Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
DAILĖ

Judantys vaizdai tarsi taki atmintis


Kronika


7 MD

Share |
„Stogas“
2011 m. birželio 7–21 d. Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijoje prasidės tarptautinis projektas „Judantys vaizdai tarsi taki atmintis“.

Projekto metu vyks viešos paskaitos, filmų peržiūros ir kūrybinės dirbtuvės, subursiančios dvidešimt jaunųjų kūrėjų iš Lietuvos, Rumunijos, Suomijos ir Švedijos. Projekto rengėja Vilniaus dailės akademija kviečia viešuose projekto renginiuose dalyvauti visus, besidominčius klausimu: ar galime „įamžinti laiką“ judančiuose vaizduose?

 

Filosofas Gilles´is Deleuze´as teigė, kad „filmų kūrėjas kuria atmintį dabartyje tam, kad galėtų pasinaudoti ja ateityje, kai dabartis taps praeitimi“. Projektu siekiama palyginti šią dabartyje kuriamą, asmeninę, takią atmintį su monumentaliąja atmintimi, konstruojama įvairių ideologijų. Pastarąją temą renginių dalyviai aptars drauge su Lietuvos ir užsienio menininkais bei teoretikais.

 

Birželio 10 d., penktadienį, belgų medijų menininkas, Gento universiteto koledžo doktorantas Jasperas Rigole pakvies į paskaitą „Kelios pastabos apie atminties kolekciją“. Paskaitoje kūrėjas pristatys savo projektą „Tarptautinis žmonių atsiminimų saugojimo, archyvavimo ir platinimo institutas“, kurio tikslas prikelti senose kino ir videojuostose užfiksuotus asmeninius prisiminimus naujam gyvenimui. Birželio 11 d., šeštadienį, apie savo kūrybą pasakos palestiniečių kino režisierius bei Berlyno kino akademijos dėstytojas Kamalas Aljafari. Menininkas pasidalins mintimis apie autobiografinį kiną ir pristatys tarpdisciplininį medijų projektą, kurį metus plėtojo Harvardo universitete. Po paskaitos renginio dalyviai turės galimybę pamatyti neseniai Niujorko šiuolaikinio meno muziejuje (MOMA) pristatytą Aljafari filmą „Atminties uostas“. Birželio 16-osios vakarą, ketvirtadienį, visi besidomintieji galės artimiau susipažinti su videomenininko Deimanto Narkevičiaus kūryba bei pamatyti kelis jo darbus.

 

Jaunuosius kūrybinių dirbtuvių dalyvius konsultuos tarptautinio pripažinimo sulaukusios menininkės Esther Shalev-Gerz (Prancūzija, Švedija, Izraelis) ir Salla Tykka (Suomija). Kūrybos proceso patirtimi taip pat dalysis medijų menininkai Irma Stanaitytė (Vilniaus dailės akademija) ir Eugenas Moritzas (Rumunijoje Klužo universitetas). Atminties ir laiko temas judančiuose vaizduose padės atskleisti filosofas Nerijus Milerius (Vilniaus universitetas) ir projekto koncepcijos bendraautoris, kino teoretikas Lukas Brašiškis.

 

Kino mylėtojus, negalėsiančius atvykti į Nidą, nudžiugins projekto partneris – „Skalvijos“ kino centras. Birželio 17 , 18 d. „Skalvija“ surengs dviejų K. Aljafari filmų peržiūras, kuriose dalyvaus ir pats režisierius. Kitas projekto partneris VšĮ „Meno avilys“ savaitgaliais į kino peržiūras po atviru dangumi pakvies Nidos gyventojus ir svečius. Nidos meno kolonijos kieme jie turės progą pamatyti ne tik K. Aljafari filmą „Atminties uostas“ (birželio 11 d.), bet ir Yervanto Gianikiano bei Angelos Ricci Lucchi „Karo belaisvius“ (birželio 10 d.), Theo Angelopouloso „Amžinybę ir vieną dieną“(birželio 17 d.) bei Šarūno Barto „Namus“ (birželio 18 d.). Birželio 19-osios vakarą jaunieji kūrėjai pristatys savo darbus, sukurtus kūrybinių dirbtuvių metu.

 

Projektas „Judantys vaizdai tarsi taki atmintis“ yra Vilniaus dailės akademijos vykdomos programos „Šiuolaikinė praeitis“ dalis. 2009 m. programos renginiai buvo skirti šiuolaikiniams paminklams. Šiais metais jaunųjų kūrėjų kūrybinėms dirbtuvėms bei viešoms diskusijoms apie šiuolaikines praeities refleksijas yra pasirinkta judančių vaizdų medija. Programą „Šiuolaikinė praeitis“ remia ES Mokymosi visą gyvenimą programa.

 

Projekto viešų renginių programą (anglų k.) galima peržiūrėti adresu: http://www.contemporarypast.com. Projekto renginiai nemokami. Dauguma jų vyks anglų kalba. Daugiau informacijos apie projektą suteiks projekto koordinatorė Justė Zavišaitė, el. paštas: [email protected].

 

Pagal rengėjų inf.


 

Vieši projekto renginiai:

 

Nidos meno kolonija, Taikos g. 43, Nida

 

Birželio 10 d.

 

19.45 – Paskaita „Kelios pastabos apie atminties kolekciją“ (Jasper Rigole, Gento universiteto koledžas)

 

21.30 – Kinas po atviru dangumi: „Karo belaisviai“, rež. Yervant Gianikian, Angela Ricci Lucchi, 1995, Italija, 67 min.

 

Birželio 11 d.

 

19.45 – Paskaita „Mano vaizdai jų vaizduose“ (Kamal Aljafari, Berlyno kino akademija)

 

21.30 – Kinas po atviru dangumi: „Atminties uostas“, rež. Kamal Aljafari, 2010, Vokietija, Prancūzija, JAE, 62 min.

 

Birželio 16 d.

 

19.30 – Susitikimas su Deimantu Narkevičiumi

 

Birželio 17 d.

 

22.00 – Kinas po atviru dangumi: „Amžinybė ir viena diena“, rež. Theo Angelopoulos, 1998, Graikija, 137 min.

 

Birželio 18 d.

 

21.45 – Kinas po atviru dangumi: „Namai“, rež. Šarūnas Bartas, 1997, Lietuva, Prancūzija, Portugalija, 120 min.

 

Birželio 19 d.

 

19.00 – Kūrybinių dirbtuvių dalyvių darbų pristatymas


 

„Skalvijos“ kino centras, Vilnius

 

Birželio 17 d.

 

„Stogas“, rež. Kamal Aljafari, 2010, Palestina, Vokietija, 61 min

 

„Atminties uostas“, rež. Kamal Aljafari, 2010, Vokietija, Prancūzija, JAE, 62 min.

 

Birželio 18 d.

 

„Stogas“, rež. Kamal Aljafari, 2010, Palestina, Vokietija, 61 min.

 

„Atminties uostas“, rež. Kamal Aljafari, 2010, Vokietija, Prancūzija, JAE, 62 min.



„7 meno dienos“ Nr.22 (944), 2011-06-03

Versija spausdinimui

Komentarai

vqZhROlRsXOS, 2011-06-23 13:43

Geez, that's uneblievable. Kudos and such.

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti