Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

„Skrydis virš gegutės lizdo“ Jaunimo teatre


Premjera


7 MD

Share |
„Skrydis virš gegutės lizdo“ valstybiniame jaunimo teatre: Andrius Bialobžeskis (dešinėje), Antanas Šurna, Saulius Sipaitis ir Vytautas Taukinaitis spektaklyje „Skrydis virš gegutės lizdo“. Nuotrauka iš teatro archyvo

2011 rugsėjo 30 d., spalio 1 ir 2 d. 18 val. Vilniuje, Valstybiniame jaunimo teatre, įvyks spektaklio „Skrydis virš gegutės lizdo“ premjera. Vaidinimo režisierius – Valerijus Griško (Rusija), scenografija Artūro Šimonio, vaidina Andrius Bialobžeskis, Antanas Šurna, Kostas Smoriginas, Saulius Sipaitis, Aušra Pukelytė, Aldona Bendoriūtė, Gediminas Storpirštis, Nerijus Gadliauskas, Jurgis Damaševičius, Vytautas Taukinaitis, Giedrius Arbačiauskas, Arūnas Storpirštis, Dovilė Šilkaitytė ir kiti.

 

Daugeliui spektaklio pavadinimas primena garsųjį režisieriaus Milošo Formano filmą. Ši juosta, pelniusį daug apdovanojimų, buvo sukurta pagal amerikiečių rašytojo Keno Kesey romaną. Šiuo literatūriniu pagrindu buvo sukurta ir Dale’o Wassermano sceninė romano adaptacija. Per kelis dešimtmečius pagal šią pjesę pasaulio teatruose buvo sukurta apie 300 spektaklių „Skrydis virš gegutės lizdo“.

 

Režisierius ir aktorius Valerijus Griško (g. 1951 m.) dirbo Sankt Peterburge, vadovavo Novosibirsko teatrui „Krasnyj fakel“ ir yra Samaros akademinio M. Gorkio teatro vyriausiasis režisierius, vaidina populiariuose Rusijos televizijos filmuose.

 

„Mano mokytojas, garsus rusų teatro režisierius Georgijus Tovstonogovas visuomet sakydavo, kad režisierius savo teatrui temų ir koncepcijų privalo ieškoti žiūrovų salėje, – sako V. Griško. – Nors pjesė „Skrydis virš gegutės lizdo“ prašyta prieš 40 metų, tą patį, kas anuomet vyko Amerikoje, šiandien matau tiek Rusijoje, tiek Lietuvoje. Dabartinis pasaulis, kupinas išvešėjusio kapitalizmo, pilnas beprotybės atspindžių, iš kurių ne vienas stengiasi išsiveržti.“

 

Centrinis vaidinimo personažas, kurį filme suvaidino Jackas Nicholsonas, patikėtas aktoriui Andriui Bialobžeskiui. Makmerfis – užkietėjęs lošėjas ir mušeika, kuris, norėdamas išvengti kalėjimo, apsimeta nepakaltinamu kvailiu ir atsiduria psichiatrinėje ligoninėje. Bet gydyklos tvarka pasirodo esanti griežtesnė negu kalėjimo, o bepročiai kartais protingesni už sveikųjų pasaulio išminčius. Makmerfis pradeda pražūtingai maištauti prieš nežmonišką gydyklos sistemą ir ginti beteisius ligonius.

 

Režisieriui V. Gluško tai bus ne pirmoji populiaraus kino filmo siužeto perkėlimo į teatro sceną patirtis. Jis jau kelis kartus įvairiuose teatruose yra statęs P. Shafferio pjesę „Amadeus“, kurią Holivude irgi yra sėkmingai ekranizavo M. Formanas, o „Skrydį virš gegutės lizdo“ jis jau kartą statė Lietuvos rusų dramos teatre 1984 m.

 

7MD inf.


„7 meno dienos“ Nr.34 (956), 2011-09-30

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti