Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
TEATRAS

Jerzy Grotowskio knygos sutiktuvės


Nauja knyga


7 MD

Share |
Jerzy Grotowski
Gegužės 5 d. 18 val. „Meno forte“ (Bernardinų g. 8/8) įvyks lietuvių teatralų ilgai lauktos knygos – Jerzy Grotowskio „Skurdžiojo teatro link“ – sutiktuvės.

Legendinio teatro reformatoriaus knygą iš anglų kalbos išvertė Aivaras Mockus, išleido Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centras (TKIEC) ir leidykla „Apostrofa“ kartu su Lenkijos institutu Vilniuje.

 

„Skurdžiojo teatro link“ – tai trečioji TKIEC sumanytos ir drauge su „Apostrofa“ leidžiamos serijos „XX amžiaus teatro palikimas – Teatro tekstų biblioteka“ knyga. Jau išleistos Émile’io Zola „Natūralizmas teatre“ ir Vsevolodo Mejerholdo supažindina skaitytojus su žymiausiais pasaulio teatro kūrėjais bei jų tekstais, turėjusiais įtakos teatro raidai ir pokyčiams.

 

Knyga skiriama visiems, besidomintiems teatro menu ir jo istorija. Vienas iškiliausių teatro mąstytojų ir reformatorių, režisierius ir pedagogas J. Grotowskis, teatro meną papildęs antropologiniais tyrinėjimais, tapo kultine XX a. teatro figūra. Anot Peterio Brooko, po Konstantino Stanislavskio niekas pasaulyje netyrinėjo aktoriaus prigimties taip išsamiai kaip Grotowskis.

 

Knygoje „Skurdžiojo teatro link“ spausdinami programiniai J. Grotowskio pasisakymai apie „skurdžiojo teatro“ sąvoką ir misiją, formuluojamas ją įkūnijantis aktoriaus ugdymo metodas, aptariamas jo taikymas iškiliausiuose „Teatro laboratorijos“ spektakliuose. Knygos tekstus papildo Grotowskio spektaklių nuotraukos ir režisieriaus piešiniai.

 

J. Grotowskio idėjos aktualios ir šiandien, jos įkvepia kūrėjus kelti sau aukščiausius reikalavimus, ugdyti asmenybę. Jos taip pat primena, kad meninė kūryba negali būti matuojama kiekybiniais kriterijais ir yra gyva tiek, kiek paveikia kiekvieną atskirą jos dalyvį ir žiūrovą. 2009-uosius UNESCO buvo paskelbusi Jerzy Grotowskio metais, tad daugelyje šalių vyko šio iškilaus menininko paminėjimo renginiai.

 

„Skurdžiojo teatro link“ lietuvių kalba leidžiama pirmą kartą. Tai reikšmingas leidinys ne vien teatro meno žinovams.

 

TKIEC inf.


 

 

„7 meno dienos“ Nr.17 (939), 2011-04-29

Versija spausdinimui

Komentarai

vfHCAwdn, 2011-06-23 12:41

The forum is a brighter place tanhks to your posts. Thanks!

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti