Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Autorinis koncertas Berlyne


Anatolijaus Šenderovo muzika „Konzerthaus" Kamerinėje salėje


7MD informacija

Share |
Davidas Geringas ir Anatolijus Šenderovas
(iliustracijos - dvi nuotraukos)
Sausio 19 d. Berlyno „Konzerthaus" Kamerinėje salėje skambėjo kompozitoriaus Anatolijaus Šenderovo muzika. Šį koncertą kuravo Berlyno Hanso Eislerio aukštesnioji muzikos mokykla, kuri „Musikforum" koncertų programoje kasmet organizuoja susitikimus su įvairių šalių kompozitoriais (pernai šioje programoje įvyko susitikimas su Rodionu Ščedrinu).

Autorinis koncertas visada yra ypatingas ir gan retas įvykis kompozitoriaus kūrybiniame gyvenime, tuo labiau vienoje iš tikrų pasaulio kultūros sostinių - Berlyne, ir dar tokioje garbingoje koncertų salėje.

2002-aisiais „Konzerthaus" Didžioje salėje įvyko A. Šenderovo „Concerto in Do" pasaulinė premjera (solistas Davidas Geringas, dirigentas Robertas Šervenikas), už šį kūrinį autoriui paskirta Europos kompozitoriaus premija. Po septynerių metų kompozitoriaus muzika vėl grįžo į „Konzerthaus", šį kartą į jaukią Kamerinę salę. Koncertas sulaukė didelio Berlyno publikos susidomėjimo, keturių šimtų vietų salė buvo pilna. Autorių ir atlikėjus pagerbė Lietuvos ambasadorius Vokietijoje Evaldas Ignatavičius, būtent tą dieną pabaigęs savo kadenciją Berlyne, ir gausus būrys ambasados svečių.

Koncertas prasidėjo kūriniu „Da capo al..." (1999) perkusijai solo. Virtuoziškai atlikta Pavelo Giunterio, ši kompozicija sukėlė didelį publikos entuziazmą, lydėjusį ir visus kitus atliktus kūrinius. „Sulamitos giesmes" (1990) violončelei, fortepijonui ir fonogramai - savotišką kompozitoriaus hitą - atliko Davidas Geringas ir autorius. Tai buvo ypatingas abiejų muzikų ansamblis ir maloni staigmena auditorijai, autoriaus pasirodymas scenoje suteikė koncertui autentiškumo. Pirmąją dalį pabaigė fortepijoninis trio „In memoriam..." (1984), jį atliko Kalle Randalu - žymus estų pianistas, Karlsruhės aukštosios muzikos mokyklos profesorius, smuikininkė Ingrida Rupaitė ir D. Geringas. Beje, neseniai „Fortvio" fortepijoninis trio, kuriame griežia I. Rupaitė, Tarptautiniame S. Tanejevo kamerinių ansamblių konkurse Maskvoje už šio kūrinio atlikimą pelnė specialiąją T. Gaidamovič premiją.

Antroje koncerto dalyje skambėjo Sonata violončelei ir mušamiesiems (1973), pavergusi publiką gaivališku abiejų atlikėjų - D. Geringo ir P. Giunterio - virtuoziškumu ir vitališka muzikos energija. „M.K. Čiurlionio eskizus" fortepijonui (1994) atliko K. Randalu, o dideliame ekrane kiekvieną kūrinio dalį lydėjo M.K. Čiurlionio dailės eskizų projekcijos.

Paskutinis kūrinys, skambėjęs šiame koncerte - „David's Song" violončelei ir styginių kvartetui - sukurtas 2006 m. D. Geringo 60-mečiui, jau turi turtingą koncertinę biografiją, buvo atliktas su įvairiais Europos styginių kvartetais, įrašytas į dvi kompaktines plokšteles. Šį kartą D. Geringas atliko jį su Berlyno „Vogler" kvartetu - vienu ryškiausių styginių kvartetų Vokietijoje.

Publika labai entuziastingai dėkojo visiems koncerto atlikėjams ir autoriui. O po koncerto D. Geringas ir A. Šenderovas gausiai pasirašinėjo ką tik Vokietijoje išleistą jų abiejų kompaktinę plokštelę „David's Song".

Šis koncertas yra ne tik labai reikšmingas kompozitoriaus, kurio muzika dažnai skamba pasaulio koncertų salėse, kūrybinėje biografijoje. Tai taip pat didelis lietuviškos šiuolaikinės muzikos pripažinimas, o kartu ir ryškus žymaus muziko D. Geringo bei kompozitoriaus A. Šenderovo ilgametės kūrybinės draugystės akcentas.

Lietuvos kompozitorių muzika netrukus bus pristatyta Armėnijoje, kur vasario mėnesį vyks dešimtasis tarptautinis muzikos festivalis „XX amžiaus perspektyvos", organizuojamas Armėnijos muzikos informacijos centro. Vasario 11-14 d. kamerinės muzikos savaitės „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009 Jerevane" metu skambės V. Juozapaičio, V. Laurušo, B. Kutavičiaus, A. Šenderovo, O. Balakausko, O. Narbutaitės kūriniai, juos atliks I. Rupaitė, D. Geringas, P. Geniušas, Vilniaus kvartetas ir kiti žinomi lietuvių muzikai.


„7md" inf.

 

*  *  *

„7 meno dienos“ Nr.4 (833), 2009-01-30

Foto galerija
Versija spausdinimui

Komentarai

WwNrbLEUbLzGXeEUP, 2011-06-23 10:53

Thanks for writing such an easy-to-understand artlice on this topic.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti