Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

LNDT scenoje – „Visuomenės priešas“


Anonsas


7 MD

Share |
Lapkričio 11, 12 d. Lietuvos nacionalinio dramos teatro scenoje vėl skambės Henriko Ibseno žodžiai – Nacionalinės premijos laureatas Jonas Vaitkus pristato žiūrovams didžio norvegų dramaturgo pjesę „Visuomenės priešas“.

Tai aštuoniasdešimt pirmas spektaklis režisieriaus biografijoje. Scenografiją spektakliui kūrė dailininkė Jūratė Paulėkaitė, kostiumus – Jolanta Rimkutė, spektaklio kompozitorė – Raminta Šerkšnytė, videodailininkas – Ville Hyvönenas (Suomija).

 

„Visuomenės priešas“ pirmą kartą buvo pastatytas Kristianijoje 1883 metais. Pjesė parašyta kaip atsakas į priešiškai sutiktas „Šmėklas“ – ši drama XIX a. paskutinių dešimtmečių konservatyvios moralės kontekste buvo vertinama kaip skandalinga.

 

„Visuomenės prieše“ dramaturgas dar labiau išryškino nenuspėjamą minios elgseną bei jos palaikomos politinės sistemos ydas. Prabilęs daktaro Tomo Stokmano, išdrįsusio stoti prieš visuomenės nepakantumą, vardu, H. Ibsenas šį herojų suvokė kaip savąjį alter ego. Norėdamas sukurti tikrovišką veikalą, H. Ibsenas rašė paprasta, kasdiene vidurinės klasės kalba – danų ir norvegų kalbų dialektų mišiniu – riksmål, kuri skiriasi nuo rafinuotos literatūrinės kalbos. Vis dėlto šis H. Ibseno veikalas atvirai didaktiškas, o daktaras Stokmanas taip įsitikinęs idealistiniu savo teisumu, kad šių dienų akimis žvelgiant primena ne tikrą žmogų, o veikiau karikatūrą.

 

Pjesės veiksmas skleidžiasi paprastoje vidutinės klasės aplinkoje – tai irgi atspindi H. Ibseno siekį sukurti tikrovišką spektaklį, kurį žiūrovai vertintų kaip realistinį paveikslą. Pagrindinį Tomo Stokmano vaidmenį kuria aktorius Dainius Gavenonis. Spektaklyje taip pat vaidina Viktorija Kuodytė, Dalia Michelevičiūtė, Gabrielė Malinauskaitė, Eglė Prakaitaitė, Marcelė Zikaraitė, Dainius Jankauskas, Julius Paškevičius, Vytautas Anužis, Juozas Budraitis, Vytautas Rumšas, Tadas Montrimas, Arūnas Sakalauskas, Paulius Tamolė, Edgar Bechter, Martynas Nedzinskas, Remigijus Bučius, Rimantas Bagdzevičius, Darius Meškauskas ir kiti – iš viso šešios dešimtys aktorių, tarp kurių – ir patyrę scenos meistrai, ir ką tik Lietuvos teatro ir muzikos akademiją baigę jaunieji aktoriai, ir kūrybiniai bei techniniai teatro darbuotojai.

 

Daiva Šabasevičienė


„7 meno dienos“ Nr.39 (961), 2011-11-04

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti