Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
LITERATŪRA

Būsimų knygų paradas


Leidykla „Tyto alba“ surengė sezoninių naujienų vilionę


7 MD

Share |
Rūta Oginskaitė ir Vladas Bagdonas per leidyklos „Tyto alba“ naujienų pristatymą. „7MD“ nuotr.
Rugpjūčio 25 d. popietę leidykla „Tyto alba“ sukvietė kultūrinę žiniasklaidą į sostinės viešbutį „Novotel“ susitikti su savo leidyklos rudens–žiemos sezoninių naujienų autoriais.

Teatro kritikė Rūta Oginskaitė atėjo į susitikimą su savo būsimos knygos herojumi, aktoriumi Vladu Bagdonu. „Kodėl atsirado ši knyga? – rašo R. Oginskaitė. – Kai 2000 metais Bagdonas pelnė Nacionalinę premiją, teatrologė Ramunė Marcinkevičiūtė rašė, kad šitas artistas jau seniai simbolizuoja aukštos klasės aktorystę. Tai gal pagal Bagdono kūrybą galima rašyti aktorystės vadovėlį? Bet ši knyga – joks vadovėlis. Ir net ne kūrybinės biografijos studija. Ne kokios nors sukaktys ją paskatino, o nostalgija. Artisto ilgesys.“ Knyga „Jausmų repeticijos. Metai su aktoriumi Vladu Bagdonu“ išeis šių metų rudenį.

 

Aktorė Gražina Baikštytė baigia knygą apie režisierių, Maskvos J. Vachtangovo teatro vadovą Rimą Tuminą. Medžiagą šiai knygai ji surinko Maskvoje, besifilmuodama Rusijos kino filmuose. „Žinojau, kad Rimas Tuminas yra mylimas reiklios ir išprususios Maskvos teatrinės visuomenės, bet kad jį taip dievina tenykščiai teatro korifėjai, net ir mane maloniai stebino... – rašo būsimos knygos autorė. – O svarbiausia – taip dievinamas ir liaupsinamas režisierius nepraranda žmogiškų savybių ir visada išlieka savimi – oriu, ramiu, santūriu džentelmenu. Tad knygoje ir bus sudėti pokalbiai su Rimo Tumino kolegomis, aktoriais, draugais Maskvoje ir Lietuvoje, taip pat paties režisieriaus mintys apie teatro paskirtį, gyvenimo vertybes, požiūrį į šeimą, moterį.“ Knyga pasirodys 2012 metais.

 

Dailininkė Nomeda Marčėnaitė pristatė šį spalį pasirodysiančią knygą vaikams „Lėlė“, kurią autorė pati įvardino kaip „siaubo literatūrą vaikams“. „Lėlė“ – tai istorija apie mažą mergaitę, kuri mamai išvykus dirbti į Airiją gyvena pas močiutę kaime. Geriausia jos draugė – Lėlė. Suradusi ant aukšto porcelianinę lėlės galvą, iš tuščio drobinio maišelio padarė jai kūną; ir nuo tada juodvi kartu tyrinėja aplinkinį pasaulį, kartu sulaukia grįžtant mamos“, – tokia autorės savosios knygos preambulė.

 

Populiarus muzikologas Viktoras Gerulaitis sukūrė savo trečią knygą „Pavėsinėje su Richardu Wagneriu. Neišgalvotos muzikos istorijos“, ją pamatysim knygynuose spalio mėnesį.

 

Jurgos Ivanauskaitės jubiliejaus proga lapkričio mėnesį išeis knyga „Angelo rūbas“, tekstą jai parašė Julius Sasnauskas ir Ingrida Korsakaitė.

 

Rita Baltušytė parengė knygą „Akvilė: Neprašyk auksinės žuvelės plauti indų“, skirtą jos dukrai, vienai legendinių mūsų dailės asmenybių Akvilei Zavišaitei (1962–1991), spaudoje ji pasirodys kitų metų pradžioje. Maždaug tuo pat metu leidykla išleis tos pačios autorės autobiografinę knygą „Su kuo valgytas cukrus“, kurioje ji atseikėja duoklę savo tėvo, literatūros klasiko Juozo Baltušio druskos valgymo patirčiai.

 

Jaunas prozininkas Andrius Jakučiūnas pristatė savo naują apsakymų knygą „Lalagė“ (išeis šį rudenį). Poetas, vertėjas ir (anot jo paties) daugelio populiarių dainų tekstų autorius Alfonsas Bukontas viešai pasidžiaugė ką tik knygynuose pasirodžiusia jo poezijos rinktine „Pirštų antspaudai. Šimtas eilėraščių“. Žurnalistai Jurga ir Paulius Jurkevičiai apibendrino ir sujungė savo kelionių įspūdžius irgi šį rudenį pasaulį išvysiančioje knygoje „Italija: pojūčiai, stereotipai, mados reportažai“. Žurnalistė, psichologė konsultantė Edita Čekuolienė bandys paviešinti moterų balzakiškojo amžiaus privalumus knygoje „Flirtas su rudeniu: moterų knyga“ (pasirodys kitąmet).

 

Jo Ekscelencija Prezidentas Valdas Adamkus savo antrosios kadencijos potyrius išdėstė antroje savo knygoje „Paskutinė kadencija. Prezidento dienoraščiai“. Kaip ir pirmoji Jo Ekscelencijos knyga „Be nutylėjimų” (2004), ši irgi bus parengta ir išleista leidykloje „Tyto alba“ ir pasirodys knygynuose šį lapkritį.

 

K. B.


 

 

„7 meno dienos“ Nr.30 (952), 2011-09-02

Versija spausdinimui

Komentarai

9zdBSw0Nf, 2017-03-22 10:55

I am so jealous of your little pots on top of your cabinets! I used to have the yellow one when I was a kid and have been looked all over for a rentecamepl. I didn’t realize that there are others, so now I have an even bigger search!!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti