Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
KINAS

Krepšinis lietuvio kuprinėje?


Krėsle prie televizoriaus


Jonas Ūbis

Share |
„Vikas ore“
Amerikiečių režisierius Jasonas Reitmanas kartą prisipažino, kad filmų personažais jis renkasi tipus, kurie paprastai nesukelia visuomenės simpatijų.

2009 m. sukurto jo filmo „Viskas ore!“ (TV3, 10 d. 22.30) herojus Rajanas dirba didžiulėje korporacijoje, kuri verčiasi žmonių atleidinėjimu. Mizantropas Rajanas – nemalonus tipas, bet užtat jis – aukščiausios klasės specialistas, sugebantis įtikinti atleidžiamą žmogų, kad visos permainos tik į gerą, net jei tas žmogus neturi jokių perspektyvų. Rajanas gyvena ore – jis skraido iš vieno JAV kampo į kitą ir į namus užsuka retai. Rajanas turi didelį tikslą: jis kaupia už nuskristas mylias gautus taškus ir nori tapti itin privilegijuoto klubo nariu. Vesdamas seminarus Rajanas aiškina savo klausytojams, kad gyvenime verta skirti tai, kas svarbu, ir tai, kas nelabai. Tai, kas būtina, turi tilpti vienoje kuprinėje. Ši metodinė priemonė režisieriui yra metafora, apibūdinanti ne tik Rajaną (matyt, sekantį principu omnia mecum porto), bet ir visuomenę, kurią staiga ištiko ekonominė krizė ir kuri turi iš naujo atsirinkti tai, kas jai svarbiausia. Vaizdžiai tariant, Reitmanui rūpi sužinoti, ką jo tėvynainiai pirmiausia gelbėtų iš degančių namų. „Viskas ore!“ nėra krizę išgyvenančios visuomenės satyra, nors reikėtų visai nedaug, kad filmas ja taptų. Taip pat visai nedaug trūksta, kad filmas virstų apgailėtina romantine komedija. Bet Reitmanas puikiai išlaviravo tarp tradicinių žanrų spąstų ir žiūrovų lūkesčių. Be abejo, prie to prisidėjo puikus aktorių ansamblis ir pirmiausia Rajaną suvaidinęs George’as Clooney.

 

Pavadinęs Clooney suvaidintą Rajaną mizantropu, susimąsčiau, kaip tada įvardyti Pietų Korėjos režisieriaus Parko Chan-Wooko „Keršto trilogijos“ personažus. Trečiąją šios trilogijos dalį – 2005-aisiais pasirodžiusią „Užuojautą Keršto poniai“ – šeštadienio naktį rodys LTV (10 d. 23.30). Tai – vienas populiariausių filmų Pietų Korėjos kino istorijoje. Per pirmas tris rodymo savaites jį pasižiūrėjo beveik keturi milijonai žiūrovų.

 

Filmo herojė, graži jauna mergina, atsiduria žiniasklaidos dėmesio centre apkaltinta pavogusi ir nužudžius penkerių metų berniuką. Teismas skiria jai trylika metų kalėjimo. Visus tuos metus Kiumdža (Lee Yeong-Ae) kruopščiai rengs keršto planą...

 

„Keršto trilogija“ padarė didelį įspūdį Quentinui Tarantinui, jis paskelbė Park Chan-Wooką didžiu režisieriumi. Profesionalus filosofas trilogijoje kruopščiai analizavo prievartos mechanizmus, pabrėždamas, kad galų gale Keršto ponia suvokia, jog „prievarta neturi jokios atpirkimo vertės“.

 

Joan Chen man taip pat asocijuojasi su kerštu, nes pirmąkart pamačiau ją „Tvin Pykso miestelyje“. Bet Alice Wu romantinėje komedijoje „Saugant reputaciją“ (LNK, 10 d. 00.20) ji vaidins jaunos medikės Vil (Lynn Chen) motiną, kuri niekaip negali suprasti darbui pasišventusios ir asmeninio gyvenimo atsisakiusios dvidešimt aštuonerių metų dukters. Bet vieną dieną Vil įsimylės Vivianą... Alice Wu iš pradžių rašė romaną, bet netrukus suprato, kad savo sumanymą geriausiai įgyvendins kine.

 

Moterų kinui atstovauja ir Rebeccos Miller filmas „Asmeniniai Pipos Li gyvenimai“ (BTV, 15 d. 21.30), sukurti pagal autobiografinį režisierės (beje, Arthuro Millerio dukters) romaną. Tema – gerai atpažįstama: keturiasdešimtmetė Pipa (Robin Wright) prisimena savo gyvenimą, bandydama atrasti pusiausvyrą tarp jaunos maištautojos ir gerokai už save vyresnio vyro sėkmingos moters, kuria tapo. Bet iš naujo atrasti gyvenimo prasmę jai padės tik susitikimas su paslaptingu jaunuoliu.

 

Šis sekmadienis – ypatinga diena. Rugsėjo 11-ąją prisimins ne viena televizija. TV3 parodys du filmus, apdainuojančius paprastų amerikiečių didvyriškumo terorizmo akivaizdoje – Peterio Markle’o „Skrydį 93“ (11 d. 15 val.) ir Oliverio Stone’o „Pasaulio prekybos centrą“ (11 d. 23 val.), LNK – Peterio Greengrasso „93-iąjį reisą“ (11 d. 21.50). LTV naują sezoną pradės šiemet sukurtu dokumentiniu Leslie Woodheado filmu „Rugsėjo 11-oji. Diena, pakeitusi pasaulį“ (12 d. 21.15). Tai – pirmasis po ilgos pertraukos į LTV sugrįžusio „Dokumentinio kino vakaro“ filmas.

 

Jūsų –

 

Jonas Ūbis


„7 meno dienos“ Nr.31 (953), 2011-09-09

Versija spausdinimui

Komentarai

ats, 2011-09-10 18:11

savas gi, o kelis jau lietuviškus filmus šią savaitę/mėnesį teiksis parodyt tv? ir kuo gi ypatingi „Asmeniniai Pipos Li gyvenimai“? paslaptingais jaunuoliais?

kitas klausimėlis, 2011-09-10 16:31

o kuo tas "Duburys" toks ypatingas?

klausimėlis, 2011-09-10 15:29

o kur nors vienas žodis apie f. „Duburys“?

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti