Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

„Sidabrinės gervės“ provincijoje


Pasibaigė Lietuvių kino akademijos festivalio antras sezonas


7 MD

Share |
Andrius Bialobžeskis
Lietuvių kino akademija (LiKA) sėkmingai užbaigė festivalio po atviru dangumi „Sidabrinės gervės naktys“ antrąjį sezoną.

Per vasarą su specialiais lauko ekranais, akustinėmis gitaromis ir profesionalų įvertintais šiuolaikiniais filmais buvo aplankyti 24 Lietuvos miestai ir miesteliai. Nors šiemet nestigo lietingų vakarų, kino romantika priviliodavo pilnas aikštes žiūrovų.

 

Vasaros kino festivalis „Sidabrinės gervės naktys“ tęsė praėjusiais metais pradėtą misiją – supažindinti su šiuolaikiniu kinu smalsius provincijos žmones, bet šiemet festivalį pakvietė ir didesnių miestų – Marijampolės, Tauragės savivaldybės.

 

„Šią vasarą kino kelionę pradėjome Veisiejuose ir pabaigėme Akmenėje. Rekordiškai daug – apie pusantro tūkstančio žmonių – vėl susirinko Zyplių dvare, Šakių rajone. Taip pat labai „gervių“ laukė Marijampolė, Plungė, Mažeikiai. Šilutėje – Lietuvos kino uoste – festivalis viešėjo net dvi dienas, – pasakojo LiKA direktorė Lina Buzelytė. – Suskaičiavome, kad vidutiniškai į kino seansus susirinkdavo 850 žiūrovų. Neteko atšaukti nė vieno kino vakaro, nors kai kur buvo itin blogas oras. Tai tik rodo, kad lietuviškas kinas laukiamas bet kokiu oru.“

 

Anot direktorės, visur festivalio organizatoriai sulaukė itin malonaus priėmimo ir miestų seniūnijų bei kultūros centrų dėmesio. „LiKA visiems dėkinga už paramą, nes be rajonų savivaldybių teigiamo požiūrio į lietuviško kino sklaidą mūsų festivalis nevyktų“, – sakė L. Buzelytė.

 

Festivalio programą sudarė Lietuvos kino apdovanojimų „Sidabrinė gervė 2011“ nominantų ir laureatų darbai, 12 skirtingų žanro filmų. Padedant Užsienio reikalų ministerijai, žiūrovai gavo galimybę pažinti ir šiuolaikinį skandinavų kiną – festivalio vakarus vainikuodavo Norvegijos vaidybinis filmas „Maksas Manusas“ (rež. Joachim Rønning ir Espen Sandberg), 2009-aisiais pelnęs visus nacionalinius norvegų kino apdovanojimus „Amanda“.

 

Susitikimuose su žiūrovais dalyvavo žinomi aktoriai Daiva Rudokaitė, Kristina Savickytė, Gabija Ryškuvienė, Andrius Bialobžeskis, Aušra Štukytė, Sandra Daukšaitė, Lina Budzeikaitė, Eglė Driukaitė, Tomas Kliukas ir kt. Savo kino juostas publikai pristatydavo ir intriguojančias užkulisių paslaptis atskleidė kino kūrėjai – trumpametražio filmo „Du indeliai jogurto“ režisierius Audrius Mickevičius, prodiuserė Živilė Gallego, dokumentinio filmo „Knygnešiai“ veikėjas Albertas Vidžiūnas, prodiuserė Rasa Miškinytė, animacinio filmo „Zuikio kopūstai“ autorius Vladislavas Berežokas. Ištikimas „Sidabrinių gervių“ palydovas Aleksandras Makejevas ir filmo „Du indeliai jogurto“ garso takelio bendraautorė Anna Polukord išvykose surengė koncertus.

 

„Susidarė įspūdis, kad žmonės laukė šito festivalio. Antrus metus su „Gervių naktimis“ viešėjau Plungėje – jutau didelį susidomėjimą ir kinu, ir atvykusiais svečiais. Atrodo, paprastas pabuvimas, bet kažkam jis labai svarbus. Žmonės prieidavo, norėdavo įsiamžinti su aktoriais, sakydavo, kad gyvi visai kitaip atrodome. Manau, kad „Sidabrinės gervės naktys“ tikrai reikalingos, nes į provinciją kultūros niekas neveža. Ten vienintelis jos šaltinis – televizorius“, – kalbėjo aktorė K. Savickytė.

 

„Toks renginys, populiarinantis šiuolaikinį lietuvių kiną, supažindinantis žiūrovą su juo (nes daugiau tokių galimybių nėra), tikrai reikalingas. Tai labai teigiama akcija. „Sidabrinės gervės naktys“ skirtinguose Lietuvos miestuose suburdavo daugybę žmonių ir, tikiu, visiems paliko gerų įspūdžių“, – pritarė aktorius A. Bialobžeskis, festivalio publikai pristatęs aštuoniomis „Sidabrinėmis gervėmis“ šiemet apdovanotą filmą „Kai apkabinsiu tave“.

 

LiKA inf.


 

 

„7 meno dienos“ Nr.31 (953), 2011-09-09

Versija spausdinimui

Komentarai

oYSrGkToZSjQadjFJWv, 2011-10-24 00:32

Ah yes, nicely put, eveyrone.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti