Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

LNOBT scenoje – miuziklas „Kandidas“


Anonsas


7 MD

Share |
Vytautas Juozapaitis per „Kandido“ repeticiją. Nuotrauka iš LNOBT archyvo
„Kandidas, arba optimizmas“ – taip vadinosi XVIII a. prancūzų mąstytojo Voltaire’o satyrinė novelė. 1956 m. Niujorke, Brodvėjuje, įvyko Leonardo Bernsteino miuziklo „Kandidas“ premjera. 2012 m. kovo 2 ir 3 d. šis miuziklas pirmą kartą nuskambės Lietuvoje, Nacionaliniame operos ir baleto teatre.

Kodėl miuziklas, kodėl „Kandidas“? Pasak naujojo pastatymo muzikos vadovo Martyno Staškaus, ironiški Voltaire’o teiginiai apie jo laikų politiką puikiausiai tinka ir mūsų lietuviškajai realybei. Pagal autorių sumanymą kalbiniuose miuziklo intarpuose galima laisvai improvizuoti, tad galbūt išgirsime įdomių minčių apie dabartinę Lietuvos politiką. Juolab kad tekstus į lietuvių kalbą vertė ir truputį „aktualizavo“ rašytojas Herkus Kunčius.

 

Tiesa, dainuojama bus angliškai, bet melodingos L. Bernsteino muzikos, išpopuliarėjusios vos miuziklui pasirodžius, verta klausytis originalo kalba. Dainuos žinomi solistai – Edmundas Seilius, Joana Gedmintaitė, Vytautas Juozapaitis, Laima Jonutytė, Regina Šilinskaitė, Audrius Rubežius, Arūnas Malikėnas, Egidijus Dauskurdis, Rafailas Karpis, Liudas Norvaišas. Dalyvaus ir aktorius Vytautas Rumšas.

 

O kuo čia dėtas optimizmas? „Kad ir kaip būtų blogai, sakai, kad yra gerai“, – teigia vienas iš miuziklo veikėjų. Mums, rytų europiečiams, tokia filosofija turėtų būti puikiai suprantama. Juolab kad kita miuziklo veikėja, Senoji ponia, kūrinio siužete ir yra išeivė iš Rytų Europos. Ir tai nenuostabu – garsusis amerikiečių dirigentas ir kompozitorius L. Bernsteinas buvo išeivių iš Ukrainos sūnus.

 

L. Bernsteino „Kandidas“ – antrasis miuziklo pasirodymas Lietuvos operos ir baleto teatre po Viačeslavo Ganelino „Baltaragio malūno“, 1979 m. pastatyto kaip baletas. Tiesa, pats L. Bernsteinas „Kandidą“ vadino operete, taip norėdamas pabrėžti kūrinio sąsajas su europietiškąja tradicija. Vis dėlto europiečiams ši muzika siejasi pirmiausia su amerikietiškojo miuziklo skambesiu. 

 

Šį kartą išgirsime koncertinį – arba pusiau koncertinį – atlikimą, mat tam tikra minimali režisūra, šviesų scenografija kuriama. „Tačiau tokia versija įteisinta paties kompozitoriaus, – sako M. Staškus. – 1989 m. Leonardas Bernsteinas pats dirigavo Londono „Barbican“ salėje koncertinės versijos premjerą, po kurios „Kandidas“ išpopuliarėjo visoje Europoje.“ O nuo šiol, tikėkimės, jis taps populiarus ir Lietuvoje. Kviečiame į premjerą!

 

LNOBT inf.

 

„7 meno dienos“ Nr.8 (976), 2012-02-24

Foto galerija
Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti