Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

„Meno forto“ vasaros maršrutai


Kronika


7 MD

Share |
„Dieviškoji komedija“. D. Matvejevo nuotr.
Teatrui „Meno fortas“ ši vasara gausi gastrolių. Birželio mėnesį legendinis režisieriaus Eimunto Nekrošiaus spektaklis „Hamletas“ buvo vaidinamas istoriniame W. Shakespeare’o teatre „The Globe“ Londone, vėliau F. Dostojevskio „Idiotas“ vyko į Rusijos Tatarstano Respublikos sostinę Kazanę, kur šį spektaklį žiūrėjo, aptarė ir analizavo į edukacinį forumą susirinkę įvairių teatro sričių profesionalai ir pedagogai iš visos Rusijos.

Liepos mėnesį kelionę po pasaulio scenas pratęsė naujausias E. Nekrošiaus spektaklis „Dieviškoji komedija“, sukurtas šį pavasarį pagal Dantės Alighieri poemą. Šį kartą jis atstovavo Lietuvai viename didžiausių ir svarbiausių šiaurės Italijoje vykstančių kultūrinių forumų „Mittelfest“. Festivalio idėja gimė 10-ojo dešimtmečio pradžioje, griuvus sienoms tarp Rytų ir Vakarų Europos. Friulio-Venecijos Džulijos regionas, kuriame vyksta festivalis, istoriškai yra vienintelė vieta Europoje, kur susiduria trys svarbiausios kalbos ir kultūros – lotynų, germanų ir slavų. Todėl ir pagrindinė festivalio idėja, anot prezidento Antonio Devetago, yra parodyti Centrinės Europos meno įvairovę, atskleisti menininkų nuo Baltijos iki Juodosios jūros emocinę ir kultūrinę bendrystę. Festivalio programą sudaro bemaž visi meno žanrai – klasikinė muzika, džiazas, dramos, šokio ir muzikinis teatras, kinas, vizualiniai menai, literatūra. Šiemet speciali programos dalis buvo skirta Čekijai ir jos sostinei Prahai, o joje išskirta neseniai mirusio prezidento Vaclavo Havelo dramaturginė kūryba.

 

„Mittelfest“ būstinė įsikūrusi nuostabiame miestelyje Čividalėje, saugomame UNESCO. Jo įstabi architektūra suteikia neribotas galimybes festivalio renginiams po atviru dangumi ir jaukiose, šimtmečių dvasia alsuojančiose vienuolynų, rūmų ir bažnyčių erdvėse. Tačiau koncertai, spektakliai, parodos vyksta ir visame regione. Prieš dvejus metus „Meno fortas“ vaidino „Idiotą“ Udinėje, o šiemet –Giusepe’s Verdi teatre Pordenonėje. Abu šie miestai nėra dideli (atitinkamai 100 ir 50 tūkst. gyventojų), bet tokių modernių, techniškai universalių ir kartu labai jaukių teatrų Lietuvos teatralai gali tik pavydėti.

 

Dėl festivalio prestižiškumo ir Eimunto Nekrošiaus teatro vardo visi bilietai į lietuvių spektaklį buvo išpirkti iš anksto ir salę užpildė ne tik Pordenonės gyventojai, bet ir teatro gerbėjai iš viso regiono.

 

Jau kitą savaitę „Meno fortas“ išvyksta į Meksiką, kur rugpjūčio 4, 5 d. bus vaidinamas „Idiotas“, o mėnesio pabaigoje „Dieviškosios komedijos“ laukia Italijos žiūrovai Taorminoje, Sicilijoje.

 

Lietuvoje Eimunto Nekrošiaus teatras pradės sezoną rugsėjo 12 d. „Dieviškąja komedija“. Ji bus rodoma Vilniuje.

 

T. Č.


 

 

„7 meno dienos“ Nr.30 (998), 2012-07-27

Versija spausdinimui

Komentarai

BtvE5IJK, 2016-05-02 11:53

And to think I was going to talk to somenoe in person about this.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti