Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Jaunųjų stygininkų sėkmė Rygoje


VII tarptautinis Augusto Dombrovskio konkursas


Živilė Ramoškaitė

Share |
Ugnė Petrauskaitė
Rygoje kas treji metai vyksta Augusto Dombrovskio tarptautinis konkursas. Jame gali dalyvauti jauni smuikininkai, altininkai ir violončelininkai, gimę ne anksčiau kaip 1990-ųjų lapkričio 28 dieną. Konkursą organizuoja Rygos savivaldybė, Kultūros įstaigų asociacija ir Augusto Dombrovskio muzikos mokykla.

Šioje mokykloje lapkričio 28 – gruodžio 2 d. vyko jau VII tarptautinis konkursas. Jame dalyvavo apie 50 jaunųjų stygininkų iš Estijos, Latvijos, Lietuvos, taip pat Ukrainos, Rusijos, Azerbaidžiano, Čekijos, Vokietijos ir Suomijos. Didžiausią dalį sudarė Latvijos, Lietuvos ir Estijos atlikėjai. Beje, lietuviai šiame konkurse visuomet dalyvauja labai noriai, turime ne vieną ankstesnių konkursų prizininką ir nugalėtoją. Tačiau iki šiol dar nėra buvę, kad beveik visas pirmąsias vietas laimėtų Lietuvos stygininkai. Šiais metais net keturios iš penkių pirmųjų vietų paskirtos Lietuvos atstovams. Visi keturi konkurso nugalėtojai – Nacionalinės M.K. Čiurlionio menų mokyklos auklėtiniai, vieni dar tebesimokantys, kiti neseniai ją baigę. Tai IX klasės moksleivė smuikininkė Justina Marija Doerup, smuikininkas Bernardas Petrauskas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos I kurso studentas, altininkė Ugnė Petrauskaitė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos I kurso studentė, ir XII klasės moksleivė violončelininkė Elena Daunytė. Penktasis pirmosios premijos laureatas – keturiolikmetis violončelininkas iš Suomijos Jonathanas Roozemanas. Greta premijų buvo ir kitų apdovanojimų. Ypač džiugu, kad specialų prizą už privalomo latvių kompozitoriaus kūrinio interpretaciją, įsteigtą Latvijos kompozitorių sąjungos, laimėjo net trys lietuvių laureatai – J.M. Doerup, U. Petrauskaitė ir E. Daunytė. Pas mus nuolat dejuojama, kad Lietuvos atlikėjai nemoka groti šiuolaikinės muzikos...

 

Vertinimo komisijos pirmininkė, Latvijos Jazepo Vytuolo (Jāzeps Vītols) muzikos akademijos styginių katedros vedėja profesorė Ligita Zemberga sakė nežinojusi, kad Lietuvoje – tiek talentingo jaunimo. Konkursą stebėję laureatų pedagogai – docentė Rusnė Mataitytė, profesorius Petras Radzevičius ir mokytojas Romanas Armonas – gyrė savo auklėtinius ir nuoširdžiai džiaugėsi jų sėkme. Pagarbiai atsiliepta ir apie konkurso žiuri, pabrėžtas itin objektyvus vertinimas.

 

Kaip iš gabaus vaiko užauginti rimtą muzikantą, žino tik tie, kurie šį darbą atsidavę dirba. Tad šių jaunuolių sėkmė – tai ir jų pedagogų sėkmė. R. Armonas, įdėmiai klausęsis violončelininkų, atkreipė dėmesį, kad po E. Daunytės II ir III turo pasirodymo komisijos nariai plojo. Pasak jo, lietuviai dėl nesuprantamų priežasčių geriausiai atsiskleidžia grodami ne namuose, o svetur. Kodėl taip atsitinka, pedagogas atsakyti negalėjo. Galbūt savi daugiau teisia, negu klausosi?

 

Šio konkurso reikalavimai yra aukšti, panašūs į kitų analogiškų konkursų. Po preliminarios pretendentų atrankos iš atsiųstų įrašų, jis vyksta trimis turais. I ir II ture konkursantai groja 20 minučių programą, o III – koncertą. Į finalą atrenkama ne daugiau kaip trys konkursantai iš kiekvienos amžiaus grupės (jaunesni nei 16 metų ir vyresni). Visus dalyvius išklausė ir vertino viena tarptautinės sudėties komisija. Šiais metais, greta pirmininkės prof. L. Zembergos, ją sudarė latvių muzikologė Rūta Paula, Štutgarto aukštosios muzikos mokyklos alto klasės profesorė, styginių instrumentų skyriaus vedėja Andra Dārziņa, Drezdeno K.M. Weberio aukštosios muzikos mokyklos profesorius Ramonas Jaffe ir smuikininkas Vilhelmas Čepinskis.

 

Visi Lietuvos laureatai yra jau vienaip ar kitaip pasižymėję ir dalyvavę kituose konkursuose. Jauniausia iš visų J.M. Doerup – Balio Dvariono dviejų konkursų laureatė. Šiais metais ji laimėjo pirmą vietą Klaipėdos jaunųjų talentų festivalyje-konkurse. Ji yra M. Rostropovičiaus fondo stipendininkė.

 

B. Petrauskas pirmąsias vietas laimėjo B. Dvariono, Jono Urbos ir Raimundo Katiliaus konkursuose. U. Petrauskaitė yra B. Dvariono, R. Katiliaus konkursų laureatė, taip pat įvairių kitų renginių prizininkė. E. Daunytė laimėjo Grand Prix tarptautiniuose konkursuose „Citta di Barletta“ ir „Olimpo Musicale“. 2010 m. ji tapo 13 tarptautinio R. Matzo stygininkų konkurso Kroatijoje antros premijos ir specialaus prizo laureate. Visi jaunuoliai yra koncertavę su Lietuvos muzikos mokyklų ir kitais orkestrais.

 

Baigiamasis VII tarptautinio A. Dombrovskio konkurso laureatų koncertas tapo tikru Lietuvos stygininkų triumfu. Jie su Latvijos nacionaliniu simfoniniu orkestru, atliko III ture grotą koncertą: J. M. Doerup – J. Haydno Koncertą G-dur, B. Petrauskas – M. Brucho Koncertą g-moll. Altininkė U. Petrauskaitė grojo F.A. Hoffmeisterio Koncertą D-dur, o violončelininkė E. Daunytė – P. Čaikovskio Variacijas rokoko tema.

 

Palinkėkime jauniems stygininkams toliau brandinti savąjį talentą.


„7 meno dienos“ Nr.45 (967), 2011-12-16

Foto galerija
Versija spausdinimui

Komentarai

o tai, 2014-05-31 19:38

kas komisijoj buvo nereikia parasyti??

JBhySYvaUsYUoqg, 2012-01-09 04:09

Good to see a tleant at work. I can't match that.

anupras, 2011-12-19 16:25

smagu, sveikinam, tik reikia nepamirsti, jog ne vien Ciurlionio mokykloje laurai pelnomi. Ir recenzentams siulyciau bent retsykiais parasyti apie kitose mokyklose besimokancius. Nes susidaro ispudis, kad Lietuvoje kaip isikure MKC mokyklele, tai daugiau nieko per visa ta laika ir neivyko... Bet isties jaunuosius talentus sveiinu!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti