Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
MUZIKA

Choro muzikos kursus vainikuos koncertas


Kronika


7 MD

Share |
Georgas Grünas

Vilniaus savivaldybės choras „Jauna muzika“ gyvena pasiruošimo dideliems darbams nuotaikomis. Jau kitą savaitę vesti XV choro muzikos interpretavimo kursų atvyksta garsus savo šalyje ir užsienyje choro meno vadovas ir dirigentas iš Vokietijos, profesorius Georgas Grünas. Kursai, rengiami kartu su Lietuvos liaudies kultūros centru, šio centro salėje vyks kovo 14–18 dienomis. Jų metu šeši chorvedžiai iš Lietuvos ir Lenkijos tobulins savo dirigavimo įgūdžius, gilins romantinės vokiečių kompozitorių muzikos interpretavimo žinias. Be to, profesorius G. Grünas parengs atskirą koncertinę programą su Vilniaus savivaldybės choru „Jauna muzika“. Kursus kovo 19 d. 18 val. vainikuos koncertas „Speculum naturae et animae“ Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje.

 

 „Nuostabu, kad mums pavyko pakviesti vieną ryškiausių vokiečių romantinės muzikos interpretuotojų ir choro meno žvaigždžių Georgą Grüną. Jo rengiama programa – vertinga ir įdomi tuo, kad šalia originalių Peterio Corneliuso ir Felixo Mendelssohno kūrinių joje skambės žymaus vokiečių choro dirigento ir muzikologo Clytuso Gottwaldo daugiabalsės Gustavo Mahlerio simfoninių partitūrų ir Roberto Schumanno solinių dainų aranžuotės. Tai ypatingas iššūkis tiek jauniesiems dirigentams, tiek ir choro artistams. Clytusas Gottwaldas – labai produktyvus ir populiarus autorius. Jo kūrinius atlieka patys profesionaliausi ir ambicingiausi pasaulio chorai, įrašinėja garsiausios įrašų leidyklos. Tarp jų yra ir profesoriaus G. Grüno vadovaujamo Sarbriukeno kamerinio choro kompaktinė plokštelė, išleista „Carus Verlag“ užsakymu. Kita vertus, jo aranžuotės specifinės, o Lietuvoje atliekamos itin retai“, – teigia choro „Jauna muzika“ direktorė Salomėja Jonynaitė.

 

Kursų vadovas G. Grünas studijavo bažnytinę muziką ir muzikos pedagogiką, dirigavimą, katalikų teologiją ir muzikologiją Saro krašto muzikos akademijoje, taip pat vargonų improvizaciją Paryžiuje, Jeano-Pierre’o Leguay klasėje. Baigęs studijas, įkūrė Sarbriukeno kamerinį chorą. 2000 m. tapo Manheimo muzikos akademijos dirigavimo profesoriumi ir sulaukė tarptautinio pripažinimo su šios aukštosios mokyklos kameriniu choru. G. Grünas ne tik aktyviai rengia chorinės muzikos programas, koncertuoja, bet nuolat veda įvairius meistriškumo kursus. Per 2010–2011 m. sezoną juos vesti yra pakviestas Ispanijoje, Italijoje, Prancūzijoje ir Švedijoje.

 

„Jauna muzika“ inf.


„7 meno dienos“ Nr.10 (932), 2011-03-11

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti