Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Po tarptautinio M.K. Čiurlionio konkurso – laureatų koncertai


Kronika


7MD, TKPC

Share |
Rokas Valuntonis. D.Matvejevo nuotr.
2011 m. rugsėjo 14–23 d. Vilniuje vyko Tarptautinis M.K. Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkursas, kuris rengiamas kas ketveri metai. Jo metu susirungia pianistai ir vargonininkai iš viso pasaulio. Konkurso rezultatai nemažai lemia atlikėjų tolimesnę karjerą. Taip nutinka ir šį kartą. Specialius prizus laureatams skyrė Lietuvos nacionalinė filharmonija, Kauno valstybinė filharmonija ir Vilniaus Šv. Kristoforo orkestras.

Gegužės 6 d. vargonų muzikos festivalyje „Jubilate Deo“ jau įvyko vargonininko iš Lenkijos Lukaszo Mosuro koncertas Kauno Šv. Mykolo Arkangelo bažnyčioje. (Organizavo VšĮ „Muzika Festiva“ kartu su partneriais.)

 

Rugpjūčio 7 d. Kristupo vasaros festivalio metu organizuojamas konkurso nugalėtojos Karolinos Juodelytės koncertas su Vilniaus Šv. Kristoforo orkestru Šv. Kazimiero bažnyčioje. (Organizuoja VšĮ „Kristupo festivaliai“.) Jos dar laukia ir koncertas Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

 

Pasak laureatės, „konkursas davė išties nemažai. Tai įgytas laureato vardas, tam tikras pripažinimas profesinėje srityje, padidėjęs koncertų skaičius, naujos pažintys, taip pat piniginis prizas, leidžiantis investuoti į tolesnius profesinius planus bei laisviau jaustis laukiant kitų metų studijų užsienyje.

 

Šie metai buvo itin aktyvūs ir produktyvūs.“ Po konkurso ji turėjo progos pabendrauti su žymiu vargonų profesoriumi iš Vokietijos Martinu Sanderu, kuris itin entuziastingai sutiko Karolinos norą pas jį siekti magistro laipsnio. Neseniai ji Vokietijoje sėkmingai išlaikė stojamuosius egzaminus ir yra pakviesta nuo spalio mėnesio studijuoti Aukštojoje muzikos mokykloje Detmolde (Hochschule für Musik Detmold).

 

„Iškart po konkurso, jau spalio pradžioje, iš Leopoldo Digrio bei Renatos Marcinkutės-Lesieur gavau pasiūlymą pagroti rečitalį Šv. Kazimiero bažnyčioje, vėliau toje pačioje bažnyčioje buvau įtraukta į Vengrijos ambasados organizuojamą koncertą, skirtą Vengrijos revoliucijos aukoms atminti, – pasakoja laureatė. – Vėliau, spalio pabaigoje, su keletu dėstytojų iš Muzikos ir teatro akademijos bei kolega važiavome į Zalcburgą, kur turėjome keletą koncertų. Gruodžio mėnesį teko atlikti B. Britteno kantatos „Šventasis Mykolas“ („Saint Nicolas“) vargonų partiją su orkestru, dviem chorais ir solistais Vilniuje bei Klaipėdoje. Sausį Muzikų rėmimo fondas pasiūlė koncertą Vilniaus arkikatedroje kartu su choru „Langas“. Teko groti nemažai koncertų pačioje Muzikos ir teatro akademijoje, dalis jų buvo skirti vargonų klasės atkūrimo 50-mečiui. Buvau Lietuvos Respublikos prezidentūroje, Vyriausybėje bei Seime, kur gavau Prezidentės bei Seimo Pirmininkės padėkas, o Vyriausybėje – rėmėjų dovaną.“

 

Šią vasarą K. Juodelytė taip pat turi nemažai koncertų. Birželio mėnesį „Kultūros naktyje“ kartu su dviem kolegėmis iš LMTA koncertavo Šv. Jonų bažnyčioje. Neseniai grįžo iš Vokietijos, ten koncertavo solo. Iškart po to teko garbė kartu su jos vargonų specialybės dėstytoju Gediminu Kvikliu ir dar dviem Lietuvos muzikantais atidaryti festivalį „Vargonų vasara su M.K. Čiurlioniu“ Druskininkuose bei koncertuoti Senosios Varėnos bažnyčioje. Artėja dviejų dalių koncertas Kaliningrado filharmonijoje, kur šalia solinės programos Karolina atliks ir kamerinę programą kartu su fleitininku Vyteniu Gursčiu.

 

„Kalbant apie dar tolimesnius planus, rugpjūčio 16–17 d. vyks tarptautinis vargonų muzikos festivalis „Vargonų legendos“, kuriame taip pat esu pakviesta dalyvauti. Rugsėjį jau yra suplanuotas dar vienas solinis koncertas Šv. Kazimiero bažnyčioje.“

 

Solo pasirodymais Čiurlionio konkursą tarsi pratęsia ir pianistai. Prestižinių muzikinių varžytuvių nugalėtojas Jevgenijus Starodubcevas spalį planuoja koncertą Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Kartu bus pristatyta ir organizacijos „Piano.lt“ išleista kompaktinė plokštelė (gyvai įrašyta 2012 m. gegužės 30 d.).

 

Kauno valstybinėje filharmonijoje muzikuos II-osios premijos laureatas Rokas Valuntonis. Pasak jaunojo lietuvių muziko, jis po konkurso gavo pakvietimų groti kur kas didesnėse salėse nei anksčiau. Tai buvo koncertai su Lietuvos muzikos ir teatro akademijos simfoniniu orkestru, su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, su Nacionaliniu simfoniniu orkestru. Solo rečitalis Taikomosios dailės muziejuje, koncertinis turas Danijoje (Orhuse), solo rečitaliai M.K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje Druskininkuose bei Ispanijoje (Valensijoje, kultūros centro „Del Carmen“ gotikiniame kieme). Artimiausiu metu laukia solo rečitalis Šv. Kotrynos bažnyčioje liepos 28 d., rečitalis Gmundene, Austrijoje rugpjūčio 27 d., koncertinis turas Japonijoje nuo spalio 15 d. ir dar nemažai koncertų, kurių datos dar derinamos. „Trumpai tariant, po Čiurlionio konkurso buvau pastebėtas ir tikrai nemažai kviečiamas skambinti“, – sako pianistas.

 

Todėl jau pasibaigęs, bet simboliškai tebesitęsiantis M.K. Čiurlionio konkursas žada dar daug įsimintinų akimirkų Lietuvos melomanams.

 

Tarptautinių kultūros programų centro inf.


„7 meno dienos“ Nr.29 (997), 2012-07-20

Versija spausdinimui

Komentarai

Kika, 2012-07-24 23:09

Smagu, kai konkursu laimejimai atveria daugiau galimybiu jauniems zmonems!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti