Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
DAILĖ

Bonsų efektas


Gabrielės Gervickaitės paroda „Techno kūnai“ galerijoje „Akademija“


Monika Krikštopaitytė

Share |
Gabrielė Gervickaitė. Parodos „Techno kūnai“ fragmentas. Nuotrauka iš 7md archyvo
Gabrielės Gervickaitės tapyba ant popieriaus ir objektai pirmiausia atrodo labai estetiški. Jautrūs mėlynos sąskambiai su sutemų gelsva ar kalkių balkšva ir drąsių mostų linija kalba apie nevaržomą menininkės polėkį. Kūningi raudonos potėpiai suskamba kone su ispanišku temperamentu. Tačiau materijos nepaslankumo įtarimą sukelia ant popieriaus dėl šlapio dažo likusios deformacijos. Užsifiksavęs paviršiaus tempimas primena gyjančios žaizdos niežulį. Apie nemeninę sferą užsimena ir menininkės naudojamos medžiagos: tvarsčiai, gipsas, sterilūs užklotai, lipni juosta.

 

 Pasigrožėjusi Gabrielės Gervickaitės kūrinių stabilumą žadančiomis struktūromis, imu ieškoti, ką galėčiau atpažinti. Tampa dar neramiau, nes pradedu pastebėti, kad figūros yra dvejopos: kūniškos ir mechaniškos, gyvos ir negyvos, judrios ir judesį surakinančios. Pagrindinis piešinių ir objektų leitmotyvas – kojos ir negyvo svetimkūnio sąveika.

 

Išorinio grožio ir labai skausmingo proceso įspūdis, kurį pavadinau bonsų efektu, kyla ne iš stebėjimo, o iš menininkės asmeninės patirties. Iškentėjusi ne vieną kaulų performavimo operaciją (ir ilgus gijimo, koregavimo ir t.t. laikotarpius), menininkė į savo kūno dalis geba žvelgti iš šalies. Ir teigia, kad jai meniniu požiūriu yra „įdomi kūno ir kitų materijų jungtis, sudaranti tam tikrą naują kūną – naują formą“.

 

Vadinasi, Gervickaitės kūriniai kalba ne tik apie kūno kančią, bet ir apie technikos susiliejimą su kūnu, o čia jau brukasi daugybė teorijų apie kiborgus. Teorijų lauke kiborgas pranašauja kitą evoliucijos etapą, naują žmogaus sampratą bei viziją. Šiose fantastinių filmų autorių gausiai reprodukuotose svajose technologijų išplėtotas kūnas yra galingesnis, lankstesnis, atsparesnis, priklausomai nuo požiūrio – su labai aiškiai išreikštu lytiškumu arba atvirkščiai – absoliučiai belytis. Tačiau realybėje, bent jau kol kas, visi dirbtiniai kūno pratęsimai kelia nepatogumų ir nelaisvės pojūtį. Turiu galvoje ne judėjimo ar komunikacijos priemones – automobiliai, telefonai ir internetas, o pirmines kūno funkcijas atliekančius aparatus: akiniai, klausos, širdies, kvėpavimo, maitinimo aparatai. Jei tų fantastinių kiborgų era ir ateis, tai tikriausiai ne taip staiga, kaip norėtųsi nepaklusnius kūnus turintiesiems. Baisiausia, kad sunku numatyti pasekmes.

 

Kol kas materijos skverbimasis į kūną nekelia jokio teigiamo jausmo. Savisaugos instinktas gaili net kraujo lašo tyrimams. Būtent tokia savisauga užkoduota ir Gervickaitės darbuose. Sąmoningu, ne vien estetiniu žvilgsniu patyrinėjus darbus, žiūrinčiojo prote pabunda skausmo fantomas. „Skauda žiūrėti“ – tampa nebe metafora. Išorinis kūrinių patrauklumas, kaip ir kankinant formuojančia viela išaugintų bonsų medelių, yra tik apgaulė. Tradicijas gerbiantis japonas tučtuojau paklaustų, o kas gi yra kultūra? Disciplina pagrįsta tradicija man siūlo mintį, kad kultūra yra kažko (dažniausiai savęs) įveikimas vardan kito būvio, kitos kokybės. Galų gale bet kurioje kultūroje apgaulė nebūtinai traktuojama tik neigiamai. Kas drįstų nubraukti, pavyzdžiui, vaidybą, optinę iliuziją, montažą, retušavimą, garso imitavimą? Menai apgaudinėja, kad atsirastų būdas pasakyti tiesą arba svarbias mintis. Šiuo atveju Gervickaitės darbų estetinė įtaiga ne tik leidžia jai papasakoti skaudamas istorijas, bet ir nurodo, kad ji kažką įveikė. Kaip tik todėl jos kūriniai galingi lyg smūgis iš kojos.

 

Paroda veikia iki rugsėjo 10 d.

Vilniaus dailės akademijos galerija „Akademija“ (Pilies g. 44 / Latako g. 2)

Dirba pirmadienį–šeštadienį 12–18 val.


 

 

„7 meno dienos“ Nr.31 (953), 2011-09-09

Foto galerija
Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti