Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Europos muzikinėje panoramoje – koncertai Vilniuje ir Klaipėdoje


Anonsas


7 MD

Share |
Rūta Lipinaitytė. Michailo Raškovskio nuotrauka
Į Lietuvos nacionalinės filharmonijos sceną šį šeštadienį, balandžio 28 d., sugrįžta prieš metus čia koncertavę menininkai – itin sėkmingą karjerą nūdienos Europos muzikinėje panoramoje darantys dirigentas Aleksandaras Markovičius ir smuikininkė Rūta Lipinaitytė. Su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru parengtoje programoje skambės rusų ir armėnų kompozitorių kūriniai.

Koncerte bus atlikti itin virtuoziškos ir sudėtingos M. Balakirevo fortepijoninės fantazijos „Islamėjas“ versija orkestrui, A. Skriabino Antroji simfonija, kurioje menininkas jau prabyla savo liepsningąja filosofine muzikos kalba, bei savo tautos muzikinį lobyną ir folklorinį paveldą kūryboje naudojusio armėnų kompozitoriaus A. Chačaturiano Koncertas smuikui ir orkestrui. Balandžio 27 d. šią programą atlikėjai pristatys Klaipėdos koncertų salėje.

 

Koncerte solo griešianti Rūta Lipinaitytė, daugelio tarptautinių konkursų laureatė, ilgametė ansamblio „Kremerata Baltica“ narė, neretai pasirodo Lietuvoje kaip solistė ar su nuolatine kamerinės scenos partnere pianiste Indre Baikštyte (2001 m. jų duetas pasivadino „Domino duo“). R. Lipinaitytės veikla neatsiejama nuo orkestro „Kremerata Baltica“, jame smuikininkė groja nuo pat įkūrimo 1998 m., pasirodo ir kaip koncertmeisterė. Be to, ji yra „Kremerata Baltica“ seksteto narė. Kamerinę muziką ji grojo įvairių šalių koncertų salėse su M. Fedotova, G. Kremeriu, A. Mustonenu, A. Poschu, P. Sadlo. Kaip solistė, R. Lipinaitytė griežė su Dresdeno, Brno ir Kataro filharmonijų, Lietuvos nacionaliniu simfoniniais orkestrais, „Kremerata Baltica“, Lietuvos, Šv. Kristoforo ir Talino kameriniais, LMTA ir EMTA simfoniniais kolektyvais, Tarptautiniu jaunimo orkestru Bukove (Vokietija).

 

Austrijai atstovaujantis serbų kilmės dirigentas Aleksandaras Markovičius eina vyriausiojo dirigento pareigas Brno filharmonijos simfoniniame orkestre. Su šiuo kolektyvu rengia pasirodymus Čekijoje ir užsienio šalių koncertų salėse, kaip antai Zalcburgo „Festspielhaus“, Budapešto Menų rūmuose, Graco „Stefaniensaal“, Linco „Brucknerhaus“, taip pat gastroliavo Japonijoje.

 

Įvairiose Europos scenose A. Markovičius pasirodė su tokiais kolektyvais kaip „Wiener Symphoniker“, Berlyno „Konzerthausorchester“, Dresdeno „Philharmoniker“, Škotijos kamerinis orkestras. Jis nuolatos bendradarbiauja su RTVE „Orquesta Sinfonica“, Prahos simfoniniu orkestru FOK, Slovėnijos, Slovakijos, Štutgarto, Niurnbergo, Viurtembergo filharmonijų, Reino žemės-Pfalco valstybiniu filharmonijos simfoniniais, Vienos „Concert-Verein“, kameriniu orkestru „Spirit of Europe“, Vienos ir F. Liszto kameriniais orkestrais, taip pat su Kataro filharmonijos ir pagrindiniais Korėjos muzikų kolektyvais. Maestro dažnai kviečiamas į tarptautinius muzikos renginius, 2008 m. dirigavo prestižinio festivalio „Wiener Festwochen“ pradžios koncerte, pasirodė Meklenburgo-Pomeranijos, Bratislavos, Murteno muzikos festivaliuose, Bad Kisingeno „Kissinger Sommer“, yra pakviestas diriguoti A. Dvoržáko Prahoje bei Belgrado festivaliuose.

 

Beje, su Modestu Pitrėnu 2003-iaisiais jis pasidalijo pirmąją premiją ir aukso medalį prestižiniame Tarptautiniame G. Fitelbergo dirigentų konkurse Katovicuose (Lenkija).

 

LNF inf.


„7 meno dienos“ Nr.17 (985), 2012-04-27

Versija spausdinimui

Komentarai

dJuDbSORQwYZ, 2012-06-08 05:37

Nius, tai dabar aš esu aktorė, veikianti žiūrovus iki ašarų Man atdroo, kad ten cibulis suveikė iki ašarų. Bet džiaugiuos, kad viskas gerai pavyko ir kaip Dima sako, esu užskaityta

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti