Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TARP DISCIPLINŲ

Projektas „KafkART. Tarpmedialūs susitikimai“


Skelbimas


7 MD

Share |
Šių metų spalio 19 – lapkričio 12 d. Vytauto Didžiojo universiteto galerijoje „101“ Kaune bus eksponuojama paroda iš Vokietijos „Franzas Kafka šiuolaikiniuose menuose“.

Kaune šią parodą lydės įvairūs mokslo ir kultūros renginiai – paskaitos, seminarai, diskusijos, konkursai, literatūros skaitymai, taip pat vyks filmų ir spektaklių peržiūros. Parodą pristato ir kitus projekto „KafkART. Tarpmedialūs susitikimai“ renginius organizuoja VDU vokiečių ir prancūzų filologijos katedra kartu su kolegomis iš Menų fakulteto.

 

Pats projekto pavadinimas – „KafkART“ – atskleidžia svarbiausius organizatorių siekius – pabrėžti daugialypes menų sąsajas ir taip atskleisti iškilaus vokiškai rašiusio rašytojo F. Kafkos gyvenimo bei kūrybos ypatumus. Vykstant šiam projektui, galerijoje „101“ bus galima pamatyti parodą „Franzas Kafka šiuolaikiniuose menuose“, be to, apsilankyti daugybėje renginių, kuriuose į F. Kafkos kūrybą bus mėginama pažvelgti iš naujų netikėtų perspektyvų.

 

Kilnojamoji paroda „Franzas Kafka šiuolaikiniuose menuose“ apima geriausius 2006 m. Vokietijoje vykusio konkurso dalyvių darbus. Tąkart F. Kafkos draugija, įsikūrusi Marburge, pakvietė įvairių sričių menininkus padiskutuoti apie šio rašytojo gyvenimą ir kūrybą. Iš 40 pateiktų kūrinių komisija išrinko 25 tapybos, grafikos, fotografijos ir videografijos darbus. Paroda jau buvo eksponuota Berlyne, Bonoje, Diuseldorfe, Leipcige, o dabar atkeliauja ir į Kauną.

 

Menininkai ir mokslininkai, režisieriai ir rašytojai, studentai ir moksleiviai keletą savaičių mėgins paversti Kauną „kafkišku miestu“. Spalio 20 d. literatūrologė Gertrude Cepl-Kaufmann (Diuseldorfas) skaitys pranešimą „Franzas Kafka meninio modernizmo kontekste“, o lapkričio 9 d. mokslines diskusijas pratęs literatūrologo Jeano-Pierre’o Palmier (Bylefeldas) pranešimas anglų kalba „Emocinis supratimas – naujas požiūris į F. Kafką“ („Emotional Understanding – A Fresh Perspective on Kafka“).

 

„KafkART’o“ programoje bus net keletas įdomių seminarų ir kūrybinių dirbtuvių visų specialybių studentams bei moksleiviams. Spalio 24 d. filosofas Gintautas Mažeikis ves performatyvios kritikos užsiėmimą, spalio 25 d. fotomenininkas Tomas Pabedinskas kvies visus norinčius prisidėti prie jo organizuojamo fotografijos projekto ir atrasti F. Kafką klajojant po miestą su fotoaparatu rankoje. Videomenininkai Rimantas Plungė bei Remigijus Venckus ves kūrybines dirbtuves „Nuo teksto iki ekrano“ (lapkričio 7 d.). Poetas ir vertėjas Laurynas Katkus net keletą dienų truksiančiame kūrybinio rašymo seminare (lapkričio 7–11 d.) parodys jauniems ar būsimiems autoriams, kaip F. Kafkos kūryba gali išlaisvinti vaizduotę ir įkvėpti naujus literatūrinius sumanymus. Spalio 25 d. moksleivių, besimokančių vokiečių kalbos, lauks žaisminga kelionė į F. Kafkos kūrybos pasaulį, o po kelių dienų jie galės ir patys įsitraukti į animuotus vaizduotės žaidimus, kuriems vadovaus medijų tyrinėtojas Mindaugas Gelūnas.

 

Projekto „KafkART. Tarpmedialūs susitikimai“ organizatoriai siekia, kad parodos erdvės taptų gyvomis susibūrimų vietomis, todėl visus kviečia į diskusijas „Tarpmedialūs susitikimai“ (spalio 27 d.) ir „F. Kafkos recepcija Lietuvoje prieš ir po 1990 metų“ (lapkričio 3 d.). Šiose diskusijose prie bendro stalo susirinkę mokslininkai ir menininkai aptars aktualius tarpdiscipliniškumo klausimus. Verta pabrėžti, kad antrąją diskusiją lydės Algimanto Puipos filmo „Procesas“ bei Sauliaus Varno pagal tą patį romaną režisuoto teatro spektaklio peržiūra, be to, patys režisieriai apžvelgs savo patirtis, atsakys į susirinkusiųjų klausimus.

 

Paskutinę šio projekto savaitę ypač daug dėmesio bus skirta literatūrai. Specialiai šia proga iš JAV atvykę Gregorijus von Leitisas ir Michaelis Lahras lapkričio 7 d. pristatys literatūrinį koliažą „Evangelija pagal Kafką“. Lapkričio 8 d. ištraukas iš savo naujausio romano skaitys rašytojas Markas Zingeris – jis pasiūlys priartėti prie F. Kafkos atsižvelgiant į daugeliui kūrėjų itin aktualias tapatybės problemas. Lapkričio 10 d. studentai pakvies kartu su jais atrasti mįslingą F. Kafkos „Proceso“ pasaulį. Bene žinomiausias rašytojo kūrinys šįkart bus inscenizuojamas pagal Marijos Ley-Piscator ir Gregorijaus von Leitiso scenarijų. Per lapkričio 12 d. vyksiantį parodos uždarymą bus pristatyti kūrybinių rašymo dirbtuvių dalyvių tekstai.

 

„KafkART’o“ projektą globoja Vokietijos ambasada Vilniuje, o pagrindiniai rėmėjai – Lietuvos Respublikos kultūros rėmimo fondas, Lietuvos mokslo taryba, Kauno miesto savivaldybė, Vytauto Didžiojo universitetas. Kiti projekto partneriai ir rėmėjai: „TestDaF’o“ Kauno skyrius, Vilniaus Goethe’s institutas, Austrijos ambasada, Lietuvos nacionalinė televizija, organizacija „Elysium – Between Two Continents“. Ypatingos padėkos nusipelnė F. Kafkos draugija ir leidykla „Bernstein“, kuri suteikė teises Lietuvoje išleisti šios parodos katalogą vokiečių ir lietuvių kalbomis.

 

Išsamią programą rasite projekto svetainėje www.kafkart.eu

 

Rengėjų inf.


 

 

„7 meno dienos“ Nr.36 (958), 2011-10-14

Versija spausdinimui

Komentarai

WpMknfLx, 2011-10-26 05:05

Articles like this make life so much silmper.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti