Anatolijaus Vasiljevo "Serso", "Šeši personažai ieško autoriaus" ir Platono "Valstybė" (nors mačiau tik spektaklių vaizdo įrašus). Ne kartą esu perskaitęs visas Anatolijaus Efroso knygas, patinka skaityti Jurijaus Liubimovo repeticijų stenogramas. Man imponuoja trys lenkų aktoriai: Tadeuszas Lomnickis, Zbigniewas Cybulskis, Ryszardas Cieslakas, labai daug skaičiau Jerzy Grotowskio.

Ką Jums reiškia režisūra?

Tai, ką patyriau per trumpą laiką, geriausiai apibūdina Peterio Brooko straipsnis "Menas kaip vežimas", skirtas Grotowskio kūrybai. Tai vežimas, kuriuo galima keliauti. Ne kūnu, bet dvasia. Tapti supratingesniems, domėtis tais klausimais, kurie rūpi. Pradedi repetuoti intuityviai ir tik vėliau suvoki daug svarbių dalykų. Pažįsti žmones ir pamatai, kad daugelį jaudina panašūs dalykai, kaip ir tave. Ir tai, kartu su komanda statant spektaklį, yra svarbu.

Manau, kad turite "lagaminėlį" kūrinių ateičiai?

Taip. Tai "Henrikas IV" ir "Šeši personažai ieško autoriaus". Luigi Pirandello trina realybės ribas. Slapovskio "Gimimas", "Išvažiuoju" - nuostabios pjesės. Vyrypajevo "Valentino diena", "Miestas, kur aš", "Būtis Nr. 2". Tačiau spektaklius statysiu tik tada, kai jų tema man bus aktuali. Daviau sau įžadą nestatyti tik dėl statymo.

 

Kalbėjosi Daiva Šabasevičienė

 

*  *  *


„7 meno dienos“ Nr.9 (838), 2009-03-06

Versija spausdinimui

Komentarai

wVOEHoSPoToDS, 2012-02-15 21:27

To think, I was conufsed a minute ago.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti