Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

„Sugrįžimas į dykumą“ Kaune


Premjera


7MD informacija

Share |
„Sugrįžimas į dykumą“. G. Bunevičiaus nuotr.
Vasario 14, 15 ir 20 d. 18 val. Kauno valstybinis dramos teatras pristato premjerą - Bernardo Marie Koltêso „Sugrįžimą į dykumą“. Režisierius Artūras Areima kartu su teatro aktoriais ėmėsi prancūzų pjesės interpretacijos, ją žiūrovams pasiūlys jau šv. Valentino dieną.

Bernardas Marie Koltêsas (1948-1989) - vienas originaliausių ir iki šiol dažniausiai statomų šiuolaikinių prancūzų dramaturgų. Jo pjesių unikalumą ir populiarumą lemia savitas draminio pasaulio konstravimo būdas: poetinis lygmuo, kalbos poetiškumas paradoksaliai dera su aštria tematika ir problematika. Lietuvoje Koltêso pjeses statė Oskaras Koršunovas („Roberto Zuco“), Ignas Jonynas („Naktis prieš pat miškus“), Saulius Varnas („Sugrįžimas į dykumą“).

„Sugrįžimas į dykumą“ - tai brandžiojo dramaturgo kūrybos periodo pjesė. Spektaklio dėmesys sutelkiamas į žmogų. Kalbama apie meilę, neapykantą, gėrį ir grožį, išsilaisvinimą, geismą. Geismas autoriaus suvokiamas kaip trūkstamos sielos dalies nostalgija, kaip tai, kas bent iliuziškai galėtų žmogui grąžinti prarastos pilnatvės ir harmonijos pojūtį. Geismo vedami Koltêso personažai perlipa sienas, žengia į įprastam pasauliui priešingas teritorijas ir stoja į akistatą bei mirtiną mūšį su „kitokiu“. Žengimas į kitą, svetimą teritoriją bei susitikimas su „kitu“ reiškia akistatą su pačiu savimi, kita savo sielos ar prigimties puse: instinktais, slaptais troškimais, geiduliais. Žmogus keliauja iš vienos teritorijos į kitą, kol sugrįžta į pradinį tašką - dykumą.

Spektaklis kuriamas Ilgojoje Kauno dramos teatro salėje. Vaidina aktoriai Daiva Stubraitė, Dainius Svobonas, Tomas Erbrėderis, Giedrė Ramanauskaitė, Inga Mikutavičiūtė, Jūratė Onaitytė, Gintaras Adomaitis, Kęstutis Povilaitis, Vilhelmas Vaičekauskas, Ričardas Vitkaitis, Raimonda Šukytė, Gabrielė Aničaitė, Saulius Čiučelis, Mantas Cegelskas. Spektaklio muziką kuria Rita Mačiliūnaitė, erdvės vizualumu rūpinasi Artūras Areima ir Daumantas Ciunis.


KVDT inf.

„7 meno dienos“ Nr.6 (835), 2009-02-13

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti