Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Geros muzikos ir nuotaikos dienos


Įspūdžiai iš XIII festivalio „Bauska Country“ Latvijoje


Algirdas Klova

Share |
„Vydraga+“. Daivos Jadevičienės nuotrauka
Lietuvoje šiuo metu "country" muzika nėra labai populiari, liko vos kelios tebemuzikuojančios grupelės, vienintelis festivalis „Visagino country“, nors kadaise turėjome ir LCMA (Lietuvos "country" muzikantų asociacija), ir ne vieną klubą, daugybę festivalių, gerbėjų. Dabar ši banga, sakyčiau, stipriai atslūgo.

Tad labai apsidžiaugėme, kai su projektu „Vydraga +“ buvome pakviesti pagroti festivalyje „Bauska Country“ Latvijoje. Šioje kaimyninėje šalyje, skirtingai nei pas mus, vis dar muzikuoja apie 20 country muzikos grupių, veikia klubai, asociacija, rengiami festivaliai, tarp jų ir „Bauska Country“.

 

Šis festivalis tradiciškai vyksta antrąjį liepos savaitgalį ir sukviečia geriausius country muzikantus iš visos Latvijos. Žinoma, pakviečiamos ir užsienio grupės. Atvykusiuosius, dar neišgirdus pirmųjų muzikos garsų, pakeri įspūdingas vaizdas – didinga, romantiška Bauskos pilis ir didžiulis parkas, kurį juosia upės Mūša (latv. Mūsa) ir Mėmelė (latv. Mēmele), vėliau įtekančios į Lielupę. Slėnyje kasmet įsikuria suvenyrų pardavėjų turgelis, žiūrovų amfiteatras. Netoliese galima pajodinėti žirgais, skaniai pavalgyti, numalšinti troškulį Bauskos alučiu. Tikrai puiki vieta festivaliui.

 

Štai ką pasakoja festivalio sumanytojas ir organizatorius, Latvijos country muzikos asociacijos prezidentas Uldis Ozoliņš:

 

„Buvo laikas, kai teko dirbti Kultūros darbuotojų sąjungos parodų ir koncertų organizavimo skyriuje. Buvau ištyrinėjęs daugybę vietų, kur galėtų vykti panašus renginys. Man labai patiko Bauska, būtent ši vieta prie pilies. Pagalvodavau, kad čia puikiai gali įsikurti ir palapinių miestelis, o tuo metu Latvijoje to dar niekas nerengė. Seniai svajojau apie tokį festivalį, kokį turime dabar jau tryliktą.

 

Dirbau ir Latvijos radijuje, kur kas savaitę ruošiau ir vedžiau laidas apie country muziką. Jos buvo tarsi stimulu organizuoti savo renginį. Pagaliau 1998 m. po apsilankymo Šiauliuose ir Nešvilio (JAV) festivalyje „Fan Fair Country“, supratau, kad country muzikos festivalis Latvijoje neišvengiamas. Taigi jau 1999-aisiais Bauskoje įvyko pirmasis festivalis. Galbūt tuomet vadinti jį country muzikos festivaliu buvo drąsoka, nes daugiausia visi grojo šlagerius, tačiau kai kurie muzikantai jau buvo klausę šios muzikos įrašų, buvo įsigiję skrybėles bei kitokių vesterniškų aksesuarų ir išdidžiai tvirtino, kad jie groja country muziką!

 

Šiandien, žinoma, situacija gerokai pasikeitė, bet ir dabar dar kai kam sunku paaiškinti, kad jų pastangos groti šią muziką gana abejotinos.

 

Skirtingai nuo kitų Europos festivalių, „Bauska Country“ didžiausią dėmesį kreipia į latviškas grupes ir sudaro joms galimybę kasmet pademonstruoti savo naujas programas. Žinoma, didžiausia motyvacija stengtis – kasmet festivalyje rengiama apklausa, kurios metu publika renka jai labiausiai patikusią praėjusių metų dainą ir grupę. Jau daugiau nei penkerius metus iš eilės nepakeičiamu lyderiu tampa „Sestā Jūdze“ („Šeštoji mylia“). Ji ir šiemet laimėjo minėtą konkursą.

 

Kasmet festivalyje dalyvauja grupės iš kaimyninių šalių, iš Europos, Skandinavijos, tačiau žvaigždžių valanda buvo 2007 ir 2008 metai, kai galėjome pasikviesti vienas ryškiausių country muzikos pasaulio žvaigždžių iš JAV „Bellamy Brothers“ ir „Asleep at the Wheel“, ar Steve’ą Haggardą. Dabar taip pat kviečiame užsienio muzikantus, tačiau stengiamės, kad jie būtų savo šalyje geriausi, charakteringiausi, ir atstovautų konkrečiam stiliui. Festivalio organizatoriai nesunkiai randa gerų grupių Vokietijoje, Anglijoje, Slovakijoje, Lenkijoje, Lietuvoje. Šių šalių grupės – nuolatiniai mūsų festivalio dalyviai.

 

Šiųmetis festivalis parodė, kad country muzikos gerbėjai grįžta į Bauskos pilį ir palyginti su dvejais prabėgusiais metais, jų jau gerokai daugiau. Gal todėl, kad ir bilietai atpigo. Tokio antplūdžio, kaip 2007-aisiais, kai grojo „Bellamy Brothers“, dar nėra, bet mes tikimės, kad neužilgo vėl bus.“

 

Kokios šiemet įdomybės mus pasitiko atvykus į Bauską? Žinoma, kaip visada puikus ir patogus viešbutis „Berzkalni“, besišypsantys geraširdžiai festivalio šeimininkai Uldis Ozoliņšas ir Mārtiņš Ruža, puikus Bauskos alus, seni geri pažįstami Latvijos muzikantai ir garsininkai iš Lietuvos. Labai apsidžiaugiau, vadinais, lietuvaičiai geresni, jeigu juos kviečia į užsienį dirbti. Be to, buvo labai smagu, kad festivalyje galima įsigyti gausybę country muzikos įrašų CD ir DVD, jei dar neturi – skrybėlę, suvenyrų su Bauskos pilies vaizdais ar festivalio emblema. Bet svarbiausia – gyva muzika.

Festivalyje daugiausia dalyvavo latvių grupių. Grojo ir Latvijos country muzikos veteranas, grupės „Dakota“ siela Edvīnas Zariņšas, kurio pasirodymas vainikavo pirmosios festivalio dienos programą, ir nepailstantis klajūnas „Klaidonis“, su nauja vokaliste Evija, žinomas rockabilly gigantas Pete Anderson’as su žmona Anna ir grupe „The swamp shakers“, kelios jaunos latviškos grupės, viena ryškiausių Latvijos komandų „Emburgas Zēni“ ir ilgamečiai lyderiai „Sestā Jūdze“. Latviškų grupių muzika akivaizdžiai orientuota į latvišką publiką. Jau beveik nebeišgirsi dainuojant anglų kalba, beveik nebeskamba country standartai. Pagrindinę repertuaro dalį sudaro šiek tiek tradiciniais country instrumentais (banjo, dobro, mandolina) paspalvinta instrumentuotė ir popmuzikos dainelę primenanti melodija, dažniausiai atliekama saldžiais balsais. Aišku, išimčių yra.

 

Šiemet festivalyje dalyvavo tik trys užsienio svečių grupės: ilgą laiką Vokietijoje praleidžiantys amerikiečiai, propaguojantys kietoką muziką, paremta country klasika ir roku – „Modern Earl“, klasikinio mainstream country atstovai iš Vokietijos – „Hillbilly Deluxe“ ir Lietuvos projektas „Vydraga+“.

 

Folkloro grupės „Vydraga“ dalyvavimas country muzikos festivalyje kai kam gali būti netikėtumas, tačiau pažvelgus į šio kolektyvo istoriją, viskas atrodo natūralu ir dėsninga. Juk „Vydraga“ groja Lietuvos ir kitų pasaulio šalių liaudies muziką, savaip ją interpretuoja, nevengia eksperimentų su kitų žanrų atstovais. Gerai žinomi, pasisekę bendri folk muzikos projektai ir CD albumai su Rogeriu Watsonu (Anglija) ir Tatsuya Okabayashi (Japonija), su džiazo muzikantais Vladimiru Čekasinu, Skirmantu Sasnausku, Arūnu Šlaustu ir kitais, atvedė kolektyvą ir prie country muzikos ištakų.

 

Amerika – „tautų katilas“, o jos muzika – ta sriuba, kuri jame verda. Ją užkaitė emigrantai iš Europos, atveždami į Naująjį žemyną savo kultūrą: muziką, dainas, vaizduojamąjį meną, literatūrą, papročius. Jų muzikinės kūrybos „naujojoje žemėje“ pagrindas buvo airiškos, škotiškos ir kitų tautų dainos, baladės, šokių melodijos, išsineštos iš savo gimtųjų vietų. Jų kuriama muzika buvo atliekama savos gamybos instrumentais. Jie dainavo apie dalykus, kurie jiems labiausiai rūpėjo: apie šeimą, darbą, dievus, tradicijas (ne tik naujosios, bet ir senosios žemės). Visa tai atsispindėjo jų muzikoje ir muzikiniame mąstyme. Visa tai vadinama Old time American music.

 

Norėdami atspindėti tikrą šios muzikos instrumentuotę, „Vydragos“ nariai greitai išmoko groti daugybe nelietuviškų instrumentų. Kai pritrūko banjo, jų gretas papildė šio instrumento virtuozas Alius Sirgėtas. Šiuo metu „Vydragos“ kolektyve nėra dainininkės, taigi teko kviestis Miglę, kuriai nesvetimas ne tik džiazas, bet ir country muzika. Lietuviai festivalyje „Bauska Country“ vieninteliai pademonstravo šio stiliaus šaknis.

 

Šis festivalis išsiskiria gera nuotaika, geranoriškumu ir nuoširdumu, o tai pademonstravo ir baigiamasis akordas – „Žvaigždžių choras“, kuriame nepritrūko ir Lietuvos atstovų.

Vėl grįšime prie darbų ir metus lauksime kito festivalio, vis spėliodami, kokios atvažiuos žvaigždės?



„7 meno dienos“ Nr.28 (950), 2011-07-15

Foto galerija
Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti