Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Arba „Viskas apie Gidoną“


Anonsas


7 MD

Share |
Istoriją apie kūrėjo kelią pasakoja smuiko legenda Gidonas Kremeris, į sceną Lietuvoje sugrįžtantis kartu su Baltijos šalių jaunimo virtuozų orkestru „Kremerata Baltica“. Koncertas-spektaklis „Viskas apie Gidoną“ kviečia į Rusų dramos teatrą sostinėje rugsėjo 26 d. 18 val.


Ar žinote, kaip jaučiasi artistas, kai jo smuiko stygas degina aistringa melodija, ir ką jis galvoja, kai jo instrumentas ilgesingai ilsisi? Ar žinote, kokios dramos vyksta už kulisų scenoje nutilus muzikai, o salėje – aplodismentams?

 

Nekasdieniškame muzikiniame spektaklyje maestro G. Kremeris ne tik grieš, bet ir pasakos apie savo gyvenimą. Kalbėti apie sunkų, tačiau be galo įdomų kūrėjo kelią jam padės kompozitorių V. Kisino, L. van Bethoveno, J. Sibelijaus, J.S. Bacho, F. Schuberto, N. Paganini, H.V. Ernsto, A. Vivaldi, J. Haydno, A. Dvoržako, A. Piazzollos, E. Tokso ir kt. kūriniai.

 

„Visą gyvenimą nuoširdžiai dirbau vardan muzikos. Tikiuosi, kad keletas mano papasakotų istorijų tik sustiprins muzikos, kurią atliksime, teikiamų emocijų jėgą ir primins, kaip gimsta muzikos garsai“, – sakė G.Kremeris.

 

Visame pasaulyje koncertuojantis iš Rygos kilęs muzikas smuiką į rankas pirmą kartą paėmė vos ketverių metų ir anksti sulaukė tarptautinio pripažinimo. Jis niekada neužmiršta tvirto savo ryšio su Baltijos šalimis. Vilnius yra šio menininko pirmųjų gastrolių, kūrybos sėkmių ir pažinčių miestas. Kadaise jis čia pagrojo savo pirmąjį rečitalį. Vilniuje buvo suburta ir pirmosioms gastrolėms Europoje rengėsi jo vadovaujama „Kremerata Baltica“. Todėl kiekviena viešnagė Lietuvoje šiam kolektyvui yra ypatinga – orkestras stengiasi čia sugrįžti kasmet bei dovanoja geriausius savo koncertus.

 

Šio kolektyvo visada nekantriai laukia žymiausių Europos, Azijos ir Amerikos salių bei festivalių publika, per sezoną jis surengia apie 60 koncertų. Orkestras yra įrašęs net 20 kompaktinių plokštelių. Už vieną jų – „After Mozart“ – 2002 m. muzikantai pelnė „Grammy“ apdovanojimą.

 

Nespėję išsikrauti lagaminų, „Kremerata Baltica“ nariai puola repetuoti naujų programų neskaičiuodami laiko. Tokį gyvenimo tempą gali ištverti tik jauni žmonės. Todėl šio orkestro narių amžiaus vidurkis per beveik 14 metų mažai pasikeitė: šiandien tai – 28-eri metai.

 

„Stengiamės, kad mūsų muzika visada pulsuotų gyvybe, nepripažįstame rutinos. Muzika mums – tai nuotykiai ir nuoširdūs išgyvenimai, o ne vien „tobulos natos“, – apie darbą su orkestru sakė jo įkūrėjas G. Kremeris.

 

Martynas Grigas


„7 meno dienos“ Nr.33 (955), 2011-09-23

Versija spausdinimui

Komentarai

jcIxfbOGrtcmEfEvnBv, 2012-01-09 12:03

With all these silly websites, such a great page keeps my inetnret hope alive.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti