Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Kai tikrovė pranoksta fikciją


Vilniaus dokumentinių filmų festivalis


7MD informacija

Share |
„Bažnyčia atvyks vakarėjant"
„Skalvijos" kino centras gruodžio 5-14 d. pakvies į jau penktąjį Vilniaus dokumentinių filmų festivalį (VDFF). Šiemet rengėjai surinko įdomią šiuolaikinės dokumentikos programą, kurioje pristatomi daugiausiai specialistų ir sinefilų dėmesio, taip pat tarptautinių kino festivalių apdovanojimų sulaukę dokumentiniai pilno metražo filmai.

Festivalį atidarys Audriaus Stonio dokumentinio filmo „Keturi žingsniai" premjera. Režisierius atskleidžia lietuvių tuoktuvių tradicijų raidą. Tai filmas apie lietuviškų vestuvių metamorfozę per pastaruosius keturis dešimtmečius, kartu jis kalba apie visos kultūros eroziją. Režisierius pasinaudojo unikalia medžiaga - mėgėjiškomis 7-9-ojo dešimtmečių juostomis, kuriose nufilmuotos vestuvės.

Pagrindinėje festivalio programoje žiūrovai pamatys Tarptautinio Venecijos kino festivalio „Horizontų" programos pagrindinio prizo laimėtoją filmą „Nenaudinga" („Wu yong", rež. Jia Zhang-ke), pasakojantį apie Kinijos drabužių pramonę. Šio filmo režisieriaus vaidybinis filmas „Ramus gyvenimas" prieš kelerius metus sužavėjo ne vieną „Kino pavasario" žiūrovą. Pagrindinė programa taip pat pristatys daugelio festivalių favoritą „Helvetika" (rež. Gary Hustwit), atskleidžiantį globalios vizualinės kultūros ištakas, kontroversiškąjį jaunos menininkės manifestą „Kas bijo Kathy Acker?" („Who is Afraid of Kathy Acker?", rež. Barbara Caspar), japonų mafijos kodeksą demaskuo

jantį „Jaunąjį jakudzą" („Young Yakuza" rež. Jean-Pierre Limosin). Šią savaitę vykstančiame didžiausiame dokumentinio kino festivalyje Amsterdame bus surengta pasaulinė rusų režisieriaus Vitalijaus Manskio filmo „Nekaltybė" premjera. Filmas pavasarį rodytas Rusijos kino festivalyje „Kinotavr" ir sukėlė daug ginčų. Prieš kelerius metus Realaus kino manifestą paskelbęs Manskis „Nekaltybėje" nufilmavo tris provincijos merginas, kurios atvyksta į Maskvą ir nori ją

užkariauti. Viena svajoja apie dainininkės šlovę, kita - apie gerą išsilavinimą. Kaip mokestį už tai, ko trokšta, filmo herojės yra pasirengusios parduoti savo nekaltybę.

Festivalis Lietuvos žiūrovams pristatys ir jau pažįstamų autorių darbus. Tai prancūzų kino metro Nicholas Philibert'o naujausia juosta „Sugrįžimas į Normadiją" („Retour en Normandie") ir rusų režisieriaus Sergejaus Loznicos montažinis filmas „Pasirodymas" („Predstavlenije"). Ankstesniuose Vilniaus dokumentinių filmų festivaliuose buvo parodyti Nicholas Philibert'o „Būti ir turėti" (2002) ir jo filmų retrospektyva, Sergejaus Loznicos filmai „Peizažas" (2003) ir „Blokada" (2005).

Specialioji programa „Šeima šiandien" pateiks įvairių šiuolaikinės šeimos veidų. Programa bus siekiama atsiliepti į Lietuvos visuomenėje pastaruoju metu kilusias „šeimos koncepcijos" diskusijas. Šioje programoje bus parodytas vienas geriausių paskutinių metų rusų dokumentikos pavyzdžių - Antoine'o Cottino ir Pavelo Kostomarovo filmas „Motina" („Mat"). Jo heroję dar paauglę daug vyresniam vyrui pardavė motina alkoholikė. Po daugelio metų negalėdama pakęsti vyro žiaurumo ji pabėgo ir su aštuoniais vaikais įsikūrė apleistoje sodyboje. Filmas yra ne tik sukrečiantis šių dienų Rusijos provincijos gyvenimo dokumentas, bet ir pasakojimas apie tai, kas šių dienų pasaulyje sieja žmones. „Šeima šiandien" programos herojai netiesiogiai diskutuos su Lietuvos politikais, siekiančiais išrasti „teisingos" šeimos modelį.

Šių metų VDFF naujovė - konkursinė programa, skirta dokumentinio kino kūrėjams iš Baltijos šalių. Programą sudarys po 4 filmus iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos, ją vertins tarptautinė žiuri, laureatai bus apdovanoti piniginiais prizais. Premijas įsteigė Kazickų šeimos fondas. Festivalio rengėjai tikisi, kad konkursas padės populiarinti dokumentinį kiną ne tik tarp kino žiūrovų, bet taip pat ir tarp jaunųjų kino kūrėjų.

Konkursinės programos filmus vertins tarptautinė žiuri: dokumentinių filmų festivalio „DocPoint - Helsinkis" valdybos ir meno komisijos narė Elizabeth Marschan, Prahos Dokumentinių filmų instituto projektų vadovė Hana Rezkova. Tarptautinei žiuri vadovaus režisierius Sergejus Loznica. Apdovanojimai bus įteikti per festivalio uždarymą gruodžio 13 d. 17 val.

Tradiciškai festivalyje vyks lietuvių dokumentinių filmų premjeros. Savo naujausius darbus žiūrovams pristatys režisieriai Algirdas Tarvydas, Oksana Buraja, Tomas Bručas, Dovilė Gasiūnaitė, taip pat istorinio kino filmo „Margiris" kūrybinė grupė.

Bus surengtos kūrybinės dirbtuvės, jose savo patirtimi su jaunaisiais kūrėjais dalysis rusų režisierius Sergejus Loznica. Kūrybinės dirbtuvės skirtos Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, Vilniaus dailės akademijos televizijos ir kino režisūros bei medijų studentams.

Bendradarbiaujant su ES „Media" programą koordinuojančiu Tarptautiniu kultūros programų centru, bus surengti susitikimai ir konsultacijos dokumentinių filmų režisieriams bei prodiuseriams apie dokumentikos finansavimą ir propagavimą.


Pagal „Skalvijos" kino centro inf.

„7 meno dienos“ Nr.43 (825), 2008-11-28

Versija spausdinimui

Komentarai

GHdaznGpyW, 2011-12-01 06:43

A few years ago I'd have to pay someone for this informaotin.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti