Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Opera ir baletas – Baltijos keliu


Kronika


Beata Baublinskienė

Share |
Nuotraukoje: Aivaras Mäe, Gintautas Kėvišas, Arūnas Gelūnas, Martas Mikkas
Rengiami precedento neturintys Lietuvos ir Estijos nacionalinių operos ir baleto teatrų mainai. Rugsėjo pabaigoje Vilniuje ir Taline bus parodyti 9 šių nacionalinių teatrų spektakliai: lietuviai estų publikai pristatys keturis spektaklius, o Estijos nacionalinė trupė Vilniuje – penkis.

„Tokio masto gastrolės Lietuvos atkurtos nepriklausomybės laikais rengiamos pirmą kartą“, – pabrėžė gegužės 30 d. Taline teatrų mainams skirtoje spaudos konferencijoje LNOBT vadovas Gintautas Kėvišas.

 

Lietuvos Respublikos kultūros ministras Arūnas Gelūnas spaudos konferencijoje kalbėjo apie būtinybę puoselėti ir kurti regioninį baltiškąjį identitetą: šie Nacionalinių teatrų mainai, „eksportuojantys“ aukšto lygio krašto kultūrą į kaimyninę šalį, yra konkretus žingsnis šiam tikslui pasiekti.

 

Svečius iš Lietuvos pasveikinęs Estijos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovas Aivaras Mäe bendros baltiškosios kultūrinės erdvės svarbą iškėlė kaip prielaidą platesniam tarptautiniam ne tik teatrų, bet ir apskritai Baltijos kraštų prisistatymui, drauge pabrėžė ir šiltus kaimyninius ryšius: „Estijos nacionalinė opera ir nacionalinis baletas gastroliuoja įvairiuose pasaulio kraštuose, tačiau visada ypač malonu aplankyti artimiausius kaimynus.“

 

Pasak G. Kėvišo, mainų idėja priklauso būtent A. Mäe, kurio „didžiulė asmeninė įtaiga lėmė, jog mudu su Latvijos nacionalinės operos vadovu Andresu Žagaru taip pat buvome užangažuoti šiuo grandioziniu projektu. Džiaugiuosi, kad sumanymas yra sėkmingai įgyvendinamas.“

 

Estijos NOBT gastroles Vilniuje pradės rugsėjo 23 d. Giacomo Puccini opera „Toska“, kurią 2005 m. Taline pastatė lietuvių režisierius Raimundas Banionis ir dailininkas Sergejus Bocullo. Taip pat matysime 2010 m. Talino rampos šviesas išvydusias G. Puccini „Bohemą“ (rež. Ran Arthur Braun, Izraelis), commedia dell arte dvasią atgaivinančią Sergejaus Prokofjevo operą „Meilė trims apelsinams“ pagal Carlo Gozzi alegorinę pasaką (rež. Dmitrijus Bertmanas, Maskvos Helikono opera) bei 2009 m. Estijos nacionalinio baleto pastatymą – britų choreografo Davido Nixono „Tris muškietininkus“ pagal Alexandre‘o Dumas romaną ir kompozitoriaus Malcolmo Arnoldo muziką. Rugsėjo 28 d. gastroles užbaigs karščiausia šių metų Estijos nacionalinio baleto naujiena, vienas populiariausių XX a. baletų – Kennetho MacMillano „Manon“ pagal J. Massenet muziką. Estijos baletas labai didžiuojasi gavęs choreografo našlės Deborah‘os MacMillan leidimą statyti šį spektaklį, mat jis patikimas tik aukšto techninio pajėgumo trupėms.

 

Pristatydamas Taline rugsėjo 24–28 d. ketinamus rodyti Lietuvos NOBT spektaklius, teatro vadovas G. Kėvišas pirmiausia paminėjo Giuseppe Verdi „Otelą“ – naujausią Lietuvos operos pastatymą (rež. Eimuntas Nekrošius, dir. Gintaras Rinkevičius). Pasak G. Kėvišo, režisieriaus sukurta originali sceninių simbolių kalba skatina žiūrovą susitelkti į kūrinio prasmes, muzikos gelmę.

Kalbėdamas apie Jacques‘o Fromentalio Halévy operos „Žydė“ pastatymą, G. Kėvišas sakė, kad vilnietiška režisieriaus Günterio Krämerio (Austrija) pastatymo versija yra unikali. Nors spektaklis į Vilniaus sceną 2004 m. atkeliavo kaip iki tol kituose teatruose – Niujorko Metropolitano operoje, Vienos valstybinėje operoje ir kitur – sėkmingai rodyto pastatymo perkėlimas, režisierius, įkvėptas Vilniaus kaip Šiaurės Jeruzalės istorijos, sukūrė individualų, konkrečiai Vilniaus teatro erdvei pritaikytą sceninį pavidalą.

 

Pristatydamas baletus LNOBT generalinis direktorius pažymėjo originalų 1993 m. choreografo Vladimiro Vasiljevo statyto Sergejaus Prokofjevo baleto „Romeo ir Džuljeta“ sumanymą: orkestras yra scenoje, o ne greta jos. Nestandartinis sprendimas gimė atsižvelgiant į spektaklį anuomet dirigavusio charizmatiškojo Mstislavo Rostropovičiaus dalyvavimą. Taip pat LNOBT Taline rodys vieną populiariausių savo baletų, Boriso Eifmano statytą „Raudonąją Žizel“.

 

G. Kėvišas apgailestavo, kad dėl scenų skirtumo Taline neįmanoma parodyti vieno gražiausių LNOBT operos spektaklių Giacomo Puccini „Madam Baterflai“ (Anglijos nacionalinės operos, LNOBT ir Niujorko Metropolitano teatro koprodukcija), kurį sukūrė garsus kino režisierius Anthony Minghella. Tačiau šį ir kitus nuostabius spektaklius pakvietė atvykti pasižiūrėti į Vilnių.

 

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro spektaklių mainai su Latvijos NOBT vyks 2012 metais.


 

„7 meno dienos“ Nr.23 (945), 2011-06-10

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti