Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
REPERTUARAI

Savaites filmai


Balandžio 13--19


7 MD

Share |
„Dar vieneri metai“

Dar vieneri metai *****

Psichologė Džerė pasikviečia į namus vienišą, juokingą, nelaimingą bendradarbę Merę. Pas Džerę ir Tomą – porą, kuri kartu jau keliasdešimt metų, Merė pasijunta kaip savo namuose. Ji pradeda intriguoti, nors visąlaik akivaizdu, kokia ji bejėgė. Vis dėlto Džerė nusprendžia, kad Merė ima kelti pavojų... Mike’o Leigh filmų tema – gyvenimas. Kaip reikia gyventi, kad būtum laimingas? Ar laimė priklauso nuo mūsų, ar nuo likimo? Klausimai paprasti, net banalūs, bet britų režisierius sugeba padaryti taip, kad kiekviename personaže galėtum rasti dalelę savo minčių. Keturi metų laikai, praleisti kartu su Džere ir Tomu, prabėga greit, bet filmas nepaliks dar ilgai. Pagrindinius vaidmenis sukūrė Lesley Manville, Jimas Broadbentas, Ruth Sheen, Peteris Wightas, Oliveris Maltmanas, Imelda Staunton (D. Britanija, 2010). (Vilnius)

 

Džonas Karteris ***

Pagal „Beždžionų planetos“ autoriaus Edgaro Rice’o Burroughso knygą „Marso ciklai“ sukurtas nuotykių filmas perkels į Barsumo planetą, kurioje gyvena karingos gentys ir keistos būtybės. Į ją atsitiktinai pakliūva Džonas Karteris. Jis iškart patenka į karo tarp planetos gyventojų epicentrą. Netrukus šioje žūti pasmerktoje planetoje jis supras, kad Barsumo gyventojų likimas yra jo rankose. Naujam animacijos meistro Andrew Stantono („Kur yra Nemo“, „Wall- E“) filmui JAV pranašavo prastus rezultatus. Kritikai jam priekaištauja dėl pasikartojimų, bet juk iš Burraughso idėjų sėmėsi ir „Žvaigždžių karų“, ir „Įsikūnijimo“ kūrėjai. Vieno brangiausių paskutinių metų amerikiečių filmo kūrėjai tikisi, kad išsigelbėjimas bus užsienio žiūrovai. Ir, regis, jie teisūs, nes per pirmas rodymo Rusijoje dienas filmas surinko beveik 18 milijonų dolerių (JAV, 2012). (Vilnius)

 

Kontrabanda ***

Šiuo filmu JAV debiutavo garsus islandų režisierius Baltasaras Kormákuras. Tai – 2008 m. Óskaro Jónassono filmo „Reikjavikas – Roterdamas“, kuriame pagrindinį vaidmenį kūrė Kormákuras, perdirbinys. Jis perkėlė filmo veiksmą į Naująjį Orleaną. Kontrabandininkas Krisas (Mark Wahlberg) metė savo „verslą“ nutaręs gyventi su šeima padoriai ir patogiai. Bet jo svainis, narkotikų kontrabandininkas Endis (Caleb Landry Jones), dirbantis žiauriajam Timui (Giovani Ribisi), patenka į sudėtingą situaciją. Krisas priverstas sumokėti Endžio skolą. Padedamas draugų, jis išsirengia į Panamą... Filme taip pat vaidina Kate Beckinsale, Benas Fosteris, Lukas Haasas, J.K. Simmonsas, Diego Luna (JAV, 2012). (Vilnius, Kaunas)

 

Meilė trunka trejus metus ***

Prancūzų rašytojo ir populiaraus televizijos laidų vedėjo, žinomo ir Lietuvoje, kino debiutas. Fredericas Beigbederis ekranizavo savo paties autobiografinį romaną. Jo herojus – rašytojas, kuris ką tik išsiskyrė su žmona, yra nusivylęs meile ir gyvenimu, bet sutinka gražuolę merginą. Prancūziškos romantinės komedijos žanras gana neapibrėžtas, bet tai, kad debiutuojantį režisierių įkvėpė Claudo Leloucho „Vyras ir moteris“ (naujame filme taip pat skamba Michelio Legrand’o muzika), akivaizdu. Dar filme yra šiek tiek autoironijos, neslepiamo cinizmo, provokacijos. Snobiškas kokteilis, bet Beigbederio gerbėjams jis patinka. Pagrindinius vaidmenis sukūrė Gaspard’as Proustas, Louise Bourgoin, Elsa Sednaoui, Joe Starr, Valerie Lemercier (Prancūzija, 2012). (Vilnius, Kaunas, Panevėžys)

 

