Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Moksleiviai mokysis kino


Kino edukacijos projektas prasidės Vilniuje ir Panevėžyje


7 MD

Share |
Po vasaros atostogų į klases sugrįžę moksleiviai mokysis ne tik tradicinių dalykų – lietuvių kalbos, istorijos, matematikos, bet ir kino. Rugsėjo 8-ąją, minint Tarptautinę raštingumo dieną, Vilniaus ir Panevėžio mokyklas pasieks kino edukacijos projektas „Mokausi iš kino“, jis nuo ateinančių metų pradžios vyks Kaune, o vėliau persikels į Lietuvos regionuose įsikūrusias mokyklas.

Projekte dalyvaujantys moksleiviai galės pasižiūrėti apie tris dešimtis filmų mokyklinio amžiaus vaikams ir jaunimui aktualiomis temomis. Filmų peržiūras lydės specialistų vedamos diskusijos. Pratęsti filmo aptarimą pedagogai galės ir savarankiškai klasėje – jiems bus dalijama „Mokausi iš kino“ organizatorių parengta metodinė filmų aptarimo medžiaga.

 

„Mokausi iš kino“ filmų peržiūras ir diskusijas papildys nemokamos kūrybinės kino dirbtuvės, kurias ves įvairių kino profesijų atstovai. Taip pat vyks specialūs užsiėmimai pedagogams ir jauniesiems kino profesionalams, norintiems pagilinti žinias kino edukacijos bei pedagogikos srityse.

 

Projektą „Mokausi iš kino“ įgyvendins didelę patirtį neformalaus švietimo srityje turinčios organizacijos. Vilniuje mokytis iš kino moksleivius skatins „Skalvijos“ kino centras, kino teatras „Pasaka“ bei kino kompanija „Čiobreliai“, Kaune – Tarptautinio Kauno kino festivalio organizatoriai (VšĮ „Visos mūzos“), Panevėžyje – kino centras „Garsas“ (Panevėžys). Regionuose juos lankys „Kino busas“ (VšĮ „Kultūrinių projektų centras“).

 

Per dvejus mokslo metus iki 2013-ųjų birželio planuojama surengti beveik 900 „Mokausi iš kino“ seansų-diskusijų ir apie pusantro šimto kino dirbtuvių, kuriose dalyvaus per 5 tūkst. moksleivių. Apie 400 pedagogų ir jaunų kino specialistų numatoma sulaukti jiems skirtuose mokymuose.

 

„Mokausi iš kino“ aktualumą pabrėžė Vilma Levickaitė, projektą inicijavusio „Skalvijos“ kino centro direktorė: „Jau kelerius metus stengiamės, kad moksleiviai galėtų rinktis nekomercinį, išliekamąją vertę turintį kiną, kad padedami profesionalų galėtų išbandyti savo jėgas patys kurdami filmus. Šis projektas – didžiulis paskatinimas visiems jame dalyvaujantiems partneriams, nes jis apibendrina visų mūsų įdirbį ir suteikia galimybę į kino edukacijos užsiėmimus įtraukti dar daugiau moksleivių, pedagogų, kino srities profesionalų.“ Pasak V. Levickaitės, šiuo projektu siekiama ugdyti atsakingą ir sąmoningą jaunąją kartą, gebančią kritiškai mąstyti ir ugdyti kūrybiškumą.

 

Atlikti tyrimai ne kartą įrodė, kad Lietuvoje, palyginti su kitomis Europos šalimis, moksleivių kūrybiškumas bendrojo lavinimo mokyklose skatinamas per mažai. Jam ugdyti nepakanka ir meno pamokų. Tokių tyrimų išvadų paskatinta Švietimo ir mokslo ministerija pernai inicijavo švietimo ir kultūros organizacijų bendradarbiavimą neformalaus ugdymo srityje. Ministerija pakvietė kultūros operatorius teikti paraiškas, o atrinktus projektus įtraukė į valstybės finansuojamų projektų sąrašą.

 

„Gavome nemažai paraiškų, tačiau vienas įdomiausių, inovatyviausių ir labiausiai provokuojančių buvo „Mokausi iš kino“ projektas, kuris, tikiuosi, padės išlaisvinti moksleivių kūrybiškumą. Kinas tam puikiai tinka, nes jį sudaro ir vaizdas, ir garsas, ir spalvos, kiti svarbūs elementai, sukeliantys daug asociacijų. Kinas – toks įrankis, kuris gali ir sielą paliesti, ir širdį atskleisti“,  – įsitikinęs Vaidas Bacys, švietimo ir mokslo viceministras.

 

Daugiau informacijos apie projektą pateikiama svetainėje www.mokausiiskino.lt

 

Projektą „Mokausi iš kino“ iš dalies finansuoja Europos socialinis fondas.

 

„Skalvijos“ inf.


 

 

„7 meno dienos“ Nr.31 (953), 2011-09-09

Versija spausdinimui

Komentarai

YTIqjympWYuZ, 2011-12-01 09:57

If I were a Teaenge Mutant Ninja Turtle, now I'd say “Kowabunga, dude!”

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti