Įvykiai: Skaityti visus Rašyti
DAILĖ

Šv. Kazimieras, Vilnius ir Aukštaitijos dailė


Anonsas


7 MD

Share |
Projekto „Lietuvos regionai istorinėje Vilniaus Kaziuko mugėje“ iškilmingas atidarymas įvyks kovo 4 d. 18 val. Vilniaus rotušėje.

Tradicinė Kaziuko mugė Vilniuje – pamėgtas ir šimtmečius skaičiuojantis pavasario ritualas. Reta šventė yra tokia patraukli, išlaikiusi daugybę tradicinių akcentų – Vilniaus krašto verbas, amatininkų turgų, liaudiškos muzikos koncertus. Bet per 400 metų gali šis bei tas pakisti, gali rastis ir naujos tradicijos, įdomūs Kaziuką lydintys renginiai.

 

Pristatyti atskirus Lietuvos regionus ir jų menininkus Vilniuje, populiarinti regionų profesionalųjį meną, sudaryti galimybes dailininkams eksponuoti savo darbus sostinėje – Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros ir meno skyriaus vedėjo Edmundas Žalpio idėja. Praėjusiais metais Vilniaus miesto savivaldybė drauge su VšĮ „Artkomas“ pirmą kartą Kaziuko mugės istorijoje atvėrė vartus į profesionalųjį regionų meną ir pristatė projektą „Lietuvos regionai istorinėje Vilniaus Kaziuko mugėje“.

 

Pirmasis projekto etapas – dzūkų menininkų paroda „Vilnius – vartai į Dzūkiją“. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje buvo atidaryta tapytojo druskininkiečio Sauliaus Rudziko ir akvarelininko alytiškio Benjamino Jenčiaus darbų paroda. 2010 m. projektas buvo pirmas nedrąsus žingsnis, bet šie metai, kurie skiriami Aukštaitijai, regis, bus nepaprastai turtingi. Projektas „Vilnius – vartai į Aukštaitiją“ 2011 m. vilniečiams ir miesto svečiams pristatys bemaž visų Aukštaitijos rajonų miestų ir miestelių profesionalių dailininkų darbus 9 Vilniaus galerijose ir padovanos šiam įvykiui parengtą katalogą.

 

Aukštaitijos dailininkai žinomi ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, rengia personalines parodas, dalyvauja pleneruose bei grupinėse parodose. Vienus dailininkus projekte pristato savivaldybės, kitus – galerijos: Širvintų rajono meno galerija „Mirnabalis“, Anykščių galerija „Kampas“, „Dusetų galerija“, Jonavos galerija „Homo ludens“, Panevėžio „Galerija XX“, Ignalinos „Skaptukas“. Biržiečius pristato gerai žinoma ir aktyvi dailininkų grupė „8 plius“,  o Rokiškio menininkus – klubas „Roda“. Taigi iš Aukštaitijos atvyksta 90 dailininkų, o prie jų prisijungs ir Vilniuje gyvenantys aukštaičiai – Arvydas Bagdonas, Giedrius Kazimierėnas, Valdas Gurskis, Rimas Zigmas Bičiūnas, Silvija Drebickaitė, Gražina Vitartaitė, Antanas Beinaravičius, Mindaugas Skudutis, Romualdas Radzevičius, Silvestras Džiaugštas, Stasys Jusionis, juos pristato Vilniaus galerija „Dailininkų menė“. Į Aukštaitijos mokyklų vaikų piešinių parodą „Žvilgsnis į Aukštaitiją“ kviečia Vilniaus vaikų ir jaunimo meno galerija.

 

Projekto „Lietuvos regionai istorinėje Vilniaus Kaziuko mugėje“ iškilmingas atidarymas įvyks kovo 4 d. 18 val. Vilniaus rotušėje.

 

Rengėjų inf.

„7 meno dienos“ Nr.8 (930), 2011-02-25

Versija spausdinimui

Komentuoti

Vardas:
Komentaras:
Maksimalus leistinas simbolių skaičius - 2000.
Jūs parašėte: 0
Susiję numerio straipsniai




Kiti susiję straipsniai




Straipsnio raktažodžiai

Tapkite mūsų rėmėjais:

Festivaliai ir didžiosios šventės
Ieškoti