Mes nusipirkom zoologijos sodą ***

Mattas Damonas filme vaidina vienišą tėvą, kuris augina du vaikus ir rašo feljetonus. Vieną dieną Bendžamenas nusprendžia viską pradėti iš naujo. Metęs darbą jis persikelia į priemiestį, kur įsigijo žemės ir didelį namą. Kaip priedą prie sklypo jis gauna apleistą zoologijos sodą. Bendžamenas nusprendžia sugrąžinti senus laikus, kai sodas veikė puikiai. Jameso Crowe filme, sukurtame pagal Benjamino Mee romaną, taip pat vaidina Scarlett Johansson ir Thomas Hadenas Churchas. Anot režisieriaus, knygoje jį sužavėjo gyvenimo džiaugsmas, pasakojimas apie žmones bei žvėrelius ir mintis, kad verta rizikuoti ir kovoti už svajonių išsipildymą. Ko gero, tokie argumentai net pesimistą gali įtikinti pažiūrėti filmą (JAV, 2012). (Vilnius, Kaunas)

 

Mylimieji ****

Iš 7-ojo dešimtmečio Paryžiaus į 2000-ųjų Londoną Madlena, o paskui ir jos duktė Vera keliauja dėl vyrų, kuriuos myli. Bet ir anksčiau, ir dabar meilės istorijos neįsivaizduojamos be rūpesčių. Kaip pasipriešinti praeinančiam laikui, kuris kėsinasi į mūsų giliausius jausmus? Šiuo Christophe’o Honoré filmu pernai buvo uždarytas Kanų kino festivalis. Režisierius tęsia 2007 m. filme „Meilės dainos“ pradėtas temas ir melodijas. Pagrindinius vaidmenis sukūrė Catherine Deneuve ir jos duktė Chiara Mastroainni, jauną Madleną vaidina Ludivine Sagnier, taip pat filme pamatysime Louis Garrelį, Milošą Formaną, Paulą Schneiderį, Rashą Bukvicių (Prancūzija, D. Britanija, Čekija, 2011). (Vilnius)

 

Pavojingas metodas ****

Šįkart Davido Cronenbergo filmo herojai – ne savo kūnų kankiniai ar įvairių eksperimentų sukurtos pabaisos, o psichoanalizės tėvas Sigmundas Freudas (Vigo Mortensen), jo mokinys Carlas Jungas (Michael Fassbender) ir pacientė iš Rusijos, vėliau ir pati tapusi psichoanalitike, Sabina Spielrein (Keira Knightley). Abu vyriškiai įsimyli Sabiną, bet meilės trikampis ir dviejų mokslininkų konfliktas įgyja ir jauno mokinio maišto prieš mokytoją formą. Tik romantiška schema apversta – teisus mokytojas, o ne mokinys. Cronenbergas rodo, kaip XIX a. pabaigoje iš psichiatrijos gimsta psichoanalizė, o Freudas, ir pats dar iki galo nepasitikintis savo metodu, sąvokomis ir žodynu, nežino, kad atrado naują žemyną – žmogaus pasąmonę. Cronenbergo filmas suteikia retą šių dienų kine intelektualaus diskurso džiaugsmą (D. Britanija, Vokietija, Kanada, Šveicarija, 2011). (Vilnius, Kaunas)

 

Tai nutiko Jemene***

Dar vienas filmas, kurio lietuviškas pavadinimas klaidina. Kas gali nutikti Jemene? Jei įpratote sekti televizijos žinias, iškart atsakysite, kad susidūrimai su teroristais, įkaitų dramos, skirtingų islamo atšakų kovos. Originalus filmo pavadinimas „Lašišų žvejyba Jemene“ („Salmon Fishing in the Yemen“) kur kas dviprasmiškesnis, o turint galvoje, kad filmo režisierius – populiarių dramų „Mano šuniškas gyvenimas“, „Šokoladas“, „Brangusis Džonai“ autorius Lasse Hallstromas, gali laukti jaudinančios ir pamokomos istorijos. Taip ir bus, nes pasakojimas apie gyvenimo krizę išgyvenantį Alfredą Džounsą, kuriam pasiūloma įgyvendinti keistą projektą – užveisti lašišas Jemene, yra dar vienas filmas apie tai, kaip žmogus gali pats pakeisti savo gyvenimą. Pavasarį panašūs filmai skatina kovoti su sezonine depresija, o dar kartą ekrane susitikti su Ewanu McGregoru, Emily Blunt ir Kristin Scott Thomas taip pat bus įdomu (D. Britanija, 2012). (Vilnius)


****** – šedevras, ***** – pasižiūrėti būtina, **** – geras filmas, *** – būna ir geriau, ** – jei turite daug laiko, * – niekalas


 

„7 meno dienos“ Nr.15 (983), 2012-04-13

Versija spausdinimui

Komentarai

lBfTvOvTCBsDxc, 2012-07-16 16:31

now you know what we women have to put up with!! er . choose' to put up with. No-one's fonricg you. Didn't your mom say don't listen to peer pressure? But keep choosing smooth. Sily smooth rocks my boat, _and_ I don't have to do the pain. Everyone wins! Chin chin.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti