Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Prasidėjo tarptautinis M.K. Čiurlionio konkursas


Kronika


7MD, TKPC

Share |
LR kultūros ministras A.Gelūnas, D.Širvinskas, Z.Ibelhauptas, R.Marcinkutė-Lesieur
Tarptautinis M.K. Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkursas šiemet sulaukė ypač gausaus dalyvių skaičiaus ir užsienio svečių dėmesio.

Daugiau nei savaitę sostinės koncertų salėse koncertuos talentingiausi Lietuvos bei užsienio jaunieji muzikos atlikėjai. Konkurse varžysis rekordinis dalyvių skaičius – 74 muzikantai: 26 vargonininkai ir net 48 pianistai. Jaunųjų muzikantų profesionalumą vertins dvi komisijos, į kurias pakviesti pasaulinio garso pedagogai ir muzikantai iš 9 Europos šalių: Lietuvos, Austrijos, Estijos, Italijos, Lenkijos, Nyderlandų, Rusijos, Suomijos ir Vokietijos.

 

Dvyliktasis konkursas šiemet žymės 100-ąsias M.K. Čiurlionio (1875–1911) mirties metines.

 

„Tai, kad šis pasaulinės reikšmės menininkas į konkursą iš įvairių šalių sutraukia jaunuosius atlikėjus, pianistus ir vargonininkus, ypač džiugina. Lietuva, nepaisant ekonomiškai sunkių laikų, sugebėjo rasti lėšų ir nenuvylė ištikimų konkurso organizatorių ir dalyvių, žmonių, kurie tiki šiuo konkursu. Tikiuosi, kad šiemet M.K. Čiurlionio iškilia data pažymėtas konkursas bus kaip niekad įdomus“, – spaudos konferencijoje kalbėjo LR kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

 

Konkursą organizuojančio Tarptautinių kultūros programų centro atstovas Dominykas Širvinskas džiaugėsi, kad M.K. Čiurlionio konkursą aplankys ir užsienio svečiai. Pirmą kartą konkursą stebės Pasaulinės muzikos konkursų federacijos viceprezidentas Quintenas Peelenas (Nyderlandai), atvyks  radijo žurnalistų iš Austrijos, Kroatijos, Danijos, Norvegijos ir Vokietijos. Jie visą savaitę viešės Vilniuje ir ruoš specialius radijo reportažus apie konkursą bei M. K. Čiurlionio kūrybą.

 

Naujasis Lietuvos muzikos ir teatro akademijos rektorius bei pianistų konkurso vertinimo komisijos narys Zbignevas Ibelhauptas pabrėžė, kad konkurso dalyviams šiemet sudaromos puikios sąlygos, viena jų – groti naujausio modelio, 2010-aisiais sukurtu „Yamaha“ fortepijonu, kuris atkeliauja į Vilnių specialiai konkursui. Derinti šį instrumentą pakviestas meistras iš Paryžiaus.

 

Geriausiems vargonininkų ir pianistų konkursų atlikėjams vertinimo komisijos skirs po 3 laureatų premijas ir diplomus. Pirmosios vietos laureatai bus apdovanoti 10 000 eurų premija, antrosios – 6000 eurų, trečiosios – 3000 eurų, diplomantai – po 1000 eurų. Konkurso dalyvių lauks ir specialieji prizai už geriausiai atliktus M.K. Čiurlionio kūrinius. Lietuvos nacionalinė filharmonija bei Kauno valstybinė filharmonija taip pat skirs specialius prizus – galimybę koncertuoti 2012-aisiais metais. Bendrą konkurso prizinį fondą sudaro 46 000 eurų.

 

Vargonininkų konkurso vertinimo komisijos narė Renata Marcinkutė Lesieur džiaugėsi aukštu konkurso meniniu lygiu bei profesionalumu. Pasak jos, M.K. Čiurlionio konkursų laureatai nuolat koncertuoja užsienyje bei pelno laurus kituose konkursuose.

 

M.K. Čiurlionio konkursą rugsėjo 23 d. vainikuos Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje vyksiantis baigiamasis koncertas, jo metu bus apdovanoti konkurso nugalėtojai. Pianistų konkurso laureatai koncertuos kartu su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, vadovaujamu vyriausiojo dirigento ir meno vadovo Juozo Domarko.

 

Bilietus į baigiamuosius konkurso koncertus galima įsigyti Lietuvos nacionalinės filharmonijos kasose (Aušros Vartų g. 5) ir internetu: www.filharmonija.lt bei www.bilietai.lt. Konkurso perklausos ir koncertai Šv. Kazimiero bažnyčioje nemokami.

 

Daugiau informacijos apie tarptautinį M.K. Čiurlionio pianistų ir vargoninkų konkursą interneto svetainėje www.ipmc.lt

 

TKPC inf.


„7 meno dienos“ Nr.32 (954), 2011-09-16

Versija spausdinimui

Komentarai

okrQeGQosYA, 2012-03-15 14:07

Franlky I think that's absolutely good stuff.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti