Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
ŠOKIS

Mistiški viduramžių sutvėrimai Loros Juodkaitės spektaklyje


Premjeros


7MD informacija

Share |
„Salamandros sapnas. Paveikslas"
M. Jasinevičiaus nuotr.
Šokėjos Loros Juodkaitės ir režisieriaus Valentino Masalskio kūrybinis tandemas rengiasi premjerai - naujam šokio spektakliui „Sibilė". Jis žiūrovus pakvies Naujųjų metų išvakarėse, gruodžio 31 dieną. Tačiau jau šią savaitę, gruodžio 7 d. 19 val., „Menų spaustuvės" Juodojoje salėje į savo fantastinę realybę įtrauks du „Auksinius scenos kryžius" pelnęs pirmas bendras šio dueto kūrinys - „Salamandros sapnas. Paveikslas".

Be abejonės, tai vienas ryškiausių scenos darbų Lietuvoje per pastaruosius kelerius metus, išgarsinęs Lorą Juodkaitę ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

„Salamandros sapnas. Paveikslas" - tai magiškai įtraukiantis į savo uždarą erdvę spektaklis, kuriame puikiai dera ir vienas kitą papildo du dėmenys: šokis ir muzika. Kiekvienas Loros Juodkaitės įkūnytos amfibijos, tūnančios savo chtoninio pasaulio kokone, judesys, net menkiausias krustelėjimas įkrautas stipria energija. Gebėdama šokti net pirštų galais ir stuburo kauliukais, Lora virsta tai aplinką tiriančiu begalviu ropliu, tai į transą įėjusiu dervišu, tai drugelio „lėliuke", bijančia palikti kokoną, tai laikrodžio rodykle ar muzikinės dėžutės lėle.

Pasak Lietuvos ir užsienio spaudos, įspūdingiausia spektaklio akimirka - Loros Juodkaitės sukinys, kuris tarsi paneigia žmogišką anatomiją, atliepia sufizmo mistikų šventą sema šokį ir, kaip teigia britų teatro kritikas Andrew Haydonas, „hipnotizuoja ir svaigina" visus žiūrovus.

Kompozitoriaus Mariaus Baranausko spektakliui sukurta ir „Auksiniu scenos kryžiumi" apdovanota muzika - lygiavertis spektaklio veikėjas, papildantis salamandros judesius, klaidžiojantis tarp viduramžių giesmės ir modernios elektronikos. Minimalistinė erdvė ir scenografija, kurią spektakliui sukūrė dailininkė Renata Valčik, išryškina kiekvieną Juodkaitės judesį ir virsmą, leidžia laisvai skleistis muzikai ir fantasmagoriškai spektaklio atmosferai.

Spektaklio temą, pasak kūrėjų, įkvėpė amfibija salamandra, kuri viduramžiais dėl savo sugebėjimo atsiauginti prarastas galūnes ir išskirti pavojingus nuodus laikyta pragaro pasiuntine. Spektaklis sukurtas 2006 m. „Menų spaustuvės" jaunųjų scenos menininkų „Atviros erdvės" programai. Su „Salamandros sapnu" Juodkaitė kasmet kviečiama į garsiausias šokio scenas pasaulyje - praėjusiais metais ji pasirodė ir vienoje garsiausių pasaulio šokio aikštelių - Londono „The Place", o šiemet rengėjų buvo pasirinkta atstovauti Lietuvai tarptautinėje šokio mugėje Diuseldorfe.


„Menų spaustuvės" inf.


„7 meno dienos“ Nr.44 (826), 2008-12-05

Versija spausdinimui

Komentarai

lEicwVPwstF, 2011-05-03 10:31

Got it! Tkhnas a lot again for helping me out!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti